Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoton Hämeentie nopeuttaa matkaa

Arvion mukaan ratikkamatkat lyhenisivät minuuteilla

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Kaupunkisuunnitteluvirasto on saamassa valmiiksi Hämeentien liikennesuunnitelman, jossa Hämeentie suljetaan yksityisautoilta.
Kaupunkisuunnitteluvirasto on saamassa valmiiksi Hämeentien liikennesuunnitelman, jossa Hämeentie suljetaan yksityisautoilta. Kuva: Juhani Niiranen HS

Suunnitelma Hämeentien muuttamisesta joukkoliikennekaduksi on ilahduttanut pyöräilijöitä, mutta myös busseille ja raitiovaunuille liikennemuutos toisi yllättävänkin suurta etua matkan nopeuteen nähden.

Joukkoliikennesuunnittelija Lauri Räty Helsingin seudun liikenteestä (HSL) arvioi, että raitiovaunuilla matka-aika Kurvista Hakaniemeen voi lähes puolittua. Nyt runsaan kilometrin matkaan kuluu keskimäärin seitsemän minuuttia.

"Mallinnusten perusteella uskoisin, että raitiovaunut voivat päästä jopa neljän minuutin pintaan", Räty sanoo.

Suunnitelma nopeuttaa raitioliikennettä monin eri tavoin. Käenkujan raitiovaunupysäkin poisto, liikennevalojen karsiminen sekä raitiovaunukaistan leventäminen siivittävät ratikoiden vauhtia.

"Hämeentiellä on nyt erittäin kapea raitiovaunukaista. Vaunun kuljettaja joutuu varomaan, jos viereisellä autokaistalla on isohko ajoneuvo, kuten kuorma-auto. Se hidastaa matka-aikaa", Räty sanoo.

Hän on laskelmissaan päätynyt siihen, että Hämeentien muutos nostaisi siellä kulkevien 6:n ja 7:n raitiolinjojen keskimääräisen nopeuden 14 kilometristä 15 kilometriin tunnissa.

Näillä kahdella linjalla Rädyn arvioima 2–3 prosentin matka-ajan nopeutuminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että liikenteestä olisi mahdollista poistaa vaunuja, koska kierrosajat lyhenevät.

Kun mukaan lasketaan bussien matka-ajan lyheneminen, taloudellinen hyöty voidaan Rädyn mukaan laskea miljoonissa euroissa vuodessa.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mallinnusten perusteella bussien matka-aika Hakaniemestä Kurviin nopeutuisi keskimäärin runsaalla 60 sekunnilla.

Tuusulanväylältä keskustaan suuntaavien bussien matka-aika nopeutuisi yli 80 sekunnilla. Matkan nopeutuminen runsaalla minuutilla on iso muutos, kun päivässä kulkee 3 000 bussia.

Hämeentietä autoileville joukkoliikennekatu tarkoittaisi ajoreitin muutosta joko Sörnäisten rantatielle tai Kallion kaduille.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on haarukoinut, että nykyisistä 10 000–13 000 autosta, jotka ajavat päivittäin Hämeentietä, viidennes on alueen omaa tontti- ja huoltoajoa, mikä edelleen sallittaisiin.

Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen suhtautuu varovaisesti autoilijoiden käytöstapojen muutoksiin.

Jos ajojärjestelyjen muutoksia ei tehdä hyvin selviksi, autoilija pyrkii suorimpaan mahdolliseen yhteyteen. Toisaalta, jos Sörnäisten rantatie alkaa tuntua ruuhkaiselta, houkutus rikkoa Hämeentien läpiajokieltoa tai ajaa Kallion kautta kasvaa.

Sörnäisten rantatien liikenteen on arvioitu lisääntyvän noin 15 prosentilla.

"Autoilijoita voi hyvin verrata virtaavaan veteen. He etsivät pienimmän vastuksen reitin. Jos joku väylä ruuhkautuu, etsitään sujuvampi", Tolvanen sanoo.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee suunnitelmia marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat