Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairaiden määrä kasvaa, mutta hallitus vähentää satoja miljoonia laitoshoidosta

Muistisairaiden leikkityöpajassa palattiin ajassa 1940-luvulle. Järjestöjen toimia tarvitaan, sillä kaupungit eivät selviä yksin muistisairaiden kanssa.

Kaupunki
 
Lelut ja lorut vievät mielen takaisin sota-ajan lapsuuteen
Lelut ja lorut vievät mielen takaisin sota-ajan lapsuuteen
Järjestöt ja yhdistykset järjestävät muistisairaille toimintaa taideterapiasta yhteislauluun. HS vieraili muistisairaiden loru- ja leikkityöpajassa Lelumuseo Hevosenkengässä. Toimittaja: Päivi Paulavaara, kuvaus: Mika Ranta, leikkaus: Esa Syväkuru.

"Minä olin poikatyttö. Aina leikin poikien kanssa, tappelinkin. Mutta ikinä en kannellut."

Kyllikki Malkkia, 89, naurattaa ensimmäisen mieleen tulevan leikkimuiston jakaminen.

Fakta

Väestö ikääntyy, muistisairaudet lisääntyvät

 Muistisairaudet ovat oleellisin ikääntyvien toimintakykyä heikentävä sekä avun ja palvelun tarvetta lisäävä sairausryhmä Suomessa.

 Etenevät muistisairaudet rappeuttavat aivoja ja alentavat toimintakykyä

 Eteneviä muistisairauksia ovat esimerkiksi Alzheimerin tauti, verisuoniperäiset muistisairaudet ja Parkinsonin tauti.

 Vuonna 2010 arviolta 89 000 suomalaista sairasti keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta ja 100 000 oli lievä muistisairaus.

 Vuonna 2040 arvioidaan olevan 200 000 keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta sairastavaa suomalaista.

Myös ympärillä istuvia ikäihmisiä Malkin muisto huvittaa. Kupissa on kahvia, lautasella omenapiirakkaa, mielessä lapsuuden leikit ja vieressä joukko ikätovereita.

Eilinen, viime viikko tai vuosi voivat olla pyyhkiytyneet vanhusten mielestä, mutta juuri nyt hypätään leikkimuistojen avulla vuosikymmenien taakse lapsuuteen, toiseen aikaan, ihan kuin toiseen elämään.

Menossa on muistisairaille tarkoitettu leikki- ja lorutyöpaja Lelumuseo Hevosenkengässä, joka sijaitsee näyttelykeskus WeeGeessä Espoossa.

Malkin lapsuusmuistot ovat osin peräisin Suomesta, osin Neuvostoliitosta.

"Minä olin poikatyttö, poikien kanssa tappelin, mutta ikinä en kannellut", hän sanoo – uudelleen ja uudelleen.

Eläkeliiton, Uudenmaan muistiluotsin ja Lelumuseon yhdessä järjestämä työpaja on yksi keinoista, joilla lisätään muistisairaiden osallisuutta yhteisössä ja treenataan muistia.

"Monella muistisairaalla lähimuisti on saattanut heikentyä, mutta lapsuuden muistot ovat säilyneet hyvin", sanoo Uudenmaan Muistiluotsin muistiohjaaja Tanja Koljonen.

Mika Ranta HS
Aune (vas.) ja Rainer Tuomainen, Nelly Godoy, Mirjam Mäkelä ja Aili Kemppi muistelivat työpajassa lapsuuden leikkejään. Tehtävänä oli narupallo, mutta Fazerin parhaat ja Kiss-Kiss-karamellit herättivät muistoja, sillä niiden papereita keräiltiin lapsuudessa.
Aune (vas.) ja Rainer Tuomainen, Nelly Godoy, Mirjam Mäkelä ja Aili Kemppi muistelivat työpajassa lapsuuden leikkejään. Tehtävänä oli narupallo, mutta Fazerin parhaat ja Kiss-Kiss-karamellit herättivät muistoja, sillä niiden papereita keräiltiin lapsuudessa.

Muistisairaiden määrä kasvaa väestön ikääntyessä. Sairastuneiden määrän arvioidaan väestön ikääntyessä kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.

Hallitus on kuitenkin päättänyt leikata laitoshoidosta 300 miljoonaa euroa vuoteen 2017 mennessä. Tästä suurin osa kohdistuu juuri muistisairaisiin, etenkin Alzheimerin tautiin sairastuneisiin. Yhä harvempi muistisairas asuu laitoksessa ja yhä useampi yrittää pärjätä kotona.

Tämän takia esimerkiksi järjestöt järjestävät kotona asuville muistisairaille toimintaa kuten työpajoja, kerhoja. Omaisille järjestetään puolestaan vertaisryhmiä.

"Tärkeintä on saada ihmiset liikkeelle kotoaan ja muiden ihmisten luokse", Koljonen sanoo.

On taideterapiaa, käsitöitä, liikuntaa ja musiikkia – kansanlauluja ja Olavi Virtaako?

"Kyllä, mutta myös Dingoa. Toiminnassa täytyy huomioida myös työikäiset muistisairaat."

Kunnat järjestävät muistisairaiden asumisen ja hoidon eri tavoin. Tuoreen, Lääkärilehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan helsinkiläiset käyttävät espoolaisia enemmän laitoshoitoa. Seurantatutkimuksessa todettiin, että neljän vuoden kuluttua sairauden toteamisesta espoolaisista muistisairaista viidennes asui kotonaan ilman kotihoitoa tai virallista omaishoitajaa, helsinkiläisistä joka kahdeksas. Laitoshoidossa oli 14 prosenttia tutkituista helsinkiläisistä, mutta vain 8,5 prosenttia espoolaisista.

Tutkimus ei kerro, miten muistisairausdiagnoosin saaneet osallistuivat esimerkiksi järjestöjen toimintaan tai kuinka paljon läheiset pitävät heistä huolta.

Kaupungit eivät kuitenkaan mitenkään pysty hoitamaan yksin ikääntyneiden ja muistisairauksien määrän kasvua, sanoo Helsingin kaupungin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluista vastaava Juha Jolkkonen.

"Kaupunkien sosiaali- ja terveyspalveluilla on oma roolinsa, mutta on koko yhteiskunnan tehtävä antaa edellytykset normaalille asumiselle kaikille."

Sekä Helsinki ja Espoo ovat vastanneet muistisairaiden tarpeisiin palkkaamalla esimerkiksi muistineuvojia. Espoon muistipoliklinikalla on yritetty parantaa muistisairauksien varhaista diagnosoimista. Tukea tarjoavat myös muistipalvelukeskukset.

Espoon vanhusten palveluiden erityisasiantuntija Maria Rysti toteaa, että asiakaslähtöinen ajattelutapa on ensiarvoista.

"Emme mieti, mitä organisaatio voi tehdä ja mikä kuuluu vastuullemme. Yritämme sen sijaan ajatella tarpeita asiakkaan ja hänen läheisensä lähtökohdista."

Jolkkosen mukaan mukaansa järjestöjen työ on arvokasta siksi, että ne ovat lähellä ihmisiä ja havaitsevat usein tarpeita, joita virkamiehet eivät huomaa.

"Entten tentten teelika mentten, hissun kissun vaapula vissun, eelin keelin klot."

"Ei kun se on klok!"

Pian väännetään myös siitä, onko Oskari Olematon -lorussa hissin riiminä tissi vai pissi. Niin tai näin, kaikkia naurattaa.

Suut hakevat sanoja hieman eri tahtiin, hieman eri muodoissa, mutta lorun tunnistavat kaikki. Yhdellä sanat ja rytmi ovat tuoreessa muistissa, toisella ne kumpuavat hitaasti esiin jostain eletyn elämän takaa.

Muistojen vyöry täyttää hetkessä pienen kokoushuoneen: ruutuhyppelyt, koti- ja koululeikit, polttopallot ja kirkonrotat. Muistoissa vilisee puuhevosia, ystäviä, sisaruksia – ja aikaa sitten kuolleet vanhemmat.

Maaseudun tytöllä oli kivilehmiä, joilla oli kivinavetta ja kivilehmällä kiviä ruokana.

Maaseudulla kun ei sota-aikana paljon ollut.

"Mutta minä olin poikatyttö ja aina tappelin poikien kanssa. Mutta sitten tuli sota ja ne veivät isän keskellä yötä. Ja se sota oli karmeaa aikaa, enkä minä unohda sitä ikinä."

"Nyt ei mennä sinne sotaan. Nyt puhutaan leikeistä", Aili Kemppi komentaa Kyllikki Malkkia pöydän toiselta puolelta.

"Mutta ikinä en kannellut. Ja sitten ne veivät isän."

"Nyt ei mennä sinne sotaan! Nyt takaisin leikkeihin!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat