Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuteen Lastensairaalaan tulee muumikuvitusta

Muumiyhtiö antoi oikeudet ilmaiseksi. Muumihahmoja ei sairaalassa silti nähdä.

Kaupunki
 
Arkkitehtitoimisto SARC Oy
Tove Janssonin luoma muumien visuaalinen ilme näkyy Lastensairaalassa esimerkiksi potilashuoneita koristavina piirroksina. Varsinaiset muumihahmot eivät sairaalan ulkoisessa ilmeessä kuitenkaan näy.
Tove Janssonin luoma muumien visuaalinen ilme näkyy Lastensairaalassa esimerkiksi potilashuoneita koristavina piirroksina. Varsinaiset muumihahmot eivät sairaalan ulkoisessa ilmeessä kuitenkaan näy. Kuva: Arkkitehtitoimisto SARC Oy

Suuren julkisuusrytinän saattelemana Helsingin Meilahteen nousevasta uudesta Lastensairaalasta tulee muumisairaala.

Parin vuoden päästä valmistuvan sairaalarakennuksen katolla, pihassa tai sisätiloissa ei kuitenkaan ole näkyvillä esimerkiksi Muumimamma-patsaita.

Tästä on kyse

 Lastensairaala-keräyksen taustalla on kiireellinen tarve saada Suomeen uusi lapsille tarkoitettu sairaala.

 Nykyään lasten sairaalahoidosta vastaavat 1940-luvulla rakennetut Lastenklinikka ja Lastenlinna. Ne ovat suojeltuja, huonossa kunnossa ja liian ahtaita.

 Uuden sairaalan pitäisi olla valmis kesällä 2018.

Tove Janssonin luomat muumihahmot eivät näy sairaalan ulkoisessa ilmeessä muutenkaan, vaan muumien maailma ja henki on läsnä abstraktimmalla tasolla. Sairaalan rakennuttajasäätiön puheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) muotoilee asian niin, että muumit muodostavat "sairaalan tarinan kattoteeman".

"Tulemme käyttämään [muumikirjojen] teksteistä paloja siellä täällä talossa. Käytämme myös Tove Janssonin tapaa piirtää metsää, saaristoa, tähtiä ja avaruutta. Itse hahmot eivät tule liikkumaan siellä ympäriinsä, eli esimerkiksi Muumipappaa ei tule vessan oveen", Berner kertoo HS:lle.

Muumien käyttöoikeuksia valvova Moomin Characters -osakeyhtiö antaa Lastensairaalan käyttää muumitarinoiden hahmoja, grafiikkaa ja tarinaa ilmaiseksi koko kiinteistössä, Berner kertoo.

Yhtiön pääosakkaana ja taiteellisena johtajana toimii Janssonin veljentytär Sophia Jansson. Vaikka muumiyhtiö antoi käyttöoikeudet sairaalalle, se valvoo silti tarkasti, miten muumeja rakennuksessa käytetään.

"Muumit eivät vietä joulua. Siksi meillä ei esimerkiksi voi olla vierekkäin joulupukin ja Muumipapan kuvaa. Käymme tarinat heidän kanssaan läpi ja keskustelemme, miten kunnioitamme heidän brändiään ja tarinaa", Berner sanoo.

Muumien tarinat sopivat Bernerin mielestä sairaalan teemaksi hyvin, sillä niissä käsitellään kuoleman, surun, läsnäolon, anteeksiannon ja ystävyyden kaltaisia isoja kysymyksiä.

Sairaalan jokainen kerros on valaistu ja suunniteltu jonkin tietyn muumitarinan mukaisesti. Esillä ovat muun muassa Muumipapan urotyöt sekä Muumipeikko ja pyrstötähti.

Lastensairaalan rakennuttanut tukisäätiö esittelee maanantaina ensi kertaa julkisesti Lastensairaalan hankesuunnitelman, tarinan ja työmaan.

Lastensairaalarakennuksen on tarkoitus valmistua kesäkuun lopussa 2018. Tuolloin rakennus myös luovutetaan sitä käyttävälle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (Hus). Puolet rakennuksesta valmistuu marraskuun lopussa 2017. Tuolloin sairaalaan on tarkoitus asentaa tarvittavia laitteita.

Rakennuksen kustannusarvio on tällä haavaa 175 miljoonaa euroa. Tähän mennessä hankkeesta on aiheutunut kustannuksia noin 30 miljoonaa euroa. Hanke on kerännyt lahjoituksina lähemmäs 40 miljoonaa euroa.

"Se on häkellyttävän paljon. Ajattelin aikanaan, että tavoiteltu 30 miljoonan euron taso on kova pyyntö ja todella vaikea saavuttaa", Berner sanoo.

Tämän lisäksi sairaala on saanut tukea valtiolta 40 miljoonaa euroa sekä Husilta 40 miljoonaa euroa. Loppuosa hankkeesta eli nykytilanteen mukaan noin 55 miljoonaa euroa on tarkoitus rahoittaa lainalla.

Kiinteistön omistus jää lastensairaalan tukisäätiölle. Säätiö myös sitoutuu investoimaan rakennuksen jatkossa tarvitsemiin remontteihin. Hus jää rakennukseen vuokralle ja vastaa sairaalan kunnossapidosta.

Rahallisia kuluja Husille syntyy siitä, että se maksaa sairaalarakennusta varten otetusta lainasta tukisäätiölle lainanlyhennykset korkoineen. Säätiö ei siis pyri tekemään rahaa Husin kanssa solmittavalla vuokrasuhteella.

Joonas Laitinen HS
Meilahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat