Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uimastadionin haukat saattavat palata ensi vuonna

Kaupunki
 
Emma Karasjoki
Haukat pesivät Uimastadionilla lastenaltaan liukumäen vieressä.
Haukat pesivät Uimastadionilla lastenaltaan liukumäen vieressä. Kuva: Emma Karasjoki

Helsingin Uimastadionilta tutun kanahaukkapariskunnan Helmin ja Heikin tarina saa mitä todennäköisimmin jatkoa jälleen ensi kesänä. Haukat viihtyivät mainiosti Uimastadionin lastenaltaan vieressä.

Haukat rakensivat pesän lastenaltaan liukumäen vieressä sijaitsevan puun latvustoon. Puun alusta oli koko kesän eristettynä nauhalla, jotta uimarit eivät päässeet aivan puun läheisyyteen.

"Ne pesiytyivät sinne keväällä maaliskuussa, jolloin alueella oli jo käynnissä jo muutostöitä, joten siirtymä kesäkauteen ei ollut liian hankala", arvioi ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin ympäristökeskuksesta.

Helmi ja Heikki saivat kesän alussa kolme poikasta ja ne kaikki onnistuivat lentämään pesästä pois. Yksi kuitenkin kuoli kesän aikana lennettyään lasia päin, Pakarinen kertoo.

Elämä kaupunkiympäristössä on kanahaukoille ravinnonsaannin kannalta melko helppoa.

"Ne pyydystävät variksia, kyyhkysiä ja pieniä nisäkkäitäkin kuten kaneja ja oravia. Niillä on kaupungissa hyvin ruokaa, mutta täällä on tietysti muita vaaroja."

Helmi ja Heikki palaavat todennäköisesti takaisin uimastadionille keväällä. Nyt ne valmistautuvat tahoillaan lentämään etelän lämpöön talveksi.

Maaliskuussa kanahaukat palaavat Keski-Euroopasta Suomeen, mikäli ovat hengissä. Silloin Heikki lentää vanhalle pesälle huhuilemaan Helmiä.

"Mikäli molemmat ovat hengissä, ne mitä todennäköisimmin jatkavat pesimistä siellä."

Kaisu Moilanen HS
Taka-Töölö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat