Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin perustettiin pikavauhtia vastaanottokeskus

Yksityinen keskus avattiin Pitäjänmäessä perjantai-iltana

Kaupunki
 

Vuokratyövoimaa ja tilapäismajoitusta tarjoava Barona-konserni avasi perjantai-iltana uuden turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen Helsingin Pitäjänmäelle. Yksityisestä vastaanottokeskuksesta vastaa konserniin kuuluva Luona Oy. Tilaa on kahdellesadalle tulijalle.

"Se, milloin asiakkaat tulevat, on kiinni Tornion järjestelykeskuksen toiminnasta, kapasiteetista ja kuljetuksista", sanoi Luonan hallituksen puheenjohtaja Paavo Voutilainen.

Voutilaisen mukaan keskuksen avaamisesta päätettiin perjantaina puolilta päivin.

"Meillä on runsaan viikon verran ollut tiedossa maahanmuuttoviraston vaikeudet tilojen kanssa ja vakava toive saada käyttöön mahdollisimman paljon kapasiteettia."

Pitäjänmäen tila oli Forenomin tiedossa jo aikaisemmin.

Voutilaisen mukaan valtion Senaatti-kiinteistöt pyysi noin kuukausi sitten Barona-konsernia etsimään tiloja omista varastoistaan.

"Kun tuli viesti, että paine on kova, otimme tutkimastamme materiaalista paikan käyttöön. Ihan tyhjästä tämä ei siis tullut."

Luona on lyhyen ajan sisällä perustanut vastaanottokeskuksen myös Espoon Otaniemeen sekä kolme keskusta Vantaalle lentoaseman läheisyyteen. Luonan keskuksissa on Voutilaisen mukaan yhteensä yli tuhat paikkaa.

Luona on ensimmäisiä yksityisiä yrityksiä, joilta maahanmuuttovirasto ostaa majoituspalveluja. Pääkaupunkiseudulla se on toistaiseksi ainoa. Ainakin yhden muun yrityksen kanssa neuvotellaan.

Majoituspaikkojen hinnat määräytyvät yritysten tekemien tarjousten perusteella, kertoo maahanmuuttoviraston hallintojohtaja Jouko Salonen.

Viime vuosina yhden turvapaikanhakijan paikan hinta on liikkunut 15 000–17 000 euron paikkeilla vuodessa, ja se on Salosen mukaan lähtökohta myös yksityisiä palveluita ostettaessa.

"Yksityisille operaattoreille on kerrottu meidän vakiintunut hintatasomme, ja he sitten ovat itse harkinneet, pystyvätkö siihen", Salonen sanoo.

Maahanmuuttoviraston ostamaan palvelupakettiin kuuluu majapaikan, vuodevaatehuollon ja ruokailun lisäksi turvapalvelut ja sosiaali- ja terveysneuvontaa. Lääkäripalvelut toimittaa Luonan vastaanottokeskukseen Aava-ketju.

Työntekijöitä tarvitaan Voutilaisen mukaan toista sataa.

"Lakisääteisten palvelujen rinnalle tulee sitten vielä erikseen vapaaehtoisten työpanos."

Kaisa Hakkarainen HS
Pitäjänmäki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat