Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurvin pysäkkijärjestelyt muuttuvat täysin

Hämeentien liikennejärjestelyistä tehtiin kaksi vaihtoehtoa

Kaupunki
 

Ruuhkaisen Hämeentien muutos joukkoliikenne- ja pyöräilykaduksi on nyt asukkaitten kommentoitavana.

Suunnitelmia on kaksi, joista mullistavimmassa vaihtoehdossa henkilöautojen läpiajo Kurvin ja Hakaniemen välillä loppuisi kokonaan.

Toisessa vaihtoehdossa Hämeentielle on soviteltu pyöräkaistoja, vaikka henkilöautoliikenne säilyisi nykyisellään.

Liikennesuunnittelijat huomauttavat suoraan, että ilman katutilan uusjakoa pyöräkaistoja ei saada mahtumaan koko matkalle Kurvista Hakaniemeen. Lisäksi lähes kaikkien kulkijoiden matkanteko vaikeutuisi ahtauden vuoksi, jos pyöräkaistoja yritettäisiin sovitella nykyiseen kaistajakoon.

Mutta ei pyöräkaistojen suunnittelu ollut liikenneinsinööri Niko Palon mukaan helppoa edes henkilöautottomassa vaihtoehdossa.

Erityisen hankalaksi tehtävän teki Hämeentien suuri bussimäärä. Busseja kulkee 3 000 vuorokaudessa eli noin 130 vuoroa tunnissa.

"Suuret matkustajamäärät oli pystyttävä ohjaamaan turvallisesti pysäkeille siten, etteivät jalankulkijat ja pyöräilijät ole toistensa tiellä. Pohjoisesta tulevat bussit lähes tyhjentävät matkustajansa Kurvin bussipysäkeille, josta ihmiset jatkavat metroasemalle", Palo sanoo.

Liikennesuunnitelmassa onkin päädytty mullistamaan Kurvin nykyinen pysäkkijärjestely kokonaan. Pohjoiseen matkaavien bussipysäkki on saanut jäädä nykyiselle paikalleen, mutta etelän suunnan pysäkki on nostettu keskelle katutilaa.

Samalla raitiovaunupysäkki on jaettu kahtia. Pohjoisen suunnan raitiovaunupysäkki olisi jäämässä nykyiselle paikalleen, mutta raitiolinjojen 6 ja 7 etelän suunnan pysäkki on siirretty Kurvin eteläpuolelle. Samalla Käenkujan ratikkapysäkit ovat jäämässä pois. Raitiolinjalla 8 on pysäkki Helsinginkadulla.

"Käenkujan pysäkki ja Kurvin etelän pysäkki olisivat muuten olleet vierekkäisissä kortteleissa", Palo sanoo.

Kurvin katutilajärjestelyillä on pyritty varmistumaan siitä, että henkilöautoliikenne Helsinginkadulle voi jatkua nykyisen kaltaisena. Sen sijaan Hämeentietä etelään suuntaava keskikaista muuttuisi joukkoliikennekaistaksi.

Läpikieltoalueella jalkakäytävät levenevät, pyöräkaistat sijoittuvat nykyiselle bussikaistalle ja kadun keskivaiheelle tulee riittävä ajotila busseille ja raitiovaunuille.

Liikennemallinnusten perusteella uudet järjestelyt nopeuttaisivat joukkoliikenteen kulkua etenkin keskustan suuntaisilla matkoilla. Matka-aikasäästö on minuutin luokkaa. Matkantekoa nopeuttaa sekin, että joistakin risteyksistä voidaan poistaa liikennevalot.

Kurvista Hakaniemeen kulkee nyt arkisin 10 000–13 500 autoa. Näistä noin 3 000 on busseja. Noin viidennes autoista on huoltoajoa tai ajoa tonteille, joka olisi edelleen sallittua. Tavaraliikenteen helpotukseksi Hämeentielle on suunniteltu lastausruutuja.

Käytännössä läpiajokielto siirtäisi noin 7 500 autoa Sörnäisten rantatielle.

Liikennesuunnittelijat pyytävät kaupunkilaisten kommentteja verkkosivulla osoitteessa https://kerrokantasi.hel.fi/hameentiesuunnitelma.

Kommentointiaikaa on kaksi viikkoa.

Suunnitelma tulee kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat