Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töölöläiset ryhtyvät suojatievahdeiksi

Alueen asukkaat toivovat, että nopeusrajoituksia laskettaisiin

Kaupunki
 
9-vuotias kuoli suojatiellä Helsingin Töölössä
9-vuotias kuoli suojatiellä Helsingin Töölössä
9-vuotias lapsi jäi suojatiellä kuorma-auton alle Mechelininkadulla Pohjoisen Hesperiankadun risteyksessä perjantaina. Uhri kuoli vammoihinsa heti tapahtumapaikalla. Hätäkeskus sai tiedon tapahtuneesta hieman ennen kahta perjantai-iltapäivänä. Tapahtumapaikka oli eristetty noin kello puoli neljään saakka, ja Mechelininkatu oli kokonaan suljettu pohjoisen ja etelän suuntaan. Kuvaus: Markus Jokela

Alakouluikäisten lasten vanhemmat ovat perustamassa suojatievahtipäivystystä Taivallahden peruskoululle Helsinkiin. Kuorma-autoilija ajoi elokuussa yhdeksänvuotiaan tytön päälle koulun läheisyydessä, Mechelininkadun ja Pohjoisen Hesperiankadun risteyksessä. Tyttö kuoli turmassa.

Liikenneturvallisuus ja -kulttuuri ovat puhuttaneet onnettomuuden jälkeen runsaasti Töölössä. Suojatievahtipäivystystä järjestämässä olevaa Vera Ölleriä onnettomuus kosketti erityisen paljon siitä syystä, että myös hänellä on Taivallahden peruskoulua käyvä 9-vuotias tytär.

Etu- ja Taka-Töölön rajaseudulla olevaa risteysaluetta, jossa Mechelininkatu risteää Pohjoisen Hesperiankadun ja Eteläisen Hesperiankadun kanssa, pidettiin alakouluikäisten vanhempien keskuudessa riskipaikkana jo ennen onnettomuutta.

"Siinä on koulu ja Taivallahden leikkipuisto, ja valtaväylä kulkee alueen keskeltä", Öller sanoo.

Alueen asukkaat ovat Öllerin mukaan olleet yhteyksissä muun muassa kaupunkisuunnitteluvirastoon. Toiveissa olisi esimerkiksi katujen kaventaminen ja nopeusrajoituksen laskeminen.

"Tuntuu, että kaupunki on kyvytön ja haluton tekemään mitään päätöksiä asian suhteen."

Vanhemmat sen sijaan toimivat oma-aloitteisesti. Maanantaista 5. lokakuuta lähtien Mechelininkadun ja Eteläisen Hesperiankadun risteyksessä on määrä olla lasten koulupäivien päätteeksi suojatievahtipäivystys, jonka pyörittäminen vaatii 40 vapaaehtoista.

"Kolmekymmentä vapaaehtoista on jo ilmoittautunut. Mukaan voi tulla Töölö-liikkeen Facebook-ryhmän tai Mechelininkatu turvalliseksi! -ryhmän kautta", Öller kertoi maanantaina.

Vahdit ovat risteyksessä arkisin pareittain kello 12–15. Vapaaehtoisten on sitouduttava osallistumaan päivystykseen kerran kuukaudessa.

Vapaaehtoisten ei tarvitse välttämättä olla Taivallahden peruskoulun oppilaiden vanhempia. Myös isovanhemmat tai muut sukulaiset ovat tervetulleita suojatievahdeiksi. Toiminnasta on tarkoitus tehdä jatkuvaa.

Etu-Töölön puolella sijaitsevan Taivallahden peruskoulun johtokuntakin on vaatinut Helsinkiä parantamaan huomattavasti Mechelininkadun turvallisuutta. Johtokunta haluaa muun muassa, että kadulle asennetaan nopeusnäytöt kumpaankin suuntaan.

Teknisten parannusten lisäksi muutettavaa olisi myös suomalaisessa liikennekulttuurissa. Öllerin mielestä olisikin hyvin tärkeää, ettei "minä ensin" -asenne siirtyisi enää tämän päivän lapsille.

Vain yksi kolmesta autosta noudatti suojatiesääntöjä HS:n testissä
Vain yksi kolmesta autosta noudatti suojatiesääntöjä HS:n testissä
HS testasi suojatiet. Vilkkaalla tiellä vain yksi kolmesta antoi tietä jalankulkijoille. Toimittaja: Teppo Moisio, kuvaus: Mika Ranta, editointi: Esa Syväkuru.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat