Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin bussiyhtiö joutui pinteeseen

Linjakilpailutus söi tulot eikä vanhoja velkoja pystytty lyhentämään

Kaupunki
 
Sami Kilpiö HS
Helsingin Bussiliikenteen kylttejä Ruskeasuon varikolla ei tarvitse poistaa, jos kauppa Koiviston Auton kanssa toteutuu. Koiviston Auto muuttaa ostajana toimivan tytäryhtiönsä Viikin Linjan nimen Helsingin Bussiliikenteeksi.
Helsingin Bussiliikenteen kylttejä Ruskeasuon varikolla ei tarvitse poistaa, jos kauppa Koiviston Auton kanssa toteutuu. Koiviston Auto muuttaa ostajana toimivan tytäryhtiönsä Viikin Linjan nimen Helsingin Bussiliikenteeksi. Kuva: Sami Kilpiö HS

Liki tuhannen ihmisen työpaikan siirtyminen julkiselta omistajalta yksityiselle perheyhtiölle on näinä päivinä melkoinen uutinen. Helsingin kaupunki harkitsee oman bussiyhtiönsä myymistä lahtelaiselle perheyritykselle Koiviston Autolle.

Hintatarjous, 24 miljoonaa euroa, ei ole kummoinen, kun kyseessä on 23 prosentin markkinaosuus pääkaupunkiseudun lähiliikenteestä. 24 miljoonaa ei ole kovin suuri raha edes bussiyhtiön 75 miljoonan euron liikevaihtoon verrattuna.

Fakta

Seudun bussimatkat eivät mullistuisi

 Helsingin bussiyhtiön myynti ei mullistaisi bussimatkustajien elämää.

 Helsingin seudun liikenne HSL ostaa ja kilpailuttaa liikennettä myös jatkossa.

 Kilpailutuksiin osallistuvien yhtiöiden määrä pitää lippujen hintoja kurissa.

Mutta niin velkainen kaupungin yhtiö on ja niin vähän sillä on keinoja selvitä veloistaan, että Helsinki saa olla tyytyväinen edes yhdestä järkevästä tarjouksesta.

Edellisellä selvityskierroksella kolme vuotta sitten Helsinki odotti turhaan ostotarjousta VR:n tytäryhtiöltä Pohjolan Kaupunkiliikenteeltä. VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro totesi silloin (HS 13.12.2012), ettei tarjousta voitu liiketoiminta-analyysien perusteella jättää.

Koiviston Auto on kuitenkin toista mieltä. Konsernijohtaja Antti Norrlin sanoo, että Helsingin bussiyhtiön ongelmat ovat sen vinoutuneessa taseessa. Nyt esitetyillä järjestelyillä tasetta vinouttavaa velkataakkaa ollaan siivoamassa pois.

Ostaja ottaisi kantaakseen vain 14 miljoonan euron osuuden uusien bussien osamaksuista ja leasing-kuluista.

Kaupunki on kirjaamassa 23 miljoonan euron luovutustappion, sillä kauppahinta ei kata yhtiön kirjanpidollista arvoa.

Bussiyhtiön ahdinkoa on kärjistänyt Nobinan tekemä kantelu Euroopan komissiolle.

Komissio otti kantelun tutkittavakseen ja epäilee, että Helsinki on vääristänyt kilpailua tukemalla omaa yhtiötään sopimattomalla tavalla. Helsinki on kiistänyt kilpailijan syytökset, mutta uusia tukilainoja ei yhtiölle voida enää myöntää.

Helsingin Bussiliikenne syntyi kymmenen vuotta sitten, kun Helsingin kaupunki yhtiöitti oman bussiliiketoimintansa ja tappiollisen tytäryhtiön Suomen Turistiauton toisiinsa.

Siitä lähtien bussiyhtiö on ollut tappiollinen jokaisena toimintavuotenaan. Alkuperäisestä 1 200 kuljettajasta toiminta on supistunut 820 kuljettajan yhtiöksi.

Pääkaupunkiseudun verinen linjakilpailu on pitänyt huolen siitä, etteivät tarjoushinnat ole päässeet nousemaan velkaisen yhtiön pelastajaksi. Kilpailijat ovat syyttäneet Helsingin Bussiliikennettä markkinahäiriköksi, mutta aika ajoin eri yhtiöt ovat vuorotellen näyttäneet syyllistyvän polkuhintoihin.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) sisällä on arveltu, että yhtiö, joka pelkää markkinaosuutensa tippuvan liikaa, on joutunut ottamaan linjoja hoitaakseen tappiolla.

Esimerkiksi parin vuoden takaisessa kilpailutuksessa Jokerilinja meni Helsingin Bussiliikenteelle hinnalla, josta yhtiö ei voi kilpailijoiden mukaan saada tuloa koko seitsemän vuoden sopimuskaudella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat