Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkä remontti pilasi baarien kesän Helsingin Kalliossa – video näyttää auki revityn Helsinginkadun

Kunnostetun Helsinginkadun pyöräteitä odotetaan marraskuuksi

Kaupunki
 
Helsinginkadun remontti on karkottanut asiakkaat baareista
Helsinginkadun remontti on karkottanut asiakkaat baareista
Paikalliset suhtautuvat kirjavin tuntein keväästä jatkuneeseen Helsinginkadun mylläykseen. Työmaa on syönyt baarien tuloja, sillä ne eivät ole pystyneet pitämään terasseja auki suunnitelmien mukaisesti. Toimittaja: Joonas Laitinen, kuvaus ja leikkaus: Sami Kero

Synkeää, sekavaa, hidasta, äänekästä ja huonoa bisnestä. Muun muassa näillä sanoilla kuvailevat Helsinginkadulla liikkuvat ihmiset alueella jo kuukausia jyrissyttä tieremonttia.

"Aika synkeäähän tämä on, kun joutuu pyöräilemään ratikkakiskoilla niin, että ratikat ajavat ihan perässä kiinni", sanoo Helsingin Kalliossa asuva Seija Lauttanen.

"Tilannetta sekoittaa vielä, että se elää koko ajan."

Kadulla on tehty muutostöitä toukokuusta alkaen. Kesän aikana muun muassa raitiovaunukiskot on uusittu ja siirretty, jotta kadulle mahtuu molemmille puolille uudet yksisuuntaiset pyörätiet. Raitiovaunuliikenteen katkoa kesti pari kuukautta.

"Tiukin osa aikataulua oli se, että raitiovaunut saatiin kulkemaan ennen koulujen alkua, ja se onnistui", kertoo projektipäällikkö Timo Säynätjoki.

Kadunvarrella sijaitsevien baarien näkökulmasta työt ovat olleet katastrofi. Ne eivät ole voineet pitää esimerkiksi terassejaan auki terassilupansa mukaisesti, sillä katutyöt ovat kaventaneet katujen leveyttä. Töistä leviävä katupöly ja meteli eivät ole myöskään houkutelleet terassi-istuskeluun.

Useat baarit sanovatkin HS:lle, että heille on aiheutunut remontista taloudellisia tappioita.

"Meillä on mennyt puoli kesää pilalle. Toivottavasti kaupunki korvaa tämän meille jotenkin", sanoo Fairytale-baarissa työskentelevä Kati Virtanen.

Nyt remontista on vihdoin luvassa myös hyviä uutisia: Helsinginkadun pyöräteille pääsee todennäköisesti marraskuussa.

"Valitsen yleensä reitin sen mukaan, missä kulkee pyöräteitä, joten kyllä se helpottaa liikkumista", sanoo Alppiharjussa asuva Laura Konttinen.

Projektipäällikkö Säynätjoki sanoo, että työsarkaa riittää vielä. Urakan pitäisi valmistua marraskuun puolivälissä tai viimeistään kuun lopussa.

Yllätyksiä on piisannut. Kaivauksissa on esimerkiksi tullut vastaan kaapeleita, putkia ja kallioita kohdissa, joissa niitä ei karttojen mukaan ole.

Myös huonokuntoisia viemärilinjoja on ollut pakko korjata, kun katu on ollut valmiiksi auki.

Asvaltin alta on myös löytynyt vanhoja hiililuukkuja, ja jalkakäytäviä korjatessa on kunnostettu huonokuntoisia kivirappusia.

"Niistä kaikista on kuitenkin selvitty niin, että urakoitsija ei ole pyytänyt lisäaikaa", Säynätjoki kertoo.

Säynätjoen mukaan lisämausteensa tuo myös se, että kyseessä on vilkas katu, jossa on paljon liikennettä ja jalankulkijoita.

Pyöräteiden rakentamisen lisäksi koko katu saa hieman ehostusta. Esimerkiksi huonokuntoisia puita vaihdetaan uusiin. "Kyllä se Hesarin nurkka muuttuu tässä paljon viihtyisämmäksi", Säynätjoki lupaa.

Näin uskovat myös alueen asukkaat, kaikesta harmista huolimatta.

"Minusta on oikein hyvä, että tämä pannaan kuntoon. Toivon nyt, että ne pyöräilijätkin sitten ajavat pyöräteitä pitkin", sanoo Alppiharjussa asuva Rainer Kaunisto.

Sami Kero HS
Helsinginkadulla on tehty muutostöitä toukokuusta alkaen. Esimerkiksi raitiovaunukiskot on uusittu ja siirretty.
Helsinginkadulla on tehty muutostöitä toukokuusta alkaen. Esimerkiksi raitiovaunukiskot on uusittu ja siirretty.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat