Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rantakuppila säästyi kylätaloksi

Hietaniemen uimarannan vanhaan kahvilaan rakennettiin 12 työhuonetta

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Purkutuomion saanut vanha uimapaviljonki remontoitiin vapaaehtoisvoimin Töölön kylätaloksi. Hankkeen kärkihahmo Hannu Haukanhovi (oik.) ja urakoitsija Markku Nurmi pääoven edustalla.
Purkutuomion saanut vanha uimapaviljonki remontoitiin vapaaehtoisvoimin Töölön kylätaloksi. Hankkeen kärkihahmo Hannu Haukanhovi (oik.) ja urakoitsija Markku Nurmi pääoven edustalla. Kuva: Rio Gandara HS

Hietaniemen uimarannan vanha kahvila- ja pukuhuonerakennus näyttää ulospäin melko samalta kuin ennenkin.

Vasta aivan läheltä huomaa, että 85-vuotias rakennus on kokenut melkoisen muodonmuutoksen.

Fakta

Gunnar Taucherin paviljonki

 Hietarannan vanhasta kahvilapaviljongista tuli ongelma, kun uusi rantakahvila valmistui vuonna 2011.

 Liikuntavirasto haaveili paviljongin sijaan ulkoliikuntapaikkaa ja sai talolle purkuluvan.

 Ennen purkua kiinteistölautakunta päättikin luovuttaa talon töölöläisille asukasaktiiveille.

Uudet ikkunat ovat jo paikallaan, uusi peltikatto kiiltää ja sisällä työhuoneet odottavat seinämaalia. Salissa maalari urakoi kymmenien listojen parissa.

"Listoja tulee toista kilometriä", hymähtää urakoitsija Markku Nurmi.

Puolentoista vuoden aikana taloon on rakennettu 12 työhuonetta, joista kaksi on yhdistetty isoksi tilaksi. Rakennuksen pohjoispää on varattu juhlatilaksi, johon mahtuu kerralla 160 ihmistä. Juhlatilaan olisi ollut tulijoita jo kesken remontin, mutta talon ovet avautuvat vasta marraskuun lopussa.

"Lähes kaikki työtilat on vuokrattu. Tulijat ovat luovien alojen työntekijöitä", kertoo töölöläisen asukasyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Haukanhovi.

Talon yleisilme on nyt aivan toinen kuin kolme vuotta sitten. Silloin vanhaa paviljonkia kuvailtiin kaupungin esityslistoilla huonokuntoiseksi rakennukseksi, jolla on ilmeinen sortumisvaara ja joka "nykyisellään kiistatta rumentaa maisemaa".

Helsingin kiinteistövirasto laski, että taloon pitäisi tehdä miljoonaluokan korjaukset.

Liikuntavirasto ilmoitti, ettei se tarvitse vanhaa kahvilaa, kun uusi oli juuri valmistunut. Rakennusvalvonta myönsi purkuluvan.

Silti aivan viime tipassa enemmistö kiinteistölautakunnan poliitikoista halusi luovuttaa kiistellyn kohteen asukasaktiiveille. Tontin vuokrasopimus on tehty 30 vuodeksi.

Korjaushankkeen kärkihahmo Haukanhovi iloitsee voidessaan listata, miten pieleen tuhoisat ennusteet menivät.

"Talon rakenteet olivat täysin terveet ja korjausurakasta selvittiin 950 000 eurolla", Haukanhovi sanoo.

Gunnar Taucherin suunnittelemasta paviljongista on pystytty säilyttämään myös paljon vanhaa.

Salin ja käytävän vanhat lattialaudat on palautettu paikalleen. Uimareiden käyttämiä naulakoita ja lokerikkoja pystytään hyödyntämään. Yksi vanha pleksi-ikkuna pääsee kunniapaikalle pääoven yläpuolelle.

Vuonna 1930 valmistunut puurakennus on nyt kytketty sähkölämmitykseen, ja likavedet johdetaan tontille upotettuun jätevesisäiliöön.

Juuri jätevesiviemärin epäiltiin koituvan hankkeelle liian kalliiksi, koska kytkentä kaupungin verkkoon olisi tarkoittanut viemärilinjan louhimista Mechelininkadulle saakka.

"Sekin hinta-arvio meni kyllä yläkanttiin. Pyysimme urakoitsijalta tarjouksen. Hinta olisi ollut 70 000 euroa", Haukanhovi sanoo.

Marja Salomaa HS
Etu-Töölö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat