Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattikoululaiset auttavat turvapaikanhakijoita – "Ei mitään kädet taskuissa istuvia lippispäitä"

Stadin ammattiopiston nuoret kuljettivat maanantaina talvivaatteita ikäisilleen turvapaikanhakijoille. Yhteistyö SPR:n kanssa jatkuu.

Kaupunki
 
Ammattikoululaiset kuljettivat vaatteita ikäisilleen turvapaikanhakijoille
Ammattikoululaiset kuljettivat vaatteita ikäisilleen turvapaikanhakijoille
Katso, millaisen matkan lahjoitetut vaatteet tekevät, kun ne on jätetty SPR:lle. HS hyppäsi kyytiin, kun Stadin ammattioppilaitoksen kuljetus- ja varastoalan opiskelijat kuljettivat talvivaatteita turvapaikanhakijoille Helsingistä ja Vantaalta Siuntioon. Toimittaja Roosa Murto HS, kuvaus Jukka Gröndahl HS ja Roosa Murto HS, leikkaus Terhi Liimu HS.

Muovipussit viuhuvat ilman halki kuin koripallot, kun nuoret heittävät niitä rivakasti itse rakentamiinsa puuhäkkeihin.

Välillä joku pusseista aukeaa kesken lennon ja varaston lattialle putoaa yksinäinen lenkkari tai kauluspaita. Lidlin, Alepan ja Ikean pussit ovat täynnä vaatteita, jotka ihmiset ovat lahjoittaneet hyväntekeväisyyteen Suomen Punaiselle Ristille.

Lahjoituksia tulee pakolaiskriisin myötä koko ajan enemmän. Avuksi ovat rientäneet Stadin ammattiopiston logistiikkaopiskelijat eli nuoret, jotka opiskelevat varasto- tai kuljetusalaa.

Maanantaiaamuna lajittelukeskukseen Helsingin Tikkurilassa on saapunut 13 opiskelijaa ja kaksi opettajaa.

"Älä hyppää mun niskaan!", Seni Manneh, 17, komentaa lahjoitussäkkiä, joka on vähällä pudota pakettiautosta hänen päälleen. Sitten hän nakkaa säkin muiden joukkoon.

"Mieluummin olen täällä kuin istun luokassa kuuntelemassa, miten kuorma sidotaan teoriassa. Täällä voi tehdä itse ja auttaa ihmisiä", Manneh sanoo.

Jukka Gröndahl HS
Kuljetusalan opiskelijat Laura Kempe ja Seni Manneh lastasivat maanantaina vaatteita SPR:n Tammiston Kontilla Vantaalla. Stadin ammattiopisto auttaa SPR:ää myös jatkossa.
Kuljetusalan opiskelijat Laura Kempe ja Seni Manneh lastasivat maanantaina vaatteita SPR:n Tammiston Kontilla Vantaalla. Stadin ammattiopisto auttaa SPR:ää myös jatkossa.

Projekti alkoi viime viikolla ja sitä jatketaan niin pitkään kuin tarvetta ja mahdollisuuksia on. Mukana on ollut tähän asti reilut 30 opiskelijaa eri vuosikursseilta. Roihupellon logistiikan toimipisteessä on kaikkiaan 318 opiskelijaa.

Nuoret auttavat kouluajallaan kansalaisjärjestöä esimerkiksi rakentamalla kuljetushäkkejä ja kuljettamalla tavaroita varastoihin ja vastaanottokeskuksiin.

Avun ansiosta SPR voi käyttää omia kulkuneuvojaan asiakkaiden palveluun eli esimerkiksi lahjoitettujen huonekalujen hakemiseen.

"Nuoret ovat lähteneet mukaan todella reippain ottein. Heistä on SPR:lle aivan valtava apu", sanoo SPR:n Vantaan Kontin tavaratalopäällikkö Marje Arvinen.

Idea projektista sai alkunsa koululla muutama viikko sitten.

"Tämä on hyvä tapa saada kokemusta, jota ei yleensä koulussa saa, ja oppia työntekoa ajankohtaisen ilmiön kautta", sanoo idean keksijä ja yksikön opettaja Tuija Rikkonen.

Artikkeliin liittyvät

Koulun johto kannatti ideaa saman tien.

Rikkosen mukaan työ istuu hyvin opintoihin, jossa harvoin päästään käytännössä edes tutustumaan kriisilogistiikkaan.

"Koulussa ei ole tarkoitus vain istua pulpetissa, vaan oppia tekemään oikeita hommia."

Moni opiskelija pitääkin projektista juuri siksi, että sen ansiosta pääsee pois pulpetista.

"Jos istuu kahdeksan tuntia luokassa, asiat eivät jää yhtä hyvin mieleen kuin itse tehdessä", sanoo Veli-Pekka Huuhka, 17.

Toisen vuoden kuljetusopiskelijalle on kuitenkin tärkeää myös se, että samalla voi auttaa muita. Huuhka seuraa pakolaistilannetta aktiivisesti uutisista.

"Tuntuu tärkeältä, että pystyy itsekin tekemään jotain, jotta tulijat tuntisivat olonsa tervetulleiksi ja saisivat apua, jota tarvitsevat."

Koulukaveri Laura Kempe, 22, on samoilla linjoilla.

"Tilanne on niin sekava, joten en mieti sitä sen enempää. Sitä vaan tekee sen, minkä itse pystyy", tammikuussa opinnot aloittanut Kempe sanoo.

Hänen mukaansa kaikki ovat ryhtyneet toimeen mielellään.

Jukka Gröndahl HS
Siuntioon avautuu kahden viikon päästä uusi turvakoti nuorille turvapaikanhakijoille. Maanantaina lahjoitustavaroita oli kantamassa varasto-opiskelija Joni Rönkkö.
Siuntioon avautuu kahden viikon päästä uusi turvakoti nuorille turvapaikanhakijoille. Maanantaina lahjoitustavaroita oli kantamassa varasto-opiskelija Joni Rönkkö.

Samaa sanoo opettaja. Kukaan ei ole jäänyt pois, koska ei haluaisi auttaa SPR:ää tai sen kautta turvapaikanhakijoita.

"Aluksi jotkut ihmettelivät, että mikä juttu tämä. Saatetaan heittää läpällä, että ne tulevat ja vievät meidän duunit, mutta nyt ollaan heti etunenässä lähtemässä auttamaan", opettaja Rikkonen kertoo.

"Mutta totta kai tämä jakaa mielipiteitä niin aikuisissa kuin nuorissakin", hän lisää.

Kun pakolaistilanteesta on keskusteltu koulussa, Rikkonen on esimerkiksi kehottanut nuoria miettimään, miltä tuntuisi joutua itse pakenemaan kodistaan ja perheensä luota.

Jotkut opiskelijat tai heidän perheensä ovat joutuneetkin, sillä koulussa on paljon maahanmuuttajataustaisia nuoria.

Hommia paiskiessaan nuoret eivät kuitenkaan puhu aiheesta, eivätkä paljoa muustakaan.

He tekevät työnsä ripeästi ja keskittyen. Sininen kuorma-auto täyttyy siisteistä pahvilaatikoista, joissa on valmiiksi lajiteltuja vaatteita.

Kun kuorma on lastattu, on aika kääntää ratti kohti Siuntiota. Kyytiin hyppää muutama opiskelija, loput palaavat koululle.

Rokki pauhaa ja ikkunan takana kaupunki vaihtuu maalaismaisemaksi.

Kahden viikon kuluttua näihin maisemiin muuttaa 35 tyttöä ja poikaa, jotka ovat tulleet yksin Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Iältään he ovat 16–17-vuotiaita eli logistiikkaopiskelijoiden ikätovereita.

Perillä opiskelijat hyppäävät kyydistä ja alkavat kantaa pahvilaatikoita pian avautuviin tukiasuntoihin. Laatikot sisältävät ainakin talvitakkeja, lämpimiä puseroita ja housuja kylmien kelien varalle.

Edessä on vielä tunnin ajomatka takaisin koululle, sitten opetus jatkuu normaalisti.

Päivän aikana kukaan ei ole valittanut tai laiskotellut. Ja miksi olisikaan?

"Mielikuva amisopiskelijoista on, että he ovat aina kädet taskuissa ja lippis syvällä päässä. Mutta se ei ole totta. Nuoret suorastaan heräävät eloon, kun saavat vastuuta ja merkityksellistä työtä", Rikkonen summaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat