Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkipyörissä vielä kolme vaihtoehtoa

Helsingin kaupunki testaa polkupyörät ennen päätöstä

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
HKL testaa uusia kaupunkipyöriä ensi viikolla. Uudet pyörät on määrä ottaa käyttöön ensi kesänä. Noomi Währn testasi pyörää.
HKL testaa uusia kaupunkipyöriä ensi viikolla. Uudet pyörät on määrä ottaa käyttöön ensi kesänä. Noomi Währn testasi pyörää. Kuva: Mika Ranta HS

Kolme kansainvälistä yhteenliittymää on jättänyt tarjouksen Helsingin uudesta kaupunkipyöräjärjestelmästä.

Tarjouksen tekivät Nevia ja Nextbike sekä yhteenliittymä Suomen kaupunkiautot, Tracetel ja Unicom Consulting. Kolmannessa tarjouksessa voimansa ovat yhdistäneet Clear Channel Suomi, Smoove, Moventia ja Helkama.

"Helkama ei ole mukana omilla pyörillään vaan Suomen Polkupyörätukun kautta. Testattavista pyöristä kaksi on ranskalaisvalmisteisia ja yksi saksalainen", kertoo HKL:n kehittämispäällikkö Artturi Lähdetie.

Ennen tarjouskilpailun ratkaisua Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) testaa pyörien käytettävyyttä. Ensi viikolla 30 hengen testiryhmä kokeilee pyörien ajettavuutta ja muita käytön kannalta olennaisia ominaisuuksia Roihupellon metrovarikolle tehdyllä koeradalla.

HKL:n johtokunta tekee valintansa loka-marraskuun taitteessa. Helsingin tarvitsemista 1 500:sta pyörästä ensimmäiset 500 pyörää on määrä ottaa käyttöön ensi kesänä.

Kaupunkipyörät ovat osa joukkoliikennettä, ja niitä voi käyttää Helsingin seudun matkakortin avulla. Asiakkaan on rekisteröidyttävä käyttäjäksi etukäteen. Rekisteröitymisen yhteydessä tulee koodi, jolla pyörän saa irti telineestä.

Helsinkiin yritettiin pitkään saada täysin mainosrahoitteisia kaupunkipyöriä, mutta alustava sopimus ulkomainosyhtiö JCDecaux'n kanssa kariutui runsaat pari vuotta sitten.

HKL kilpailutti kaupunkipyörät uudestaan siten, että HKL maksaa osan kuluista. Kuinka suuren osan, se ratkeaa tarjouskilpailussa. Kaupunki on linjannut, että järjestelmän kulut veronmaksajille eivät saa ylittää 20 miljoonaa euroa seuraavan kahden vuoden aikana.

Loppuosan palvelun kuluista voittajayritys kerää käyttäjämaksuilla, mainostuloilla ja mahdollisilla sponsorisopimuksilla.

Kansalaiset voivat kokeille pyöriä ensi viikon perjantaina Narinkkatorilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat