Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäisten lähiöiden ikääntyminen taittui: Perheet mahtuvat taas Pohjois-Haagan hissittömiin pikkukoteihin

Pohjois-Haaga-seura täyttää 60 vuotta tänään lauantaina

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Marko Rintala (vas.) sylissään Noona Rintala, Heidi Korpi ja Riina Rintala ohittavat Thalianaukion matkalla töihin ja leikkipuistoon.
Marko Rintala (vas.) sylissään Noona Rintala, Heidi Korpi ja Riina Rintala ohittavat Thalianaukion matkalla töihin ja leikkipuistoon. Kuva: Rio Gandara HS

"Syksyllä tulee aina sinisiä lehtiä", Minttu Turunen määrittää luonnon kiertokulkua vankalla kolmen syksyn kokemuksella.

Hetkeä myöhemmin hän tepastelee sisään Pohjois-Haagan Thalianaukion café-deliin lasten lounaalle. Jauhelihakastike ja perunat ovat samat kuin äidin lautasella, mutta annos vähän pienempi.

Vaikka syksy alkaa värittää länsihelsinkiläisen Pohjois-Haagan lehtiä, kaupunginosa elää omassa kiertokulussaan kevättä. Kuusikymppisen esikaupunkialueen koteja täyttävät ensimmäisen lapsisukupolven lapsenlapset, ja se näkyy.

"Päiväkodit ovat aika täynnä", kertoo Riina ja Noona Rintalaa leikkipuistoon kuljettava Heidi Korpi, 38. Matkaan on lähdetty tyttöjen isän kouluvuosien kodista aivan Thalianaukion laidalta.

Kolmikerroksinen, hissitön kotitalo on Pohjois-Haagaa edustavimmillaan: Arava-taloyhtiö Aitio perustettiin 1955 vain pari vuotta olympialaisten, Armi Kuuselan missivuoden ja Pohjois-Haagan ensimmäisten kerrostalojen valmistumisen jälkeen.

On perusteltua otaksua, että uuden taloyhtiön kunniaksi juotiin kahvit – sodanaikainen kahvin säännöstely oli näet päättynyt vain vuotta aikaisemmin.

Vuonna 1955 kahvia juotiin kerrostalojen työmailla ja luultavasti silloinkin, kun pohjoishaagalaiset perustivat asukasyhdistyksen.

Helsingin kaupunginmuseo
Vuonna 1958 Pohjois-Haagan Thalianaukiolla oli niin pankkikonttori, lihakauppa kuin kirjakauppa.
Vuonna 1958 Pohjois-Haagan Thalianaukiolla oli niin pankkikonttori, lihakauppa kuin kirjakauppa.

Tänään lauantaina pannu on varmasti kuumana, kun Pohjois-Haaga-seura täyttää 60 vuotta.

Kaksivuotiaan Riinan ja lähes puolivuotiaan Noonan isä Marko Rintala, 48, toimii kahvin sijaan energiajuoman voimin ja katselee ympärilleen perheen kodissa. Löytyisikö 56 neliön kolmiosta yhtään esinettä, joka olisi ollut täällä jo Markon ja Mika-veljen lapsuudessa?

Lastenhuoneen kattolampun isä asensi joskus 1980-luvulla, joten se ei riitä.

Äkkiä katse tarttuu peltiseen lämpömittariin parvekkeen seinällä.

Mittarissa lukee Paulig. Se on kestänyt poikien kotibileet, Rintalan ja Korven tekemän täydellisen remontin ja senkin ajan, jolloin kaikki Rintalat asuivat muualla ja asunto oli vuokrattu lauttasaarelaiselle opettajalle.

Kun Rintala ja Korpi viitisen vuotta sitten muuttivat Rintalan perimään asuntoon, löytyi pihapiiristä toinenkin tuttu asia: Talonmies Pentti Norola.

"Oli aikamoinen yllätys tavata tuttu talonmies. Muksuna tuntui, että hän oli jo silloin hirveän vanha mies", Rintala sanoo.

Pekka Nuorteva
Kahvihetki Nuortevan perheen parvekkeella asunto-osakeyhtiö Aitiossa 1958.
Kahvihetki Nuortevan perheen parvekkeella asunto-osakeyhtiö Aitiossa 1958.

Hän muistaa Norolan moitteet liiallisesta jalkapalloilusta sekä epäonnistuneista letuista, jotka pojat olivat heittäneet parvekkeelta koristepensaan oksille.

Lasten aivoitusten suhteen talonmies Norolalla oli edeltäjiinsä verrattuna kissanpäivät. Kun hän aloitti talonmiehenä vuonna 1979, Marko Rintala oli kahdentoista ja Pohjois-Haagan lapsiluku enää puolet siitä, mitä se oli 1950- ja 1960-luvuilla.

Pohjois-Haagan lapsirikkaiden alkuvuosikymmenten talonmiehet heräävät henkiin asukasyhdistyksen lauantaina julkaisemassa juhlakirjassa.

Kirjassa talonmiehet tervaavat suksia ja järjestävät lapsille olympialaisia.

Alkuperäisten lasten muisteloissa elää aika, jolloin Vesa-Matti Loiri esiintyi oman talonsa lasten teatterissa ja lapset tekivät puhelinkoppiin ahtautumisen maailmanennätyksen.

Haagalaiset kertovat kirjassa nelimaalista, keinupeffiksestä ja paperinkeräyksestä, jolla asukkaat keräsivät varoja suurhankkeeseensa yhteiskouluun.

Moni muistelee lihakauppoja, maitokauppoja, vaateliikkeitä ja pankkeja ja sitä, kuinka ne hävisivät sitä mukaa kuin pohjoishaagalaiset putkimiehet, varastomiehet, koneenhoitajat ja autonkuljettajat hankkivat autoja.

Marko Rintalakin on autonkuljettaja – hänellä on muutto- ja kuljetusliike. Perheen makuuhuoneen ikkunasta avautuu näkymä Thalianaukiolle.

"Tuossa oli KOP, tuossa SYP", Rintala viittoilee.

Yhdyspankin konttorissa on nyt päiväkoti, ja Heidi Korpi jatkaa osaltaan aktiivisten pohjoishaagalaisten vanhempien yhdistysperinnettä. Hän pyörittää kerhoa alueen pikkulapsiperheille ja kuuluu Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksen hallitukseen.

Perhekerhoja on tulossa lisää. Helsingin kaupungin tietokeskuksen mukaan Pohjois-Haagan lapsiluku on kääntynyt uuteen kasvuun vuonna 2005.

Kodit ovat Arava-lainajärjestelmän rajoitusten nykymakuun pieniä, kylpyhuone-wc:t postimerkin kokoisia ja hissit puuttuvat.

Mutta kun Heidi Korpi lapsineen pääsee perille leikkipuistoon, siellä on jo kymmenittäin lapsia ja tilaa temmeltää.

Rio Gandara HS
Lämpömittari parvekkeella on säilynyt Marko Rintalan lapsuudesta asti. Nyt kodissa kasvaa Noona Rintala.
Lämpömittari parvekkeella on säilynyt Marko Rintalan lapsuudesta asti. Nyt kodissa kasvaa Noona Rintala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat