Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Helsinki miljoonakaupunki vuonna 2070? Ennusteen mukaan se on mahdollista

Kaupunki
 
Helsinki tähyää miljoonakaupungiksi
Helsinki tähyää miljoonakaupungiksi
Helsingin tuoreimpien väestöennusteiden mukaan kaupungissa voisi asua vuonna 2050 jo lähemmäs 870 000 asukasta. Toimittaja: Joonas Laitinen & Heidi Lämsä HS. Kuvaaja: Markus Jokela, editointi: Terhi Liimu HS, grafiikka: Uolevi Holmberg HS.

Helsinki saattaa olla miljoonan asukkaan kaupunki vuoteen 2070 mennessä. Näin tapahtuisi, jos Helsinki kasvaisi tuoreimpien väestöennusteidensa mukaista vauhtia.

Ensi viikolla julkistettavan ennusteen mukaan Helsingissä voi asua vuonna 2050 jo lähemmäs 870 000 ihmistä.

Poiminta

Helsinki selätti Nurmijärvi-ilmiön

Helsinki menetti 2000-luvun alkuvuosina asukkaita kehyskuntiinsa. Helsingistä muutti vuosina 2002–2007 kehyskuntiin 4 000–5 000 asukasta vuodessa.

Muuttajat olivat pääosin nuoria perheitä, jotka hakeutuivat kauemmas lähinnä väljemmän asumisen houkuttelemina.

Helsingin kannalta muuttajat olivat tappio, sillä suurin osa muuttajista oli tavoiteltuja veronmaksajia.

2010-luvun alussa niin sanottu Nurmijärvi-ilmiö alkoi laantua. Vuonna 2013 Helsingin muuttotappio kehyskuntiin oli enää 370 ihmistä. Vuosina 2010–2014 Helsingin nettomuutto oli plussalla 13 000 ihmisen verran. Luvuissa ei ole mukana maahanmuuttajia.

Nyt lapsiperheet ovat alkaneet taas asettua Helsinkiin. Tämä näkyy muun muassa lapsien määrän lisääntymisenä kaupunkikuvassa.

"Ennuste on mielestäni varsin realistinen", sanoo Helsingin tietokeskuksen järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori.

"Olemme käyttäneet nykyisiä ennustemenetelmiä 1990-luvun alusta saakka. Helsingin kasvu on ollut paikoin ennusteitamme nopeampaa, mutta yleisesti Helsingin kehitys on toteutunut varsin hyvin ennusteidemme mukaisesti", Vuori jatkaa.

Tietokeskuksen ennusteella on useita käytännön vaikutuksia Helsingin toimintaan. Se ohjaa voimakkaasti esimerkiksi ensi tiistaina kaupunkisuunnittelulautakuntaan tulevaa yleiskaavaehdotusta.

Yleiskaavan lähtökohta on, että Helsingin on varauduttava siihen, että sen väestönkasvu toteutuu nopean kasvun ennusteen mukaisena vuoteen 2050 mennessä.

Nopean kasvun ennusteen toteutuminen tarkoittaisi, että Helsingissä olisi vuonna 2050 noin 865 000 asukasta.

Helsinkiin suunnitellaan esimerkiksi kaupunkibulevardeja ja tuntuvaa täydennysrakentamista siksi, että uudet asukkaat saataisiin mahtumaan suhteelliseen tiiviille alueelle.

"Jos yleiskaavaa tehdään nopean kasvun mukaisesti, siinä varaudutaan, että väkiluku todellakin saattaa kasvaa näin kovaa. Esimerkiksi Tukholmassa kasvu on ollut vielä nopeampaa", Vuori sanoo.

Hitaimman kasvuennusteen mukaan Helsingissä olisi vuosisadan puolivälissä noin 710 000 asukasta.

Perusvaihtoehdon mukainen kasvu toisi kaupunkiin vajaat 760 000 asukasta.

Helsinki on kasvanut viime vuodet nopeaa tahtia. Helsingissä on ensi vuoden alussa noin 628 000 asukasta, mikä on noin 40 000 asukasta enemmän kuin vielä vuoden 2011 alussa.

Ihmisiä on tuonut kaupunkiin muun muassa työ.

Sen perässä tuli myös Kainuun Kuhmosta 34-vuotias Pekka Hyvärinen. Hän aloitti oppisopimuskoulutuksessa Helsingissä vuonna 2000 ja on sillä tiellä edelleen.

Markus Jokela HS
Kalasatamassa asuva Pekka Hyvärinen, 34, muutti Helsinkiin Kainuun Kuhmosta oppisopimuskoulutuspaikan perässä vuonna 2000. Hän ei mieli Helsingistä pois. "Ystävät ja työ ovat täällä."
Kalasatamassa asuva Pekka Hyvärinen, 34, muutti Helsinkiin Kainuun Kuhmosta oppisopimuskoulutuspaikan perässä vuonna 2000. Hän ei mieli Helsingistä pois. "Ystävät ja työ ovat täällä."

"Ystävät ja työ ovat täällä. Täällä on myös vilkas kulttuurielämä. Harrastan musiikkia ja kaikkea siihen liittyvää, baarikulttuuria, elävää musiikkia ja soitan myös itse", Hyvärinen kertoo.

Helsingin nopean kasvun ennusteen toteutuminen edellyttäisi sitä, että töitä olisi seudulla tarjolla enemmän kuin EU-alueella ja Suomessa keskimäärin.

Artikkeliin liittyvät

Alkuvuoden perusteella tämä näyttää mahdolliselta.

Tammi–maaliskuussa EU:n jäsenmaiden ja Suomen työttömyysaste oli noin 9,7 prosenttia, kun Helsingin työttömyys oli 9 prosenttia.

Samaan aikaan työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaasta väestöstä oli Suomessa 66,7 ja Helsingissä 71,5 prosenttia.

"Helsingin seudulla on ollut taantumasta huolimatta paremmat työllistymismahdollisuudet. Täälläkin työttömyys on kehittynyt synkkään suuntaan, mutta ei se ainakaan vielä ole näkynyt muuttoliikkeessä", Vuorio sanoo.

Helsinkiin muutti vuosina 2013–2014 muualta Suomesta noin 3 100 ihmistä.

Myös muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien määrä on kasvanut Helsingissä vuosittain tuhansilla.

Tänä syksynä luku kasvaa turvapaikanhakijoiden lisääntyneestä määrästä johtuen entisestään. Perjantaina sisäministeriö arvioi, että Suomeen saapuu tänä vuonna 50 000 turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijat eivät näy Helsingin väestönennusteessa, sillä se tehtiin jo ennen kesälomia.

"Realistista arviota on vielä vaikea antaa. Joidenkin arvioiden mukaan heistä puolet saa oleskeluluvan. Puolet oleskeluluvan saaneista tulee pääkaupunkiseudulle ja puolet heistä Helsinkiin", Vuori sanoo.

Tämän karkean laskelman mukaan oleskeluluvan saaneista jäisi Helsinkiin kirjoille yli 6 000 ihmistä.

Vuori sanoo, että kaupunki tekee loppuvuodesta tarkempia arvioita ulkomaalaisväestön määrästä Helsingissä.

Markus JOkela HS
Eläkeläiset Kaija, 69, ja Jorma Eklund, 71, muuttivat Helsinkiin Nurmijärven Klaukkalasta kaksi vuotta sitten.
Eläkeläiset Kaija, 69, ja Jorma Eklund, 71, muuttivat Helsinkiin Nurmijärven Klaukkalasta kaksi vuotta sitten.

Joonas Laitinen HS
Heidi Lämsä HS
Kalasatama

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat