Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleiskaavasta hurja vääntö

Torstaina julkistetusta yleiskaavaehdotuksesta tulee yksi loppusyksyn kuumimmista kysymyksistä Helsingin kaupunkipolitiikassa. Helsinkiin odotetaan vuoteen 2050 mennessä 250 000 uutta asukasta. Ensi vuonna hyväksyttävä yleiskaava ohjaa muun muassa sitä, mihin rakennetaan koteja ja mistä viheralueista luovutaan. HS esittelee pahimmat kipukohdat ja poliitikkojen ajatukset niistä.

Kaupunki
 
Helsingin uusi yleiskaava selitettynä kahdessa minuutissa
Helsingin uusi yleiskaava selitettynä kahdessa minuutissa
Kaavoittaminen kuulostaa etäiseltä byrokratialta, mutta sillä päätetään siitä, minkälainen kotikadustasi tulee ja miten työmatkasi sujuu. Videografiikka selittää, mistä Helsingin uudessa yleiskaavassa on kyse.

Kaupunkibulevardit

Helsinkiin tulevien sisääntuloväylien päädyt halutaan muuttaa niin sanotuiksi kaupunkibulevardeiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa Länsiväylällä, Hämeenlinnanväylällä, Itäväylällä, Tuusulanväylällä ja Lahdentiellä ajettaisiin Kehä 1:n jälkeen korkeintaan 50 kilometrin tuntinopeutta. Väylien viereen rakennettaisiin asuntoja ja pyöräteitä. Tiiviimmän kaupungin uskotaan vetävän puoleensa myös palveluita.

Sanottua
"Ajatus on hyvä, mutta nähtäväksi jää, miten tekninen toteutus todellisuudessa onnistuu eli miten autojen tuottama melu ja päästöt saadaan kuriin." Eija Loukoila (vas), kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen. 
 

"Kannatan. Mutta tästä tulee suuri riita, kun autoihmiset tajuavat, että herranen aika, tässähän otetaan eritasoliittymiä pois. Vaihdettakin voi joutua vaihtamaan vitoselta pienemmälle." Osmo Soininvaara (vihr), kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja. 

 

"Vastustan kaupunkibulevardeja henkeen ja vereen. Tutkimukset näyttävät, että ihmiset kuolevat nopeammin, kun he altistuvat kotonaan melulle. Kuinka moni haluaisi itse kasvattaa lapsensa liikenneruuhkan seassa?" Tom Packalén (ps), kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen.

Ennuste
Kaupunkibulevardien takana seisovat suuremmista ryhmistä suhteellisen yhtenäisinä ainakin vihreät, Sdp ja vasemmistoliitto. Perinteisessä autopuolueessa kokoomuksessa hajontaa on enemmän, mutta ainakin periaatteen tasolla sekin haluaa bulevardit. Bulevardit tulevat siis jäämään yleiskaavaan, mutta niiden toteuttamisesta käydään vielä kovia taisteluita.

Viheralueet

Kuinka paljon luontoa tarvitaan kaupunkiin? Toisten mielestä väestönkasvu pakottaa rakentamaan myös joidenkin viheralueiden päälle. Toisten mielestä tiivistämisen tulisi tapahtua varjellen viheralueita viimeiseen asti. Aiemmin käsitelty luonnosvaiheen yleiskaavaehdotus levittäytyi useiden viheralueiden päälle. Nyt alkaa tappelu siitä, mitkä niistä on ehdottomasti säästettävä.

Sanottua
"Luulen, että eniten tullaan vääntämään viheralueiden nakertamisesta. Tällaisia ovat esimerkiksi Keskuspuiston laitamat, Vartiosaari, Ramsinniemi ja Haltialan seudulla asuntotuotantoon käyttöönotettavat maat." Eija Loukoila. 
 

"Esimerkiksi Ramsinniemeen ja Pornaistenniemeen on esitetty rakentamista, jota me emme pidä kannattavana." Otso Kivekäs (vihr), valtuustoryhmän puheenjohtaja. 

 

"Kaupungissakin pitää olla tiettyjä perusteita vasten luontoa. Tarvitaan virkistysalueita ja luonnon monimuotoisuutta pitää suojella. Mutta muuten lähtökohta on, että kaupunki on ensisijaisesti kaupunkia." Lasse Männistö (kok), kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Ennuste
Viheralueet ovat pyhimpiä vihreille. Kokoomus ja sdp näkevät pienet leikkaukset pakollisena pahana kaupungin kasvaessa. Yleiskaavaehdotuksessa on idea muuttaa Rastilan leirintäalue asuinalueeksi. Tämä siirtäisi leirintäalueen Uutelan virkistysalueen päälle. Suurin osa yleiskaavaehdotuksen viheralueleikkauksista menee luultavasti läpi vielä yleiskaavavaiheessa. Ongelmat alkavat kuitenkin toden teolla asemakaavavaiheessa, kun lähialueiden asukkaat heräävät puolustamaan lähimetsiään.

Aluerakentaminen

Talin golfkentän muuttaminen asuinalueeksi on ikuisuuskysymys. Ja mitä käy taantuvalle Herttoniemen yritysalueelle? Muutetaanko Rastilan leirintäalue todella asuinalueeksi? Entä Malmin lentokenttä?

Sanottua
"Meidän mielestämme Herttoniemen ja Roihupellon teollisuusalueille pitäisi rakentaa sekoittunutta kaupunkia. Siellä voisi olla useampi kymmenentuhatta asukasta ja nykyiseen verrattuna moninkertainen määrä työpaikkoja. Luonnos on säilyttämässä alueet entisellään." Otso Kivekäs. 
 

"Herttoniemen yritysalueesta tullaan keskustelemaan. Pienteollisuusalueita pitää suojella. Meidän täytyy huolehtia, etteivät nämä työpaikat karkaa Helsingistä." Jape Lovén (sd), kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen. 
 

"Talin golfkenttä on Suomen vanhin golfkenttä ja palvelee koko läntistä Helsinkiä. Yleiskaavaan tulee niin paljon rakentamista, ettei ole tarvetta hosua siihen suuntaan." Matti Niiranen (kok), kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen.

Ennuste
Talin golfkentällä on vahva tuki varsinkin valtuuston oikealla laidalla. Vihreät tuskin saavat muutettua kentän käyttötarkoitusta. Paikalleen jäänee myös Herttoniemen yritysalue. Sdp ei halua tehdä sen suhteen kompromisseja, koska Herttoniemessä on varsinkin itähelsinkiläisille tärkeitä teollisuustyöpaikkoja. Kokoomus taas valvoo Herttoniemen alueen yrittäjien etuja. Malmin lentokentän kohtalo on käytännössä sinetöity; sen tilalle noussee asuintaloja.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Kuvitelma Hämeenlinnanväylästä kaupunkibulevardina.
Kuvitelma Hämeenlinnanväylästä kaupunkibulevardina.
kaisa rautaheimo HS
Helsingin keskuspuistossa voi myös ratsastaa.
Helsingin keskuspuistossa voi myös ratsastaa.
Miikka Pirinen
Herttoniemessä on tärkeitä teollisuustyöpaikkoja.
Herttoniemessä on tärkeitä teollisuustyöpaikkoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat