Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahvila voi auttaa keskittymään työhön: Näitä palveluita työskentelijä arvostaa

Kahvila on yhä useamman työpaikka. Ei tiskin takana, vaan asiakkaana. Millaisia palveluita julkisessa olohuoneessa työskentelevä arvostaa, ja mitä hän kahvilalta vaatii?

Kaupunki
 
Jaana Rinne
Sabrina Bqain
"Työnantajien ei kannattaisi pitää työntekijöitä mustasukkaisesti työpaikoilla, vaan miettiä, mitä hyötyä muiden ihmisten kohtaamisista voisi olla", Tytti-Lotta Ojala miettii Mokossa.
"Työnantajien ei kannattaisi pitää työntekijöitä mustasukkaisesti työpaikoilla, vaan miettiä, mitä hyötyä muiden ihmisten kohtaamisista voisi olla", Tytti-Lotta Ojala miettii Mokossa. Kuva: Sabrina Bqain

Työelämän murros on johtanut siihen, että työt irtaantuvat yhä enemmän työpaikasta. Freelancerit ja yrittäjät vuokraavat tiloja esimerkiksi yhteisöllisistä toimistoista (HS 11. 9.). Yhä useamman työtilaksi kelpaa vaikkapa kahvila.

HS jututti viittä kahvilassa työskentelevää.

 

"Lempikahviloissa työskentelyyn liittyy tiettyjä tapoja. Minä juon esimerkiksi aina Mbarissa chai latten", Anna Palmu (vas.) sanoo.
"Lempikahviloissa työskentelyyn liittyy tiettyjä tapoja. Minä juon esimerkiksi aina Mbarissa chai latten", Anna Palmu (vas.) sanoo.

Lisää töpseleitä ja rauhaa

Karhupuisto on tyhjä, kunnes kirjasto sylkäisee penkille laitapuolen kulkijan. Kesällä puistossa näkee tietokoneen naputtajia, mutta nyt syksyllä työskentelijöitä löytyy IPI-kulmakuppilasta.

Kun lounastunnin viettäjät alkavat vilkuilla kelloa, pop-jazzlaulua Turun konservatoriossa opiskeleva Anna Palmu, 22, ja näyttelijänopintojen ohella Stockmannin myyjänä työskentelevä Aurora Manninen, 22, jatkavat Bailey's on the Rocks -musiikkivideon suunnittelemista. IPI käy drinkkipainotteisen videon miettimiseen hyvin.

"Täällä on asiakkaan persoonallisuutta korostava, neutraali tunnelma."

Luonnonvalon ja näyttävien viherkasvien lisäksi tytöt ihastelevat yläkerran neuvottelutilaa, joka on täynnä projekteista juttelevia ryhmiä.

"Lepakkotuolit ovat tosi siistit."

Musiikkia tekevä Palmu kertoo työstävänsä kahviloissa sanoituksia.

Kahviloissa järjestetään yhä enemmän kokouksia

Neljällä vuosikymmenellä kahvilaa pitänyt Cafe Engelin perustaja Harri Sjöberg on huomannut, kuinka kahviloissa järjestetään yhä enemmän kokouksia.

"Joka päivä meillä istuu päät yhdessä 2–4 henkeä."

Hänen mukaansa kahviloissa työskentely on lisääntynyt samassa tahdissa kuin kahviloissa oleskelu viimeisten 30 vuoden aikana. "Olohuone on nykyään myös työhuone."

Hänen suunnitelmissaan on luoda jonkinlainen kanta-asiakasjärjestelmä.

"Se lienee teknisesti näinä päivinä helppo järjestää."

Sjöberg perusti Engelin vuonna 1989. Keskieurooppalaisesta tunnelmastaan tunnettu kahvila on yhä tutkijoiden, taiteilijoiden ja opiskelijoiden suosiossa.

Sjöberg on kahvilayrittäjä toisessa polvessa. Kun hän oli 10-vuotias, vanhemmat avasivat Helsingin Kruununhakaan kaupungin ensimmäisen italialaisen ravintolan, Rodolfon.

Käpylän Ilves-teatterissa näyttelevä Manninen on juuri kaavaillut Ilves-teatteriin uusien jäsenten tervetuliaisjuhlia liki naapurissa sijaitsevassa kahvila Berggassa.

Naisten lempikahviloissa on pehmeä äänimaisema. Manninen viihtyy Berggassa, Palmu Kampin Lasipalatsin kulman Mbarissa.

"Pistorasioita saisi olla kahviloissa enemmän."

IPI Kulmakuppila, Porthaninkatu 13, Avoinna 8–20, su suljettu.

Verkostoitumista ja sparraamista

Sörnäisissä vauvanvaunuja tulee perä perää Moko Market & Cafen ovesta sisään. Paikalla on useita äitejä, ja lasiseinäisessä neuvotteluhuoneessa istuu Arlan tuote- ja palvelukonseptisuunnittelija Tytti-Lotta Ojala.

Tanskan Århusissa työskentelevä Ojala, 36, tekee joka toinen viikko etätyötä Helsingissä.

Ojala on vuokrannut neuvottelutilaa aikaisemmin kollegoiden kanssa.

"On antoisaa, kun eri alojen toimijat sparraavat toisiaan. Kahvilassa voi rakentaa opiskelukavereista ja ex-kollegoista verkoston."

Ojala sanoo vuokraavansa mieluummin kavereiden kanssa työtilan kuin menee varta vasten etätyöntekoon luotuun toimistovuokrayhteisöön.

"Työskentelykahvilan ei kuitenkaan tarvitse olla perinteinen kahvila vaan esimerkiksi sisustuskauppa."

Ojalan lempikahviloihin kuuluvat Tapiolan näyttelykeskuksen WeeGee-talon SIS. Deli ja Pursimiehenkadun minikahvila Kuuma.

Hän kertoo, että Tanskassa kahvilassa työskenteleviä yritetään houkutella kahviloiden vakiasiakkaiksi. Ojalalla on muutamia vaatimuksia hyvälle työskentelykahvilalle.

"Väljä tila, jossa voi piiloutua omaan kuplaan, vetoaa minuun. Hyvin toimiva verkkoyhteys on suuri plussa."

Moko Market & Cafe Sörnäinen, Vilhonvuorenkatu 11, ma–pe 9–17.

Ympäristöneuvos Jussi Rautsi sanoo, että kahvilat alkavat jo ymmärtää saavansa kahvilatyöskentelijöistä jatkuvaa kassavirtaa. "Moni syö kahvilassa aamiaisen ja lounaan", Rautsi huomauttaa.
Ympäristöneuvos Jussi Rautsi sanoo, että kahvilat alkavat jo ymmärtää saavansa kahvilatyöskentelijöistä jatkuvaa kassavirtaa. "Moni syö kahvilassa aamiaisen ja lounaan", Rautsi huomauttaa.

Kohtaamisia ja tutkimusta

Tiedekulma Cafe & Bar Aleksin ikkunassa lukee Think Corner. Mitä ajattelee yliopisto-opiskelijoiden suosimassa kahvilassa eläkkeellä oleva ympäristöneuvos Jussi Rautsi?

Rautsi tutkii. Pöydällä lepää lehtileike, jossa professori Alvar Aalto kertoo Sisäsuomi-lehdelle pyrkimyksistään ja töistään. Yleensä 67-vuotiaan Rautsin edessä on lehden sijaan 13 tuuman tietokone.

Tiedekulma on Rautsin lempikahvila, "koska täällä voi harrastaa sosiaalisen vaihdon taloutta". Hän sanoo, että hyvään työskentelykahvilaan kuuluu töpseleitä.

"Kappelissa on hieno henkilökunta, joka sallii siivoustöpseleiden käytön. Stockalla ollaan hitaampia. Nyt sinne avattiin vihdoin nettiyhteys, mutta töpselit puuttuvat yhä."

Satunnaisista puutteista huolimatta tekniikka ei ole rajoittanut vaan laajentanut elämää.

"13 tuuman kannettavaan mahtuu sama määrä informaatiota, jonka käsittelemiseen tarvitsin 34 vuoden ajan kokonaisen työhuoneen ympäristöministeriössä."

Ulkomaalaiset opiskelijat, yliopistoväki ja firmojen työntekijät tekevät töitä Tiedekulmassa, mutta se ei ole syy siihen, miksi Rautsi täällä viihtyy.

"Saan ihmisistä energiaa", mies sanoo.

Tiedekulma Cafe & Bar, Aleksanterinkatu 7, ma–pe 10–20. la 12–20.

Ville Hyvönen muistelee Café Engelin olleen puoleen yöhön auki 2000-luvun alussa ja sanoo, että Strindberg ja Kappeli taitavat olla ainoita yhdeksän jälkeen auki olevia kahviloita. Hyvöstä ilahduttaisi nykyistä myöhäisempi aukioloaika.
Ville Hyvönen muistelee Café Engelin olleen puoleen yöhön auki 2000-luvun alussa ja sanoo, että Strindberg ja Kappeli taitavat olla ainoita yhdeksän jälkeen auki olevia kahviloita. Hyvöstä ilahduttaisi nykyistä myöhäisempi aukioloaika.

Kaupunkien välissä

Cafe Engelissa on omistaja Harri Sjöbergin mukaan valmistunut näytelmiä ja tohtorinväitöksiä. Tänään kahvilan suosituimmassa ikkunapöydässä istuu mobiilisovelluksia ja videoappeja iPhonelle kehittävä Ville Hyvönen Luupista.

"Asun Tallinnassa, mutta Kruununhaka on minulle tuttu. Engelissä olen kaupunkien keskellä."

Kahdeksan ihmistä työllistävän Luupin toimitusjohtajan mieleenkään ei ole tullut vuokrata Helsingistä työtilaa. Ympäri maailmaa elävät työntekijät käyttävät yhteydenpitoonsa Slack-ryhmätyöskentelyalustaa, sähköpostia ja Skype-puheluita.

"Asiakkaan yllättämiseen tarvittaisiin aikamoinen toimisto! Moni kahvila-ravintola sopii paljon paremmin brand valuen kasvattamiseen."

Hyvösellä on kokemusta myös vuokrattavista toimistotiloista, mutta hän sanoo viihtyvänsä paremmin kahviloissa.

"Minulle kahvila on sopiva yhdistelmä julkista ja yksityistä tilaa, joka mahdollistaa satunnaiset kohtaamiset. "

Hyvönen lisää, että silloin kun pidetään Powerpoint-esitys yli kuudelle ihmiselle, kahvila käy ahtaaksi.

Silloin hän etsii verkosta vuokrattavan tilan.

Hyvösen lempikahviloiden kolmion muodostavat Cafe Engel, Cafe Strindberg ja Cafe Tin Tin Tango.

Töpseli, pöytiin tarjoilu ja kasvisruoka, mies listaa toiveensa. Engelissä on hyvä balanssi.

"Lounaan jälkeen Engel rauhoittuu."

Cafe Engel, Aleksanterinkatu 26, avoinna ma–la 9–21, su 9–19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat