Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elä tässä ajassa, Helsinki!

Kaupunki
 

Helsingillä on mammuttimainen, vuosien urakka loppusuoralla. Poliittiset päättäjät saavat pöydilleen vihdoin ehdotuksen uudeksi yleiskaavaksi.

Oli aikakin, sillä kovalla vauhdilla kasvavassa pääkaupungissa rakentamista ohjaa vuonna 2002 hyväksytty yleiskaava. Sen valmistelu pohjaa kauas menneisyyteen – edellisen vuosituhannen lopulle, kun maa alkoi toipua 1990-luvun lamasta.

Vuosituhannen vaihteessa helsinkiläisiä oli 550 000. Väestö kasvoi kituliaasti, koska perheet ryntäsivät kehyskuntien omakotitaloihin. Viidessä vuodessa helsinkiläisten joukko lisääntyi vain 8 000 asukkaalla.

Urbanismi alkoi nostaa päätään kymmenisen vuotta sitten, ja pääkaupungin houkutus lisääntyi. Samaan aikaan muualta maasta, Virosta ja kauempaakin alkoi virrata väkeä liki 10 000 asukkaan vuosivauhdilla Helsinkiin. Niinpä uusille asunnoille ei ollut tarpeeksi tontteja varastossa.

Asuntomarkkinat ylikuumenivat, ja asumisen hinta alkoi kallistua niin koviin lukemiin, että se yhä estää talouskasvua. Avoimiin työpaikkoihin ei saada työntekijöitä, koska hintaero muun maan kanssa on karannut liian suureksi.

Kun uutta yleiskaavaehdotusta ryhdyttiin tekemään vuonna 2012, tiedossa ei ollut parhaillaan käynnissä olevaa turvapaikanhakijatilannetta.

Yleiskaava, joka on voimassa yli vuosikymmenen, ei vaan enää reagoi tarpeeksi nopeasti yhteiskunnan muuttuviin tilanteisiin. Se on menneen maailman keino ohjata maankäyttöä, ja sillä saatetaan lukita joidenkin alueen asemakaavoitus vuosiksi.

Helsingin kannattaisi katsoa, miten Lahdessa tehdään yleiskaavaa jatkuvasti ja tarkistaen sitä tarpeen mukaan. Tällaista kutsutaan rullaavaksi yleiskaavaksi, joka valmistellaan yhdeksi valtuustokaudeksi.

Yleiskaava-arkkitehti valmistelee avoimesti tiimissä eri hallintokuntien kanssa esimerkiksi palveluverkkoa. Tavoitteena ei ole oraakkelimainen, täydellinen näkemys tulevaisuudesta, vaan yritys piirtää kuva käytännön elämään pohjautuvasta strategiasta. Sitä on mahdollisuus muuttaa vikkelästi, jos sijoittaja haluaa tehdä suuren investoinnin.

Myös Tampereella on virinnyt ajatus lähteä Lahden jalan jäljille. Vain Helsinkikö voi jatkaa jähmeällä mallilla?

Marja Salmela HS marja.salmela@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat