Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meritaimen alkoi lisääntyä puhdistetussa Mätäjoessa Helsingissä

Taannoisen liuotinpäästön jälkeen jokeen rakennettiin koski

Kaupunki
 
Reijo Hutka
Mätäjoen kunnostamiseen Helsingin Talissa osallistui lauantaina parikymmentä miestä.
Mätäjoen kunnostamiseen Helsingin Talissa osallistui lauantaina parikymmentä miestä. Kuva: Reijo Hutka

Helsingin Talissa järjestettiin lauantaina Mätäjoen kunnostustalkoot. Mätäjoen uomaan laskettiin karkeaa soraa, kiviä ja uppopuuta Talin golfkentän ja siirtolapuutarhan tuntumassa.

"Palautamme jokea lähemmäksi luonnontilaa. Kunnostamme sitä paremmaksi elinympäristöksi kaikille vesieliöille", Pekka Lindblad Helsingin Perhokalastajista kertoi lauantaina.

Helsingin Perhokalastajat ja Virtavesien hoitoyhdistys ovat nyt seitsemän vuoden ajan joka syyskuun viimeinen lauantai hoitaneet Mätäjokea. Eikä siinä kaikki, Mätäjokeen on seitsemänä vuonna istutettu meritaimenen mätiä, ja tulokset ovat Lindblandin mukaan ilahduttavat.

"Viime syksynä istutetut taimenet kutivat ensimmäistä kertaa. Tänä keväänä syntyi ensimmäinen luonnonvarainen taimenkanta", Lindblad kertoi.

Meritaimen on erittäin uhanalainen laji. Nyt Mätäjokeen on siis kuitenkin saatu lisääntyvä taimenkanta. Edes parin vuoden takainen liuotinonnettomuus ei ole tappanut joen elämää.

"Joki on toipunut", Lindblad kertoo.

Luonnonvarakeskus järjesti Mätäjoessa niin kutsutun sähkökoekalastuksen, jonka avulla pyrittiin selvittämään, mitä, kuinka paljon, ja minkä kokoisia kaloja joessa on. Tulos oli hyvä.

"Meritaimen on valtakalalaji."

Joki on joka vuosi entistä puhtaampi ja paremmin voiva, Lindblad sanoo. Joen kunnostamista ovat tukeneet muun muassa Helsingin kaupunki ja Teknos-yhtiö, joka liuotinpäästönsä jälkeen muun muassa purki padon ja rakensi sen tilalle Mätäjokeen kaksikymmentä metriä pitkän kosken.

"Teknos on rahoittanut kaikki taimenistutukset ja talkoot ja on luvannut tukea toimintaa vastaisuudessakin", Lindblad kehuu.

Myöskään rojua ei viime aikoina ole juuri löytynyt Mätäjoesta.

"Ihmiset ovat nykyään valveutuneempia eivätkä roskaa."

Kimmo Oksanen HS
Tali

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat