Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikkaat ulkomaalaiset nostavat hintoja Lontoossa

Kaupunki
 

On ihme, että kellään on ylipäätänsä varaa asua Lontoossa. Asuntojen keskihinta on jo 620 000 puntaa eli noin 850 000 euroa. Vuoteen 2020 mennessä keskimääräisen lontoolaiskodin arvioidaan maksavan jo miljoona puntaa.

Hintoja puskee ylöspäin kova kysyntä. Lontooseen muuttavilla rikkailla ulkomaalaisilla – kuten oligarkeilla ja arabieliitillä – ei ole rahahuolia, mikä nostaa mutkan kautta kaikkien asuntojen hintoja. Kova kysyntä heijastuu suoraan myös vuokratasoon.

Mitä sitten Lontoossa maksaisi 60 neliön töölöläiskaksiota vastaava asunto? Vertaaminen on vaikeaa, sillä Britanniassa harva laskee neliöitä. Olennaista on makuuhuoneiden lukumäärä.

Muodikkaalta mutta rauhalliselta Marylebonen alueelta aivan keskustan tuntumasta löytyy yhden makuuhuoneen asuntoja laajalla hintahaitarilla: 550 000 eurosta 2,3 miljoonaan euroon. Varustelutasossa ja kunnossa on suuria eroja.

Keskiluokkaisessa Islingtonissa yhden makuuhuoneen huoneiston keskihinta on 691 000 euroa. Mukavilla esikaupunkialueilla kuten Wimbledonissa tai Richmondissa vastaavat keskihinnat ovat 450 000–596 000 euroa.

Eikä tämä ole vielä lontoolaisittain kallista. Hienostuneessa Kensingtonissa yhden makuuhuoneen huoneiston keskihinta on 1,2 miljoonaa euroa.

Jos budjetti on 425 000 euroa eli noin 310 000 puntaa, joutuu suuntaamaan vähemmän halutuille asuinalueille ja yleensä kauas keskustasta. Lontoon iso ongelma onkin, että tavallisilla lontoolaisilla, kuten opettajilla, sairaanhoitajilla ja poliiseilla, ei ole varaa asua siellä.

Vaatimus- ja tulotasotkin ovat kovemmat kuin Suomessa. Keskiluokkainen ja -tuloinen lontoolaispariskunta tyytyy harvoin vain yhteen makuuhuoneeseen ja yhteen kylpyhuoneeseen.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat