Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siltasaaren suojelutalon kattoon saa tehdä ikkunoita

KHO asettui Helsingin kaupungin kannalle ja kumosi hallinto-oikeuden päätöksen

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Suojelutaloon rakennettu esimerkki-ikkuna näkyy lähellä punaisen ja vihreän katon rajaa, vihreän katon puolella.
Suojelutaloon rakennettu esimerkki-ikkuna näkyy lähellä punaisen ja vihreän katon rajaa, vihreän katon puolella. Kuva: Kimmo Räisänen

Korkein hallinto-oikeus (KHO) sallii ikkuna-aukkojen puhkomisen suojelutalon vesikaton lappeeseen Helsingin Siltasaaressa.

KHO on samaa mieltä Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan kanssa, joka antoi asunto-osakeyhtiö Siltarannalle poikkeusluvan uusiin kattoasuntoihin tehtäviin ikkunoihin.

Ikkunat on naamioitu ritilällä, eivätkä ne juurikaan erotu kauempaa katsottuna.

Tuomarit vierailivat vuonna 1926 valmistuneen talon ullakolla syyskuun alussa. He myös tarkastelivat, miltä esimerkki-ikkuna näytti ulkoapäin. Pitkältäsillalta ikkunaa tuskin huomaa. Kun katsoo suoraan Kaisaniemen puolelta, se näkyy hieman paremmin.

Päätöstään KHO perustelee samalla lailla kuin lautakunta: vain tällä tavalla saadaan kattoasuntoihin luonnonvaloa ja niistä tulee lain mukaan asuinkäyttöön kelvollisia.

KHO mainitsee päätöksessään myös kaupunkirakenteen tiivistämisen, jota Helsingin kaupunki tavoittelee ullakkorakentamisella.

Päätös kumosi Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen. Hallinto-oikeus asettui Uudenmaan ely-keskuksen kannalle, joka ei sallinut kattoikkunoiden avaamista.

KHO ei linjaa päätöksellään sen enempää ullakkorakentamista, vaan Siltasaaren talo on yksittäinen tapaus.

"Tämä on demokratian ja järjen voitto", riemuitsee Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok). Hän korostaa, että lautakunta puolsi yksimielisesti poikkeuslupaa.

Rautavan mukaan päätöstä valmisteltiin asiantuntevasti, ja lautakunta perehtyi asiaan perusteellisesti.

Kattoasuntoja rakentanut yrittäjä Asko Murto näkee päätöksessä vivahduksen sallivammasta linjasta kattorakentamiseen.

"Kaupunkikuvan lisäksi rakentamisessa on muitakin arvoja, kuten esimerkiksi se, että saadaan lisää asuntoja ja tiiviimpää kaupunkia", Murto sanoo ja viittaa Keski-Euroopan suurten kaupunkien, kuten Wienin, katukuvaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat