Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkoposkihanhien määrää ehkä rajoitetaan

Vaihtoehtoina voisivat olla lintujen munien puhkominen tai ehkäisypillerit

Kaupunki
 

Helsingin kaupunki harkitsee, ryhtyykö se toimiin valkoposkihanhien kannan rajoittamiseksi.

Asia tuli esille jo kesän lopussa kun kaupunginvaltuutettu Fatbardhe Hetemaj (kok) esitti aloitteessaan kannan rajoittamista. Hanhien uloste haittaa rantojen ja puistoalueiden virkistyskäyttöä, hän perustelee.

"Uimarannoilla vedenlaatu saattaa myös heiketä ulosteiden vuoksi. Lisäksi ulosteiden pelätään levittävän tauteja, ja poikasiaan aggressiivisesti puolustavat emot koetaan uhkaavina sekä pelottavina", Hetemaj kirjoittaa aloitteessaan.

Ei ole itsestään selvää, voiko valkoposkihanhen kantaa rajoittaa jätösten takia.

"En voi pitää valkoposkihanhea todellisena terveyshaittana. Teoreettisesti voisi ajatella, että jos pitkien hellejakson päätteeksi tulisi kova rankkasade, joka huuhtoisi hanhen ulostetta, jossa olisi bakteereita. Luulen, että olisimme kyllä jo huomanneet, jos tämä olisi todellinen uhka," sanoo ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin ympäristökeskuksesta.

Pakarinen myöntää, että hanhen ulostetta on rannoilla ja puistoissa niin suuria määriä, että se alkaa olla virkistyshaitta.

"Itse en vierasta hanhenkakkaa, mutta ymmärrän, että nurmikolla istuessa se voi tuntua ikävältä. Yritän parhaillaan pohtia, pitääkö vain virkistyshaitan vuoksi ryhtyä toimenpiteisiin."

Yksi vaihtoehto olisi e-pillereiden antaminen linnuille. Pakarinen ei innostu ajatuksesta.

"Tätä on suunniteltu paljon muualla maailmassa, sillä etenkin kanadanhanhet alkavat olla lentoturvallisuushaitta. Ongelma on se, että näistä tulee hormonaalista hajakuormitusta ympäristölle, joten en pidä sitä hyvänä vaihtoehtona. En myöskään tiedä, ovatko ne tehokkaita."

Pakarinen valmistelee nyt vastausta Hetemaj'n aloitteeseen. Hormonaalista ehkäisyä siinä tuskin tullaan esittämään.

Ensin pitää kokeilla keinoja lintujen karkottamiseen kajoamatta niihin, Pakarinen kertoo.

"Esimerkiksi aitaaminen saattaisi estää lentokyvyttömien poikasten liikkumista. Tietenkään emme voi aidata kaikkia alueita, missä niitä liikkuu."

Yksi keino lisääntymisen rajoittamiseen olisi lintujen munien puhkominen piikillä.

"Silloin alkio ei pääse kehittymään. Sellainen riski tähän liittyy, että hanhi huomaa munien olevan viallisia ja munii uudelleen. Yksi vaihtoehto olisi munien siveleminen sellaisella öljyllä, joka tukahduttaa alkioiden kehityksen. Tällöin lintu ei munisi uutta poikuetta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat