Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräilijän taposta syytetty kiisti kaiken

Syyttäjä vaatii autoilijalle 8–8,5 vuoden vankeustuomiota

Kaupunki
 
Markku Ulander Lehtikuva
Pyöräilijän taposta syytetty mies peitti kasvonsa maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Hän on ollut vangittuna elokuusta lähtien.
Pyöräilijän taposta syytetty mies peitti kasvonsa maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Hän on ollut vangittuna elokuusta lähtien. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Polkupyöräilijän kuolemasta tapposyytteen saanut 35-vuotias mies kiisti maanantaina oikeudessa ajaneensa turma-autoa tai olleensa tapahtumapaikalla. Puolustuksen mielestä pyöräilijä ei osunut mihinkään autoon ennen loukkaantumistaan.

Turma tapahtui elokuussa Meilahden Tukholmankadulla Helsingissä.

35-vuotiaalle miehelle luettiin Helsingin käräjäoikeudessa syytteet tapon lisäksi myös törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja liikennepaosta tieliikenteessä. Syyttäjä vaatii hänelle 8–8,5 vuoden vankeusrangaistusta.

Syytetty kiistää syytteet.

Hän kertoi oikeussalissa ajaneensa autolla turman aikaan neuropsykologin vastaanotolle toista reittiä, ei Tukholmankadun kautta. Hän kiisti, että hänellä olisi ollut matkalla konfliktia pyöräilijän kanssa.

"Matka sujui hyvin, enkä huomannut mitään normaalista liikenteestä poikkeavaa", hän sanoi.

Syyttäjä Kimmo Virtasen mielestä 35-vuotias miehen täytyy olla turma-auton kuljettaja, koska silminnäkijät tunnistivat turma-auton tummennettua takalasia myöten samanlaiseksi kuin syytetyn auto.

Yksi silminnäkijä kertoi heti tuoreeltaan poliisille myös turma-auton rekisterinumeron, joka oli yhtä numeroa lukuun ottamatta sama kuin syytetyllä.

Syyttäjän mukaan autoilija kiilasi pyöräilijän eteen Tukholmankadulla lähellä Mannerheimintien risteystä ja teki aiheettomasti äkkijarrutuksen. Erään silminnäkijän mukaan autoilija oli aiemmin samalla kadulla ajanut erittäin läheltä samaa pyöräilijää, jolloin tämä oli näyttänyt keskisormea autolle.

Kypärätön pyöräilijä törmäsi syyttäjän mukaan miehen auton perään ja lensi ohjaustangon yli pää edellä asfalttiin.

"Lento oli raju. Jalat menivät varmaan puolessatoista metrissä", silminnäkijä kuvaili oikeudessa.

Pyöräilijä kuoli seuraavana päivänä vakaviin pää- ja kaulaydinvammoihin.

Syyttäjä korostaa, että autoilijan ja pyöräilijän ajoneuvojen epäsuhta oli huomattava. Tämä vuoksi autoilijan on täytynyt pitää tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena pyöräilijän kuolemaa.

Autoilija pakeni paikalta. Poliisi otti 35-vuotiaan miehen kiinni seuraavana päivänä.

Syyttäjä ja puolustus tulkitsivat eri tavoin silminnäkijöiden havaintoja ja valvontakameran tallennetta tapahtumapaikalta.

Syyttäjän mielestä varsin heikkolaatuiselta tallenteelta näkyy, kun henkilöauto jarruttaa ja pyöräilijä lentää sen jälkeen maahan. Puolustuksen mielestä auto oli useiden metrien päässä pyöräilijästä, kun tämä kaatui.

Kaksi silminnäkijää kertoi auton tehneen ilman näkyvää syytä äkkijarrutuksen pyörän eteen ja pyöräilijän törmänneen siihen. Puolustus kyseenalaisti nämä havainnot.

Asianajaja Martti Mäkelän mukaan syyttäjän esittämästä näytöstä ei voi päätellä, että pyöräilijä olisi osunut autoon.

Myöskään teon tahallisuudesta ei ole puolustuksen mukaan näyttöä.

Jos oikeus katsoo, ettei kyse ole taposta, syyttäjän mielestä syytetty pitäisi tuomita törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Käräjäoikeus antaa tuomion ensi viikon perjantaina.

Polkupyörän ohjaustanko oli turman jälkeen vinossa eturenkaaseen nähden.
Polkupyörän ohjaustanko oli turman jälkeen vinossa eturenkaaseen nähden.
Video näyttää Meilahden pyöräkuoleman tapahtumat – tämän perusteella oikeus tekee päätöksiä
Video näyttää Meilahden pyöräkuoleman tapahtumat – tämän perusteella oikeus tekee päätöksiä
Helsingin käräjäoikeudessa luettiin maanantaina 35-vuotiaalle miehelle tapposyyte Helsingin Meilahdessa elokuussa tapahtuneesta pyöräilijän kuolemasta. Oikeudessa nähtiin videotallenne tapahtumista. Valvontakamera kuvasi läheisen huoltamon polttoainemittareita ja tilanne tapahtui taustalla. Video on poliisin esitutkintamateriaalista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat