Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairaalta vanhukselta katosi röykkiöittäin tavaraa suursiivouksessa: Oikeusasiamies moittii edunvalvontaa

Edunvalvoja määräsi sairaalassa olleen muistisairaan vanhuksen kotiin siivouksen, jonka jäljiltä katosi tavaraa

Kaupunki
 
HS kertoi järvenpääläisen vanhuksen tavaroiden katoamisesta tammikuussa 2014.
HS kertoi järvenpääläisen vanhuksen tavaroiden katoamisesta tammikuussa 2014.

Yleinen edunvalvoja tilasi sairaalassa olevan kahdeksankymppisen rouvan asuntoon tältä kysymättä suursiivouksen, jonka jäljiltä katosi omaisuutta.

Missä ovat kymmenien vuosien aikana kerätyt muistoesineet, kirjeenvaihto ja hamstratut tavarat? Mitä kaikkea rouvan kodista tarkalleen hävitettiin? Sitä ei tiedä vieläkään kukaan.

Fakta

Yleinen edunvalvoja hoitaa talousasiat

 Maistraatti voi määrätä yleisen edunvalvojan tilanteessa, jossa ihminen itse ei kykene valvomaan etujaan tai hoitamaan asioitaan.

 Edunvalvonta voi olla tarpeen esimerkiksi mielenterveysongelman tai muistisairauden takia.

 Edunvalvoja on noin 60 000 suomalaisella, joista 34 000:lla on yleinen edunvalvoja. Edunvalvojana voi toimia myös esimerkiksi sukulainen tai ystävä.

 Yleisen edunvalvonnan palveluita ovat vuodesta 2009 lähtien järjestäneet valtion oikeusaputoimistot. Toimistot voivat ostaa palvelut myös kunnilta, yhdistyksistä tai yrityksiltä.

 Edunvalvojien toimintaa valvoo maistraatti.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen moittii tuoreessa ratkaisussaan edunvalvojan toimintaa: päämiestä olisi pitänyt kuulla ennen suursiivousta, ja siivousta olisi pitänyt valvoa sekä omaisuutta dokumentoida. Oikeusasiamies otti tapauksen tutkittavakseen sen jälkeen, kun HS tammikuussa 2014 kertoi järvenpääläisrouvan omaisuuden katoamisesta.

Päätös suursiivouksen tarpeellisuudesta perustui edunvalvojan näkemiin valokuviin ja palotarkastukseen. Lisäksi asunnon siivoamista pidettiin edellytyksenä mahdolliselle kotiutumiselle, vaikka asukas vastusti siivousta.

"Valokuvien perusteella kyseessä oli asunto, joka oli kuin petolinnun oksennus, ihan kuin telkkarin himohamstraajilla", edunvalvoja totesi HS:lle tammikuussa 2014.

Koska siivousvelvoite tuli pelastusviranomaisilta, olisi asunto pitänyt siivota rouvan tahdosta riippumatta. Asukkaan kuuleminen olisi kuitenkin tarjonnut tietoa siitä, mitkä tavaroista ovat asukkaalle tärkeitä. Jos päämies itse ei asiaa olisi ymmärtänyt, siitä olisi voinut tiedustella hänen läheisiltään.

Vastauksessaan oikeusasiamiehelle edunvalvoja totesi, että "ei aina ole itsestään selvää, haluaako päämies, että läheinenkään henkilö tutkisi yksityiskohtaisesti hänen irtaimistoaan".

Edunvalvojan tilaama yrittäjä siivosi Järvenpäässä sijaitsevaa asuntoa kahdeksan päivän aikana marraskuussa 2013.

Edunvalvoja ei käynyt asunnossa ennen siivousta tai sen aikana, joten hänkään ei tiennyt, mitä tavaraa asunnossa oli.

Oikeusasiamiehen mukaan toimilla kuitenkin puututtiin päämiehen yksityisyyteen: asuntoa ei vain siivottu, vaan toimenpide sisälsi myös "tavaroiden laajamittaista hävittämistä".

Helmin lähiomaisekseen merkitsemän Gustaf Molanderin mukaan kadonneiden tavaroiden joukossa on kirjeenvaihtoa, ikoneita sekä postimyynnistä hamstrattuja, avaamattomissa paketeissa olleita Iittalan astioita, Hackmanin kattiloita ja Finlaysonin lakanoita.

Edunvalvoja pyysi siivoojalta selvitystä toimenpiteistä ja hävitetystä omaisuudesta vasta kun Molander oli ollut yhteydessä edunvalvojaan. Olisiko selvitystä edes pyydetty ilman läheisen yhteydenottoa, pohtii oikeusasiamieskin. Selvityksessään siivooja toteaa, että "huoneistosta on viety kaatopaikalle –  – Ko. tavarat oli pakko heittää pois, koska–  –"

Mutta miksi avaamattomat laatikot piti heittää pois, ihmettelee Molander.

Hän teki asiasta rikosilmoituksen, mutta poliisi ei ottanut asiaa tutkittavakseen. Poliisi totesi HS:lle tammikuussa 2014, että "lisäselvitysten perusteella ilmoituksessa mainittu anastettu omaisuus on edelleen asunnossa". Siivouksen jäljiltä tavararöykkiöiden tilalla oli melko tyhjä asunto.

Helmin edunvalvojan toimintaa valvovan Itä-Uudenmaan maistraatin henkikirjoittaja Nuutti Pennanen sanoo, että jos epäilee edunvalvojan toimissa olevan puutteita, kannattaa olla yhteydessä maistraattiin.

"Jos läheisillä on yksilöity käsitys siitä, mitä on kadonnut ja näyttöä sen tueksi, saattaa vahingonkorvausarviointi tulla ajankohtaiseksi."

Edunvalvontasysteemissä on jotain mätää, joten on hyvä, että oikeusasiamies puuttuu asiaan, sanoo Molander.

"Kuinka montaa alisteisessa asemassa olevaa ihmistä on käytetty hyväksi ennen Helmiä, eikä kukaan ole osannut puuttua?"

Eniten häntä suututtaa se, että kaikki on tapahtunut Helmin selän takana: tämän omaisuuteen ja yksityisyyteen on kajottu.

Vastauksessaan oikeusasiamiehelle Itä-Uudenmaan maistraatti toteaa, että edunvalvojan olisi pitänyt mieltää, että kyseessä ei ole tavanomainen siivoustoimenpide. Jo etukäteen oli todennäköistä, että päämiehen kodista jouduttaisiin poistamaan paljon tavaraa.

"Kyseessä oli ollut uusi päämies, jonka toiveista, mieltymyksistä ja olosuhteista edunvalvojalla oli hyvin niukasti tietoa", maistraatti kirjoittaa.

Kahdeksankymppinen Helmi asuu hoitokodissa, eikä ole vieraillut kotonaan suursiivouksen jälkeen. Hän ei tiedä, että omaisuutta on kadonnut.

"Se on varmasti armeliaampaa niin", Molander sanoo.

Aluksi Helmi oli vihainen siitä, ettei häntä viety kotiinsa. Tämän jälkeen Helmi pyysi Molanderia tuomaan tavaroita, joita muistaa kotonaan olleen:

"Tuo minulle ne uudet kävelysauvat. Ne ovat siinä oven takana. Älä tuo vanhoja sauvoja vaan uudet. Äläkä taas Gustaf unohda!"

 

Helmin nimi muutettu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat