Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Asuntojen hintataso on Helsingissä järjetön" – töölöläiskaksion hinnalla saisi kaksion myös Manhattanilta

Tutkija: Kalliit asunnot ovat koko kansantalouden ongelma

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Kati ja Antti Järvilahti asuvat Meilahdessa noin 80 neliön kolmiossa poikiensa Akselin ja Vilhon kanssa. Asumme verrattain ahtaasti, mutta sijainti on meille tärkeä asia, Antti Järvilahti sanoo.
Kati ja Antti Järvilahti asuvat Meilahdessa noin 80 neliön kolmiossa poikiensa Akselin ja Vilhon kanssa. Asumme verrattain ahtaasti, mutta sijainti on meille tärkeä asia, Antti Järvilahti sanoo. Kuva: Sami Kero HS

Helsingin Töölössä asuntojen hinnat liikkuvat lähes samoissa lukemissa kuin New Yorkin Manhattanilla. Asia ilmeni, kun Helsingin Sanomat ja kaupunkisosiologian professori Matti Kortteinen vertasivat asuntojen hintoja eri kaupungeissa.

Hyväkuntoinen Etu-Töölössä sijaitseva kaksio maksaa noin 425 000 euroa. Summalla saa yhden makuuhuoneen asunnon Manhattanin Upper East Sidelta. Vaihtoehtoisesti samalla rahalla voisi ostaa Floridasta 315 neliön kivitalon katetulla uima-altaalla tai kaksion Pekingin keskustasta.

Moskovan keskusta sen sijaan on huomattavasti kalliimpi. Siellä Helsingin hinnoilla joutuu siirtymään kaksion perässä kolmoskehän tuntumaan.

"Asuntojen hintataso täällä on järjetön", parahtaa Kortteinen. Hän arvelee, että yksi syy koviin hintoihin ovat liian pienet markkinat.

"Meillä on hyvin pienet ja pitkään tiukasti säännöstellyt markkinat, missä on vähän toimijoita. Se ei ainakaan edistä hinnalla kilpailua. En silti kykene selittämään tarkemmin, mistä tämä johtuu."

Asuntojen hinnoilla on suuri vaikutus koko kansantalouteen. Kun suuri osa asukkaiden tuloista kuluu asuntolainaan, ovat yksittäiset kotitaloudet alttiita markkinoiden heilahduksille, huomauttaa tutkija Henrik Lönnqvist Helsingin kaupungin tietokeskuksesta.

"Työttömyydellä tai korkojen nousulla voi olla hirvittävät vaikutukset, jos oikein huonosti käy", Lönnqvist sanoo.

Suomalaisten varallisuus onkin suurelta osin kiinni asunnoissa.

"Tällä voi olla vaikutuksia myös kansantalouteen, jos vaikka joudutaan pahaan työttömyyskierteeseen eikä ihmisillä ole varaa maksaa lainojaan. Pankit saattavat joutua pulaan luottotappioiden vuoksi."

Kalliit asunnot vaikuttavat myös ihmisten kulutuskäyttäytymiseen.

"Ei ole varaa ostaa palveluita, kun rahat kuluvat asumiseen. Sehän näkyy meillä hyvin tässä itsepalveluyhteiskunnassa."

Perjantaina New Yorkin Tudor Cityssä olevaa kaksiota myytiin Realtor-asunnonvälityssivustolla noin 453 000 eurolla. Yllä on kuvakaappaus myynti-ilmoituksesta.
Perjantaina New Yorkin Tudor Cityssä olevaa kaksiota myytiin Realtor-asunnonvälityssivustolla noin 453 000 eurolla. Yllä on kuvakaappaus myynti-ilmoituksesta.

Asuntojen hinnat tekevät hallaa myös työmarkkinoille, sillä hintataso voi estää ihmisiä muuttamasta työn perässä pääkaupunkiseudulle, Lönnqvist sanoo.

Toisaalta koulutettujen suomalaisten joukko saattaa enenevässä määrin valita asuinpaikakseen jonkun toisen kaupungin. Lönnqvistin mukaan kalliit asunnot eivät varsinaisesti ole Helsingin valttikortti.

"Tämä vaikuttaa luovan luokan liikkeisiin. Eikä Helsinkiä voi oikein ilmastollakaan markkinoida", Kortteinen sanoo ja hymähtää.

Ilmasto ei tosiaan ole paras mahdollinen, myöntää Meilahdessa perheensä kanssa asuva ekonomi Antti Järvilahti. Rahoitusalalla työskentelevä Järvilahti ja hänen vaimonsa, hammaslääkärinä työskentelevä Kati Järvilahti, löytäisivät todennäköisesti töitä maailman suurista metropoleista. He kuitenkin haluavat asua Helsingissä.

"Helsingissä on suurkaupungin edut mutta ei haittoja", Antti Järvilahti sanoo.

"Missä muualla pääsee kantakaupungissa kadun ylittämällä metsään hiihtämään?" Kati Järvilahti kysyy.

Järvilahtien nelihenkisen perheen todelliset syyt Helsinkiin jäämiseen ovat syvemmällä, perheessä ja ystävissä.

"Näemme ystäviämme monta kertaa viikossa. Joo, voisin asua New Yorkissa hienossa asunnossa, mutta olisin yksin. Raha ei ihan helpolla sitä korvaa."

Antti Järvilahti arvelee, että Helsingin kalliit asunnot saattavat ohjata osaajia isompiin kaupunkeihin. "Jos on prioriteetit toisaalla, se on varmasti relevantti vaihtoehto. Meidän mielestä ilman sosiaalisia suhteita se Nyki olisi aika kolkko paikka."

Helsingin Etu-Töölössä sijaitsevaa kaksiota myytiin Kiinteistömaailman verkkosivuilla 425 000 eurolla syyskuussa. Yllä on kuvakaappaus myynti-ilmoituksesta.
Helsingin Etu-Töölössä sijaitsevaa kaksiota myytiin Kiinteistömaailman verkkosivuilla 425 000 eurolla syyskuussa. Yllä on kuvakaappaus myynti-ilmoituksesta.

Mitä kalliille asumiselle voisi tehdä?

Perinteinen tapa laskea asuntojen hintoja Suomessa on rakentaa pienempiä asuntoja, Kortteinen sanoo.

"Maksaa vähemmän, jos on vähemmän neliöitä. Helsinki vastaa asuntojen koossa hyvää itäeurooppalaista keskitasoa. Se on asuntojen pienuuskilpailussa jaetulla pronssisijalla Vilnan ja Bratislavan kanssa."

Lönnqvistin mukaan asuntoja pitäisi rakentaa lisää.

"Jos suuri joukko kilpailee vähäisestä määrästä asuntoja, niiden hinnat kallistuvat. Hintasääntely näyttäisi tuovan edullisia asuntoja vain pienelle osalle ihmisistä."

Kortteisellakin on lääke pulmaan. "Voisiko täällä harkita asuntomarkkinoiden avaamista kansainvälisille toimijoille?" hän kysyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat