Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edunvalvojat ovat jopa myyneet vanhusten koteja – päämieheltään kysymättä

Oikeusasiamies käsittelee vuosittain noin sata kantelua edunvalvonnasta

Kaupunki
 
kalle Parkkinen lehtikuva
Edunvalvojat hoitavat noin 60 000 suomalaisen talousasioita. Kuvan henkilö ei liity tapauksiin.
Edunvalvojat hoitavat noin 60 000 suomalaisen talousasioita. Kuvan henkilö ei liity tapauksiin. Kuva: kalle Parkkinen lehtikuva

Muistisairas vanhus on hoitokodissa, eikä näkyvissä ole, että hän enää palaisi kotiinsa asumaan. Vanhuksen asioita hoitava yleinen edunvalvoja pyytää maistraatilta luvan asunnon myyntiin. Kiinteistönvälittäjä tekee oman työnsä, ja kohta koti on myyty.

Kaikissa tapauksissa edunvalvoja ei ole koskaan edes tavannut päämiestään, mutta papereiden perusteella vaikuttaa siltä, että hän ei ymmärtäisi asiaa kuitenkaan. Läheiset kuulevat huhuja asunnon tai talon olevan myynnissä – heiltäkään ei ole kysytty mitään.

Kyseessä ei ole edunvalvontatoimintaan liittyvä teoreettinen mahdollisuus, vaan otoksia kanteluista, joita edunvalvonnasta on viime vuosina tehty eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Eduskunnan oikeusasiamies saa käsiteltäväkseen ja ratkaisee vuosittain noin sata edunvalvontaa koskevaa kantelua.

Noin 60 000 suomalaisen talousasioita hoitaa edunvalvoja. Maistraatti voi määrätä edunvalvojan, jos ihminen ei itse kykene valvomaan etujaan tai hoitamaan talouttaan. Syynä tähän voi olla esimerkiksi mielenterveysongelma tai muistisairaus.

HS kertoi tiistaina, että eduskunnan oikeusasiamies moittii edunvalvojan työtä tapauksessa, jossa sairaalassa olleen, muistisairaan järvenpääläisvanhuksen kodissa oli toteutettu suursiivous. Siivouksessa katosi röykkiöittäin omaisuutta. HS kertoi tapauksesta tammikuussa 2014.

Oikeusasiamiehen mukaan edunvalvojan olisi pitänyt kuulla päämiestään suursiivouksesta sekä valvoa ja dokumentoida siivousta, jotta tiedettäisiin, millaista tavaraa asunnosta on poistettu.

Vanhempi oikeusasiamiehen sihteeri Mikko Sarja sanoo, että HS:n esittelemä järvenpääläisrouvan tapaus ei ole niin järisyttävä kuin tapaukset, joissa asunto on myyty päämieheltä kysymättä.

Esimerkiksi Tampereen oikeusaputoimiston edunvalvoja oli vuonna 2010 laittanut myyntiin päämiehensä asunnon. Päämiestään hän ei ollut tavannut koskaan.

Päämiehen tytär ja tämän mies kertoivat, että päämiehen kanssa oli sovittu, että he muuttaisivat asuntoon. Edunvalvoja oli tietoinen asiasta. Edunvalvojan mukaan eri asia oli kuitenkin se, oliko puhuttu asuntoon muuttamisesta vai sen vuokraamisesta. Edunvalvoja kertoi myös kuulleensa jostain, että päämies ei halunnut olla sukulaistensa kanssa tekemisissä.

Perusteena asunnon myynnille oli sen kunto ja se, että edunvalvojan mukaan vanhuksen varat eivät olisi pitkään riittäneet asunnon kuluihin. Asunnon myynnin hyväksyvälle maistraatille oli kuitenkin syystä tai toisesta toimitettu virheelliset tiedot asunnon hoitovastikkeesta. Hieman myöhemmin asunto myytiin uudelleen selvästi korkeampaan hintaan.

Samantyylinen tapaus sattui Lounais-Suomessa vuonna 2011, kun päämiehen talo asetettiin myyntiin vanhusta tai hänen sukulaisiaan kuulematta. Sukulaiset kuulivat huhuja talon myynnistä, minkä jälkeen kiinteistönvälittäjä vahvisti asian. Edunvalvoja ei kuitenkaan ollut suostunut keskustelemaan asiasta omaisen kanssa, joka oli ottanut häneen yhteyttä.

Molemmissa tapauksissa läheiset olivat ihmetelleet myös, mihin vanhuksen myydyssä kodissa ollut irtaimisto oli joutunut. Myöskään tavaroista ei ollut kysytty päämiehen mielipidettä.

Oikeusasiamies on painottanut, että päämiehen omana kotinaan käyttämän asunnon myyminen on päämiehen kannalta hyvin merkittävä asia niin perustuslaissa turvatun yksityisyyden suojan kuin itsemääräämisoikeudenkin näkökulmasta.

Valtaosa oikeusasiamiehelle tulevista kanteluista koskee edunvalvojia. Edunvalvojana voi olla päämiehen nimeämä läheinen tai maistraatin määräämä yleinen tai yksityinen edunvalvoja.

Kanteluita tekevät esimerkiksi päämiehet ja heidän läheisensä. Syynä saattaa olla kiista esimerkiksi käyttövaroista, jotka edunvalvoja myöntää päämiehelleen tämän omista varoista, edunvalvonnan tarpeellisuus tai asioiden hoito yleensä.

Edunvalvojien toiminnasta kannellaan myös niitä valvoville maistraateille.

Esimerkiksi Itä-Uudenmaan maistraatti saa vuosittain 10–20 edunvalvontaa koskevaa kantelua, kertoo henkikirjoittaja Nuutti Pennanen.

Hänen mukaansa kanteluasiat vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä yleinen edunvalvoja tai yksityinen edunvalvoja eli vaikka päämiehen läheinen.

Yleisiä edunvalvojia koskevat valitukset liittyvät usein siihen, että edunvalvojalla on paljon päämiehiä, eivätkä resurssit aina riitä kaikkien asioiden hoitoon. Yhdellä yleisellä edunvalvojalla saattaa olla hoidettavanaan jopa lähes 300 päämiehen asiat.

Kun kyse on yksityisestä edunvalvojasta, saattavat esimerkiksi päämiehen varat ja omat varat sekoittua.

"Monesti kyse on tietämättömyydestä. Joskus vastaan tulee tahallisuuttakin, joka joissain tapauksissa johtaa tuomioon", Pennanen sanoo.

OIKAISU 2.10.2015

Torstaina 1. lokakuuta edunvalvontaa koskevassa jutussa oli virhe. Mikko Sarja on vanhempi oikeusasiamiehen sihteeri, eikä oikeusasiamiehen vanhempi sihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat