Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskuksessa ei rettelöity leivästä

Kaupunki
 
Katja Kuokkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen toimittaja.

Vaaleasta vuokaleivästä voi olla monta mieltä. Itse jätän mieluiten väliin, jos on muuta tarjolla enkä ole nälkään nääntymäisilläni. Sellainen valmiiksi paloiteltu leipä oli torstaina huolena Vantaalla lentokentän kupeessa.

Olin uutismielessä käymässä yksityisen yrityksen Luonan uudessa 800-paikkaisessa vastaanottokeskuksessa, kun joukko irakilaisia turvapaikanhakijoita ympäröi minut pääovella. He halusivat esitellä Kareem Kadhemin. Hän on kokki.

Läpän alla sadetta pidellessä miehet ihmettelivät, miksi Kadhem ei voisi tehdä oikeaa, irakilaistyyppistä leipää. Aikakin kuluisi paremmin, kun olisi tekemistä. Lounaaksi oli ollut perunaa, lihaa ja valmiiksi viipaloitua vaaleaa leipää.

Vasemmalla sivustallani seisoi paikan johtaja, Luonan hallituksen puheenjohtaja Paavo Voutilainen. Tätä asiaa ei tarvitsisi hoitaa median kautta vaan huolen voisi esittää suoraan Voutilaiselle.

Pois ajaessa mietitytti. Uutissivustot täyttyivät turvapaikanhakijoiden ruokamielenosoituksesta Oulussa. Onko suomalainen ruoka todella näin pahaa? Vai ovatko nämä ihmiset kiittämättömiä, vaikka saavat valmiin aterian eteensä kolmesti päivässä?

Kulttuurisokiksi sen tulkitsin. Kun koti on kaukana ja sade piiskaa niskaan, tunteet ovat pinnassa. Ruoka on varsin monelle ihmiselle tunneasia, eikä lohturuoasta suotta puhuta. Pahalta tuntui ja vieläkin on muistissa, että Italian Silvio Berlusconi ja Ranskan Jacques Chirac lyttäsivät suomalaista ruokaa – kymmenen vuotta sitten.

Suomalainen kulttuurisokki voi olla se, etteivät irakilaiset koristelleet lausuntoaan. Kuinka moni tunnistaa itsessään tai lähipiirissään sen piirteen, ettei saa ravintolassa tai työmaaruokalassa sanottua henkilökunnalle, ettei ruoka ollut hyvää? Ravintolassa mieluummin kyräillään pöydässä kaikkiin suuntiin, ettei tarjoilija kuule, ja sanotaan omalle porukalle, että tähän paikkaan ei sitten enää tulla.

Piti pyytää tilannekatsaus Vantaalta. Siellä Kadhem ja Voutilainen olivat hahmotelleet ratkaisua. Luottamus oli syntynyt, ja ilmeni, ettei protesti johtunut ruoan määrästä tai laadusta vaan sen fennoskandisesta olemuksesta.

Ratkaisevalla hetkellä Voutilaisen neuvottelukumppani oli tehnyt ehdotuksen. Kadhem tarjoutui konsultiksi Luonan ruokahuoltoyksikköön.

Selvän teki. Voutilainen kertoi Kadhemin kiittäneen liikuttuneena henkilökuntaa ja Suomea siitä, että heillä on mahdollisuus elää turvassa ja heidän näkemyksiään on kuunneltu vakavasti. Liikuttuneelta vaikutti Voutilainenkin.

Perjantaiksi sovittiin uusi palaveri, jossa olivat myös vastaanottokeskuksen johtaja Mika Tolppola ja ravintolapäällikkö.

Kadhemin on tyydyttävä konsultin rooliin. Hän ei saa leipoa irakilaistyylistä leipää, koska terveystarkastajat pillastuisivat. Irakilaiset ymmärsivät, että suomalainen ruoantuotannon ja -tarjoilun sääntely estää itsenäisen kokkaamisen.

Sovittiin uusi ateriakoodisto. Aamupalalla ei tarvita hedelmiä. Leipä voi olla itse leikattavaa, ja sen kanssa on vain yksi särvin kerrallaan: hilloa tai marmeladia tai kananmuna tai maustamaton jukurtti. Ei näitä kaikkia kerralla, koska se on liian raskas ateria heti aamusta.

Lounas on päivän tuhdein ruokahetki. Silloin on riisiä, ei risottoa tai paellaa, vaan pelkkää riisiä. Kokonaisena grillattu kana olisi irakilaisten mieleen, mutta sellaista on vaikea Vantaan oloissa tehdä. Riittää, että riisin kanssa on kastiketta. Illalla syödään kevyesti: keitto, paistetut perunat tai ranskalaiset käyvät hyvin. Ruokakriisi ratkesi, eikä kyse ollut rahasta, pahasta tahdosta tai minkään kansallisuuden mollaamisesta. Tutunoloinen ruoka vain on vähän kuin leirinuotio – se luo turvallisuutta ja sen ääreen voi kerääntyä.

Katja Kuokkanen HS
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat