Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivalta on lisääntynyt vastaanottokeskuksissa

Suurin osa epäillyistä rikoksista on asukkaiden keskinäisiä pahoinpitelyjä

Kaupunki
 

Rikosepäilyt Helsingin vastaanottokeskuksissa ovat viime viikkojen aikana lisääntyneet. Suurin osa poliisin saamista hälytyksistä on väliintuloja asukkaiden keskinäiseen kärhämöintiin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV3:n uutiset.

Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki vahvistaa tiedon.

"Tapauksia on viime viikkoina ollut enemmän kuin koskaan. Kyllä se on selkeästi nähtävissä", Koskimäki sanoi Helsingin Sanomille.

Koskimäen mukaan aiemmin hyvinkin rauhallisissa vastaanottokeskuksissa on nyt alkanut tapahtua. Tyypillinen tapaus hänen mukaansa on, että poliisi saa hälytyksen vastaanottokeskukseen, jossa on meneillään asukkaiden keskinäinen välikohtaus.

"Poliisipartio on mennyt paikalle ja keskeyttänyt kärhämän. Keskusten henkilökunta ei enää yksin pärjää."

Myös poliisihallinnossa tilanne on tiedossa. Poliisihallituksessa kokoonnutaan joka aamu yhdessä poliisin kanssa tarkastamaan kuluneen vuorokauden tapaustilastot.

"Lähinnä tapaukset ovat vastaanottokeskuksen asukkaiden keskinäistä välien selvittelyä. Valtakunnallisesti suurta lisääntymistä ei ole ollut, mutta Helsingin kohdalla apulaispoliisipäällikön lausuma varmastikin pitää paikkansa", poliisitarkastaja Tommi Reen sanoi keskiviikkona HS:lle.

Tommi Reen pitää ilmiötä luonnollisena: "Nuoria miehiä on sijoitettu paljon ahtaisiin tiloihin. Siellä on tekemisen puutetta, turhautumista, eri kansallisuuksia", hän toteaa.

Sen enempää Helsingin poliisi kuin poliisihallinto ei kerro tapausten tarkkaa lukumäärää tai sitä, kuinka paljon rikosepäilyt ovat lisääntyneet. Myöskään sitä, ovatko epäillyt turvapaikanhakijoita, ei tilastoida. Vain kansallisuudet eritellään.

Julkisuudessa on esitetty, että pahoinpitelyiden lisäksi on ilmennyt varkauksia, laittomia uhkauksia ja teinityttöihin kohdistunutta seksuaalista häirintää. Tommi Reen kehottaa suhtautumaan otsikoihin maltillisesti.

"Jos on viisi pahoinpitelyä tai jokin yksittäinen seksuaalinen häirintä, siitä saadaan tietysti raflaavia otsikoita."

Helsingin poliisi on lisännyt näkyvyyttään vastaanottokeskusten läheisyydessä. Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan tällä pyritään ennalta ehkäisemään väkivaltatilanteiden syntyä.

"Siellä saattaa olla kysymys aivan arkisista asioista. Ihmisiä tulee eri kulttuureista, joku ei esimerkiksi hyväksy alkoholinkäyttöä ja tulee riitaa", Koskimäki sanoo.

"Näytämme, että poliisi on paikalla. Poliisin tehtävä on turvata rauha jokaiselle, se [vastaanottokeskus] on kuitenkin niiden ihmisten koti. Nyt olisi tärkeintä, että saataisiin rauha maahan."

Poliisin tiedossa on myös tapauksia, joissa vastaanottokeskusten asukkaat ovat reagoineet kantasuomalaisten heihin kohdistamaan pilkkaan tai häirintään. Vakavia tai törkeitä rikoksia poliisin tietoon ei ole tullut. Myöskään epäilyt ulkomaalaisten suomalaisiin kohdistamista rikoksista eivät juuri ole lisääntyneet.

Sen enempää Helsingin poliisin kuin poliisihallinnon tiedossa ei ole, että esimerkiksi turvapaikanhakijoista olisi tehty perättömiä rikosilmoituksia tai että niitä olisi tehtailtu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat