Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan westendissä jokainen uusi asukas toivotetaan henkilökohtaisesti tervetulleeksi

Kaupunki
 
Leif Rosas
Tarja Teittinen ja Jukka Mäkinen (vas.) Linnaisten omakotiyhdistyksestä kävivät toivottamassa uudet asukkaat tervetulleiksi. Niclas Weyerstall perheineen muutti Espoosta vanhaan puutaloon Linnaisiin.
Tarja Teittinen ja Jukka Mäkinen (vas.) Linnaisten omakotiyhdistyksestä kävivät toivottamassa uudet asukkaat tervetulleiksi. Niclas Weyerstall perheineen muutti Espoosta vanhaan puutaloon Linnaisiin. Kuva: Leif Rosas
Mesta-jutut kertovat kaupunkilaisten elämästä ruohonjuuritasolla. Kerro vinkkisi meille (hs.kaupunki@hs.fi, facebook.com/hskaupunki) tai lähetä lukijan kuva numeroon 17181.

Rajatorpantie sukeltaa metsikköön Länsi-Vantaalla. Noin kilometrin päässä keskellä metsää on risteys, jossa on liikennevalo-ohjaus. Valoissa odottaminen harmittaa, sillä myöhään tiistai-iltapäivänä risteyksessä ei ole muita. Kuka on laittanut valot tähän?

Risteävä tie on Linnaistentie, ja me olemme matkalla Linnaisiin – paikkaan, jonka nimestä tulee ensimmäisenä mieleen vanha suomifilmi Linnaisten vihreä kamari. Vantaan Linnaisilla ei ole elokuvan ja Zacharias Topeliuksen kirjan kanssa kuitenkaan mitään tekemistä.

Käännymme vasemmalle. Isot ja pienemmät tontit vuorottelevat: vanhimmat talot on rakennettu 1950-luvulla. Mitä vanhempi talo, sitä enemmän se on puiden ja kasvillisuuden peitossa.

Fakta

Linnainen versus Westend

Asukasluku vuoden 2015 alussa:

Linnainen 793 henkeä

Westend 3 182 henkeä

 

Keskitulo (2013):

Linnainen 45 539 euroa

Westend 80 655 euroa

 

Työttömyysaste (2012):

Linnainen 3,8 prosenttia

Westend 3,5 prosenttia

 

Korkeakoulutusaste (2015):

Linnainen 54,6 prosenttia

Westend 61,1 prosenttia

 

Lähde: Helsingin seudun aluesarjat -tilastokanta ja Tilastokeskus

250 omakotitalon ja yhden rivitalon kaupunginosaa on kutsuttu Vantaan westendiksi. Espoolaisiksi Linnaisten asukkaat myös halusivat pari vuotta sitten, kun omakotiyhdistys järjesti asiasta äänestyksen Tuomelan koulun lakkautusdebatin aikaan.

Vailla pohjaa vertaus ei ole myöskään taloudellisesti, sillä Linnainen on Vantaan hyvätuloisin alue. Vuonna 2013 Linnaisten keskitulo oli 45 539 euroa, kun koko Vantaan lukema oli 30 305 euroa. Westendin 80 655 euron keskituloihin on silti matkaa.

"Asuu täällä muutama rikkaampi, mutta muuten tämä on hyvin tavallista aluetta", sanoo Tarja Teittinen, omakotiyhdistyksen hallituksen jäsen.

"Mutta tämä on paras asuinpaikka pääkaupunkiseudulla ja hyvin erilainen osa Vantaata", Teittinen lisää.

Hän muutti perheineen Linnaisiin vuonna 1989 Pohjois-Haagasta.

"Aluksi ajattelin, että en ikinä lähde näin landelle, mutta enää en Haagaan muuttaisi. Yhteishenki on täällä niin hieno ja luonto lähellä."

Yhteishengestä kertoo käytäntö toivottaa uudet asukkaat tervetulleiksi kotikäynnillä. Tiistaina yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Mäkinen ja Teittinen käyvät Valjaskujalle muuttaneiden Maija Nymanin, Niclas Weyerstallin ja heidän nelivuotiaan pojan Noahin luona. Perille päästään oikaisemalla takapihan kautta.

Lehdet ovat alkaneet pudota puista ja valo vähenee, mutta vielä on lämmin. Halkoja on hakattu usealla pihalla.

Nyman ja Weyerstall muuttivat vanhaan öljylämmitteiseen puutaloon jo maaliskuussa, mutta kunnon tervetuliaskäynti on myöhästynyt kiireiden takia. Tarja Teittinen kuitenkin piipahti paikalla heti muuton jälkeen.

"Tarja oli itse asiassa ensimmäinen vieraamme", Nyman sanoo.

"Saimme tavarat sisään ja ei mennyt kuin pari päivää, niin Tarja oli täällä", komppaa Weyerstall.

Teittinen myöntää, että hän on ennenkin ollut vastamuuttaneiden ensimmäinen vieras.

"Suurin osa on nopeasta moikkaamisesta innoissaan."

Nymanin ja Weyerstallin ruokapöydässä kahvia juomassa ja mansikkamustikkapiirakkaa syömässä on myös asianajaja Ilkka Salama, joka osti Valjaskujan tontin toisen rakentamattoman puolen. Salama vietti lapsuutensa Linnaisissa, ja hänen vanhempansa asuvat siellä edelleen.

Kahvipöydässä Salama muistelee, millainen pussinperä Linnainen aikoinaan oli. Alueelle vei yksi kuoppainen tie, ja matka Helsinkiin oli nykyistä yli kolme kilometriä pidempi. Rajatorpantie muutti kaiken.

"Haaveilin vuosikausia omasta tontista lapsuudenkylässä", Salama sanoo ja kertoo soittaneensa heti pankkiin, kun mahdollisuus tontinhankintaan tuli.

"Talo on vielä rakentamatta, mutta toivon mukaan se valmistuu lähivuosina."

Nyman ja Weyerstall muuttivat Linnaisiin vuokralta Espoosta. Muutto Vantaalle oli sattumien summa, sillä alun perin pariskunta etsi remontoitavaa omakotitaloa Espoosta.

"Kirves oli vähän jo heitetty kaivoon, sillä sopivaa kohdetta ei löytynyt. Talo ei saanut olla liian kaukana töitten takia", Weyerstall sanoo.

Lopulta Weyerstall päätyi nuoruusmaisemiin. Hän asui aikoinaan aivan Linnaisten vieressä Espoon Jupperissa. Myös Nymanin äiti asuu lähellä, Pähkinärinteessä. Paluumuuttajat ja he, jotka ensin tutkivat Espoota, ovat yleisiä tapauksia Linnaisissa, Tarja Teittinen sanoo.

60-luvun alussa rakennettu talo on jo remontoitu sisältä. Luonnonvalo yltää lähes joka paikkaan. Ruokapöydästä on aiempaa parempi näkymä keittiöön, kun entistä oviaukkoa levennettiin. Keittiön vanhat kaapit saivat jäädä, mutta ne saivat uuden maalipinnan.

Portaikon ja Noahin huoneen vierestä puuttuu yksi jalkalista. Se ei poikaa haittaa, kun hän päättää esitellä vieraille punaista autoaan.

Ulkona sokkeli vaatii vielä tekemistä, ja siksi piha on puolittain monttu. Kahvipöydässä remontin eteneminen käydään tarkasti läpi samalla kun Noah nuolee piirakkalautasensa tyhjäksi.

"Mitä kaikkia eläimiä olet ehtinyt nähdä pihassa, Noah?" Jukka Mäkinen kysyy.

"Isoja pupuja, kissoja!"

"Oho! Meillä taas oli naapurin puussa äsken näätä."

"Pihoilla liikkuu usein myös kauriita", Teittinen lisää.

Keskustelu etenee Noahin tulevaan koulunkäyntiin.

"Oi, kunpa Tuomelan koulua ei olisi lakkautettu, rakennus on niin idyllinen", äiti Nyman sanoo.

Lähikoulun lakkautus oli Linnaisissa iso juttu. Moni liittyi Pro Tuomela -liikkeeseen, ja omakotiyhdistys järjesti kuuluisan äänestyksen. Se ei johtanut mihinkään, mutta muuten yhdistys on Mäkisen mukaan saanut tuloksia aikaan, esimerkiksi liikennevalot Rajatorpan- ja Linnaistentien risteykseen sekä pyörätien valot Rajatorpantien varteen.

Selvisipä sekin.

Nyt puhuttavat Vantaan suunnitelmat kaavoittaa viereinen metsä asuinkäyttöön. Uusia taloja saattaa tulla jopa sata. Omakotiyhdistys on kuitenkin päättänyt hyväksyä aikomukset, koska lisäasukkaat kasvattaisivat Linnaisten painoarvoa Vantaan politiikassa.

"Pienen viherkaistan uuden ja vanhan alueen väliin voisi silti jättää", Mäkinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat