Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruuhkat sumputtavat Jätkäsaarta: Helsinki suunnittelee ratkaisuksi sadan miljoonan tunnelia

Ruuhkat piinaavat Jätkäsaarta vielä vuosia. Laivat ja työmaat tuovat raskasta liikennettä uuteen kaupunginosaan.

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Juho-Pekka Niukkanen ei häiriinny rakentamisen melusta, mutta raskaan liikenteen äänet kantautuvat kotiin saakka.
Juho-Pekka Niukkanen ei häiriinny rakentamisen melusta, mutta raskaan liikenteen äänet kantautuvat kotiin saakka. Kuva: Rio Gandara HS

Helsinki saattaa rakentaa noin 100 miljoonaa euroa maksavan tunnelin Mechelininkadun eteläpäästä Porkkalankadulle.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto selvittää paraikaa, miten vauhdilla kasvavan Jätkäsaaren liikennejärjestelyt saataisiin toimimaan nykyistä paremmin.

Lokakuun lopulla kaupunkisuunnittelusta vastaavat poliitikot saavat käsiinsä selvityksen, jossa on vertailtu kolmen eri vaihtoehdon vaikutuksia.

"Toimenpiteet sijoittuvat Mechelininkadun eteläpäähän, Porkkalankadulle ja Länsisatamankadulle. Vaihtoehtoina ovat pienimuotoiset toimenpiteet, tunneli tai silta Mechelininkadulta etelästä Porkkalankadulle", kertoo liikenneinsinööri Anna Nervola Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Nooa-poikansa kanssa torstaina kulkenut Ilkka Tiainen on huolissaan Jätkäsaaressa lujaa ajavista autoista.
Nooa-poikansa kanssa torstaina kulkenut Ilkka Tiainen on huolissaan Jätkäsaaressa lujaa ajavista autoista.

Joka tapauksessa Helsingin Jätkäsaari joutuu varautumaan vuosia kestäviin liikenneruuhkiin. Syitä on kaksi: Länsisataman matkustajamäärien kasvu sekä uuden, nopeasti kasvavan asuinalueen rakennustyöt.

"Liikenne tulee lisääntymään nykyisestä. Jos kapasiteetti pysyy samanlaisena, niin ruuhkat lisääntyvät ja matka-ajat pidentyvät", sanoo Nervola.

Kaksi vuotta alueella asunutta Ilkka Tiaista huolestuttaa autojen vauhti.

"Kaduilla painetaan täysiä. Ehkä siihen totuttiin, kun täällä ei ollut vielä asutusta. Tyynenmerenkadulla voisi ihan hyvin olla hidasteet", kahden lapsen isä miettii.

Myös rekkojen virta huolettaa häntä erityisesti nyt, kun esikoinen aloitti koulun. Tilannetta helpottaakseen alueen vanhemmat ovat muodostaneet porukoita, jotka saattavat lapsia kouluun.

Länsiterminaalin kautta kulki vielä vuosituhannen alussa noin kolme miljoonaa matkustajaa. Viime vuonna matkustajamäärät olivat nousseet jo reilusti yli kuuteen miljoonaan. Vuoteen 2020 mennessä matkustajia on arviolta jo kahdeksan miljoonaa.

Länsisataman kasvavien matkustajavirtojen lisäksi liikenteelle asettaa haasteensa alueen asukasmäärän nopea kasvu. Vuonna 2030 Jätkäsaaressa on määrä asua 18 000 helsinkiläistä.

Kaduilla kulkee siis paitsi asukkaita myös rakennustöistä johtuvaa raskasta liikennettä.

Helsingin sataman toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo, että raskaan liikenteen osuus Länsisataman ajoneuvoliikenteestä on noin 15 prosentin luokkaa.

Laivoihin kulkeva raskas liikenne pyritään ohjaamaan pääosin Tyynenmerenkadun kautta Länsiväylälle. Satamaa ympäröivistä kadunrakennustöistä johtuen raskas liikenne on joutunut käyttämään myös Ruoholahden suuntaan kulkevaa Länsisatamankatua.

"En osaa sanoa määristä, mutta kadunrakentamistöiden takia olemme joutuneet ohjaamaan liikennettä Crusellinsillalle ja Välimerenkadulle", sanoo Jätkäsaaren projektijohtaja Outi Säntti.

"Rakentamistoiminta jatkuu alueella todella pitkään ja se tuo raskasta liikennettä alueelle. Rakentamisen loppu on näköpiirissä 2020-luvun lopussa tai 2030-luvun alussa", Säntti jatkaa.

Mette-koiraansa torstaina ulkoiluttaneen Tuija Laineen mukaan kova liikenne on välillä häiritsevää. "Autot saattavat kiihdyttää risteykseen, vaikka jalankulkijoille on jo vaihtunut vihreä valo."
Mette-koiraansa torstaina ulkoiluttaneen Tuija Laineen mukaan kova liikenne on välillä häiritsevää. "Autot saattavat kiihdyttää risteykseen, vaikka jalankulkijoille on jo vaihtunut vihreä valo."

Kaupunki aikoo siis raivata liikenteelle lisää tilaa tavalla tai toisella. Liikenneinsinööri Anna Nervola ei suostu kertomaan vaihtoehtojen hintoja, mutta HS:n tietojen mukaan tunnelivaihtoehto maksaisi nykyarvioiden mukaan noin 100 miljoonaa euroa. Silta puolestaan maksaisi noin 50 miljoonaa euroa.

Toisaalta Helsinki ja Espoo selvittävät paraikaa Länsisataman kannalta keskeisen Länsiväylän muuttamista kaupunkibulevardiksi. Bulevardisointi laskisi Länsiväylän ajonopeuksia sekä välityskykyä ja heikentäisi siten sen käytettävyyttä rahtiliikenteen näkökulmasta.

Helsingin sataman toimitusjohtaja Kimmo Mäki on bulevardisuunnitelman suhteen vaitonainen.

"Toivon, että tavaroiden kuljettaminen Helsingin keskustan alueella pystytään varmistamaan myös jatkossa. Kyse ei ole pelkästä satamatoiminnasta vaan kaikesta muusta."

Helsinki on seurannut pilottihankkeella Jätkäsaaren ja lähiseutujen ajoaikoja noin neljän kuukauden ajan.

Seurauksen perusteella Länsisatamassa sijaitsevalta Rionkadulta ajaa autolla Länsiväylälle useimmiten 10–20 minuutissa. Ajoittain matka-ajat ovat nousseet puoleen tuntiin. Vähäliikenteiseen aikaan ajoaika on ollut alle 10 minuuttia.

Alueen asukas Juho-Pekka Niukkanen kulkee työmatkansa autolla. Joskus jonossa voi joutua seisomaan vartinkin.

"Ulosmenoteitä pitäisi olla useampi etenkin, kun asukasmäärä kasvaa tulevaisuudessa", Niukkanen sanoo.

Myös parkkipaikkojen vähäisyys harmittaa, kun vieraita tulee kylään.

Tammikuussa Jätkäsaareen pientaloalueelta muuttanut Niukkanen on kuitenkin uusiin kotikulmiinsa tyytyväinen. Pyöräteitä riittää ja kaikki on lähellä.

Vaikka vieressä rakennetaan, hyvän äänieristyksen takia sisällä saa olla rauhassa.

Joonas Laitinen HS
Roosa Murto HS
Länsisatama

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat