Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punainen osuuskauppa rönsysi kaikkialle – ja nyt 110-vuotiaalla on enemmän jäseniä kuin koskaan

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Reija Wihinen asuu Elannon entisen pääkonttoritornin naapurissa. Pääjohtaja Väinö Tanner asui tornissa.
Reija Wihinen asuu Elannon entisen pääkonttoritornin naapurissa. Pääjohtaja Väinö Tanner asui tornissa. Kuva: Mika Ranta HS

Kun Reija Wihinen astuu kotirapustaan Hämeentielle, hän vilkaisee Elannon kelloa. Pääkonttori myytiin vuonna 1996, mutta kello on yhä Elannon kello.

"Arki häiriintyy, jos kello on pidempiä aikoja väärässä."

Artikkeliin liittyvät

Suomen suurin osuuskauppa HOK-Elanto täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Wihisen lailla siihen kuuluu miltei puolet Helsingin seudun asukkaista. HOK-Elanto hallitsee yli neljääkymmentä prosenttia seudun päivittäistavarakaupasta.

Kun osuuskaupan jäsen saa vauvan, kauppa lahjoittaa lusikan. Kuoleman tullen oma hautaustoimisto antaa alennusta.

Osuuskauppa istuu syvällä kaupungin arjessa. Kun Wihinen vie lapsensa syömään, valinta osuu osuuskaupan ravintoloihin.

"Rosso ei ole kulinaristin unelma, mutta leikkipaikka on kuopuksen mieleen."

Perhe noutaa viikonloppuostoksensa Prismasta, ja Wihisen kulmakarvat laittaa S-ryhmän kumppanikampaamo.

Elanto istuu muistoissa. Kun kummitäti saapui Helsingistä Wihisen lapsuudenkotiin Riihimäelle, tuliaisherkuista löytyi Elannon mehiläistunnus.

Vanhojen helsinkiläisten mielikuvissa Elantoja oli ennen kaikkialla. 1960-luvun alussa myymälöitä oli noin 600 kappaletta. Kilometrin säteellä Wihisen nykykodista niitä oli 60.

Ajan henki oli, että perheenäidin on saatava ostoksensa 200 metrin päästä kotoa. Nyt yhdistymisen jälkeenkin HOK-Elannon myymälöitä on enää parisensataa.

Elanto oli työväen valtakuntaa, kun oikeistolaiset sisällissodan jälkeen ryhmittyivät Helsingin osuuskauppaan (HOK). Vuosituhannen vaihteeseen asti Elanto oli niistä suurempi.

Valta istuu osuuskaupassa. HOK-Elannon edustajiston 60 jäsenestä 57 on vähintään paikallispolitiikasta tuttuja.

1950-luvulla Elannon pesula pesi Helsingin kaupungin pyykit. Elannon toimitusjohtaja Ylermi Runko veti 25 vuoden ajan Helsingin kaupunkisuunnittelulautakuntaa vuosina 1968–1993.

Kun Elannon ja HOK:n fuusio vuonna 1989 karahti kiville, tieto kulki entisten virkaveljien kesken: HOK:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Erkki Linturi oli aiemmin toiminut Helsingin rahoitusjohtajan ja Elannon Erkki Tuomioja oli Helsingin apulaiskaupunginjohtaja.

Vuonna 1995 kaupunkilaiset olivat hylätä Elantonsa, kun tieto osuuskaupan rahoitusvaikeuksista levisi. Väki jonotti nostamaan rahojaan sen säästökassasta. Yrityssaneeraus kuitenkin pelasti Elannon.

Elanto ja HOK yhdistyivät vuonna 2004.

 

Tiedot perustuvat pääosin torstaina julkaistuun HOK-Elannon historiateokseen. Markku Kuisma, Sakari Siltala, Anitra Komulainen, Teemu Keskisarja: Kapinallinen kauppa – Helsingin Osuuskauppa Elanto 1905–2015 (Siltala 2015).

Korjaus 2. lokakuuta kello 9.50: Korjattu virheellinen tieto, jonka mukaan Erkki Linturi olisi 1989 ollut Helsingin rahoitusjohtaja. Linturi oli jo siirtynyt kaupungilta Postipankin palvelukseen.

Kaisa Hakkarainen HS
Sörnäinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat