Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maryam odottaa perhettään

Maryam al-Ahmedin mies ja neljä lasta ovat vielä Turkissa

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Syyrialainen Maryam al-Ahmed ja hänen tyttärensä Rose al-Ahmed asuvat nyt Helsingissä.
Syyrialainen Maryam al-Ahmed ja hänen tyttärensä Rose al-Ahmed asuvat nyt Helsingissä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Syyrialaisen Maryam al-Ahmedin on vaikea puhua montaa lausetta kyynelehtimättä.

Vaikka Syyrian kurdivähemmistöön kuuluva al-Ahmed sai luvan jäädä Suomeen, ajatukset on vaikea pitää nykyisessä kotimaassa. Hänen aviomiehensä ja neljä lastaan odottavat nimittäin yhä Turkissa pääsyä Suomeen.

Al-Ahmedin mukaan he asuvat tällä hetkellä kaduilla Siirtin kaupungissa Turkin kurdialueella.

"Viranomaiset sanoivat, että saan heidät tänne yhdeksän kuukauden kuluttua. Mutta lapseni ovat kadulla siellä ja talvi on tulossa", al-Ahmed sanoo. "Mieheni on aikuinen ja pärjää, mutta päästäisivät edes lapseni tänne."

Hän näyttää puhelimesta kuvaa, jossa hänen miehensä ja vakavailmeiset 10–14-vuotiaat lapsensa ovat kääriytyneet riviin peiton alle ulkosalla.

Al-Ahmed saapui Suomeen noin vuosi ja kaksi kuukautta sitten. Aluksi hän asui vastaanottokeskuksessa, sitten Suomeen aiemmin saapuneen veljensä luona Herttoniemessä. Veljen kotona oli kuitenkin niin ahdasta, että hänen oli löydettävä koti muualta.

Sosiaaliviranomaisten kautta hän pääsi asumaan Helsingin vieraskodin tiloihin. Siellä hän on ollut nyt omien laskujensa mukaan viisi kuukautta.

Puitteet ovat vaatimattomat, mutta se ei al-Ahmadia haittaa.

"Ihan sama missä asun. Haluan vain lapseni tänne", hän sanoo.

Al-Ahmed on kotoisin Ras al-Ainin pikkukaupungista läheltä Syyrian ja Turkin rajaa.

Hän kertoo, että yhteenotot jihadistijärjestö Jabhat al-Nusran, Syyrian hallinnon sekä kurdijoukkojen välillä piinasivat aluetta. Aina piti olla valmiina pakenemaan nopeasti kotoa.

"Nukuimme sen takia aina vaatteet tyynyn alla, että ne saisi nopeasti mukaan."

Sotalentokoneiden ja tulituksen äänistä tuli Syyriassa tavallista. Kaikesta oli pulaa, eivätkä sähköt tai vesijärjestelmät enää oikein toimineet.

"Kesällä vesi lähes kiehui, kun sitä ei voinut jäähdyttää."

Puolitoista vuotta sitten perhe oli kävellyt Turkkiin. Raskaana ollut al-Ahmed oli jatkanut matkaa sieltä pian Eurooppaan. Koska matka oli niin kallis, al-Ahmedin aviomies ja neljä lasta jäivät odottamaan Turkkiin, että voisivat seurata myöhemmin perästä.

Ensin al-Ahmed oli tullut veneellä Välimeren yli Kreikkaan, mistä hän oli jatkanut matkaa Ruotsin kautta Suomeen. "Kuulin, että Suomi on hyvä paikka, joten tulin tänne."

Suomessa rakennukset olivat näyttäneet ihmeelliseltä ja hassun värisiltä. Al-Ahmed kertoo ihmetelleensä raitiovaunuja.

"Kyselin veljeltäni, eivätkö nuo junat törmää autoihin, kun ne kulkevat keskellä tietä", hän hymähtää. "Suomi on kaunis, mutta en minä voi keskittyä elämään täällä ilman lapsiani."

Al-Ahmed puhuu perheensä kanssa, kun miehet ja lapset pääsevät internetin äärelle. Edellisestä kerrasta on viikko.

"Meillä oli Syyriassa kaunis koti. Ei kukaan halua jättää kotiaan, mutta nyt me syyrialaiset olemme joutuneet hajalleen maailmalle", hän sanoo.

"Minulla ei ole enää juurikaan sukulaisia Syyriassa. Kaikki ovat menneet minne vain ovat päässeet. Libanoniin, Norjaa, Ruotsiin, Saksaan."

Aishi Zidan HS
Punavuori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat