Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amiksen nuoret miehet: Työn saamisessa oma asenne ratkaisee

Usko työllistymiseen on vahva. Toisaalta yllättävän moni on valinnut väärän alan.

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
Emil Silander, Lauri Lumppio ja Silver Ole haluavat tulevaisuudessa vaihtelevan ja vaativan työn. Hyvä palkkakin kyllä kelpaisi.
Emil Silander, Lauri Lumppio ja Silver Ole haluavat tulevaisuudessa vaihtelevan ja vaativan työn. Hyvä palkkakin kyllä kelpaisi. Kuva: Markus Jokela HS

Ammattiin opiskelevilla nuorilla on vahva usko siihen, että he voivat vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan luotto varmaan työpaikkaan vaihtelee suuresti sen mukaan, mitä alaa nuori opiskelee. Selvä enemmistö alasta riippumatta ajattelee kuitenkin, että merkittävin ratkaiseva tekijä työllistymisessä ovat he itse. Peräti 77 prosenttia Amisbarometriin vastanneista arvelee, että eniten ratkaisee oma asenne, ei onni.

Omnian Leppävaaran toimipisteessä opiskelevat Emil Silander, Lauri Lumppio ja Silver Ole käyvät hyvin esimerkistä. Kaikilla kolmella on selkeä kuva siitä, mitä he muutaman vuoden päästä elämältä haluavat. Ensin armeija, sitten töitä, Silanderilla myös urheilua, myöhemmin ehkä lisää koulutusta. Työn pitäisi olla vaihtelevaa ja vaativaa, keikkatyökin kelpaa.

Nuoret miehet saavat tehtäväksi kertoa haaveistaan, miettimättä yhtään mikä on todennäköistä.

"Olisin mielelläni töissä ulkomailla ja ylemmässä asemassa. Siis määräämässä muita, haluan vastuuta", Ole miettii.

"Haluan oppia uutta, esimerkiksi vedenalainen hitsaus kiinnostaisi", Lumppio sanoo.

"Hyvä palkka kelpaisi", sanoo Silander. Uskooko hän haaveiden toteutuvan?

"Lähden siitä, että ne toteutuvat. Miksi ne eivät toteutuisi", sähköalaa kolmatta vuotta lukeva Silander arvioi.

Kone- ja metallialaa opiskelevat Lumppio ja Ole eivät ole ihan yhtä optimistisia. Epävarmasta työtilanteesta kyllä puhutaan, mutta nuoret miehet arvelevat etsivän kyllä löytävän töitä. Ehkä voisi suunnata telakalle. Molemmat keksivät hitsaustaitoiselle nopeasti lisää myös muita vaihtoehtoja.

Fakta

Barometrissä 20 000 vastaajaa

 Ensimmäinen valtakunnallinen Amisbarometri julkaistiin syyskuussa.

 Suomen Ammattiin opiskelevien liiton (Sakki) ja Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön (Otus) tutkimus on tarkoitus toistaa myöhemmin, jotta saadaan vertailukelpoista tietoa ammattiin opiskelevien elämästä.

 Kyselyyn osallistui yli 20 000 vastaajaa oppitunneilla eli 17 prosenttia kohderyhmään kuuluneista nuorista opiskelijoista.

 Tulokset on julkaistu verkossa avoimena datana osoitteessa amisbarometri.fi.

Ammattibarometrin mukaan yllättävän moni opiskelija kokee olevansa väärällä alalla vielä kolmantena opiskeluvuonna, vaikka joukosta on siinä vaiheessa jo pudonnut pois useampi koulun keskeyttäjä. Yksi merkittävämmistä tekijöistä tämän taustalla on se, että oikealla alalla mielestään olevista moni on merkinnyt yhteishaussa saamansa paikan ensimmäiseksi vaihtoehdoksi.

Näille nuorille miehille on ollut pitkään selvää, että he haluavat tehdä käsillä ja päästä nopeasti töihin. Ehkä kyse onkin osittain siitä, että Amiksesta ei tiedetä tarpeeksi tai kerrota peruskoulun loppuvaiheessa yksityiskohtaisesti.

"Opo suositteli ammattiopintoja niille, joilla ei ollut niin hyvä lukupää", Lumppio muistelee.

"Muut opettajat olivat enemmän, että lukioon pitää mennä", sanoo Ole. Nyt he käyvät itse yläasteilla kertomassa nuoremmilleen alastaan.

Silanderia vähän sieppaa se kuulemma yleinen uskomus lukioissa, että amikset ovat jotenkin yksinkertaisia.

Toisaalta amiksessa osataan nykyisin tehdä pientä pilaa itseen kohdistuvista vitseistäkin. Ammattitaitoa mittaavien vakavasti otettavien kilpailujen rinnalla Omniassa oli viime vuonna esimerkiksi viiksienkasvatuskilpailu sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Tyylikkäin voitti.

"Hirveän hyvä fiilis täällä on muutenkin", Silander sanoo. Ole kehuu, että opiskelijoita tuetaan yksilöinä. Lumppio uskoo oppivansa nimenomaan työelämän kannalta tärkeitä taitoja.

Tässä kolmikko on sikäli samalla kannalla kuin barometriin vastanneet, että koulutustaan pitävät yleensä tasokkaana nimenomaan ne opiskelijat, jotka myös kokevat olevansa oikealla tiellä.

Tyytyväisten joukko on kuitenkin suuri kaikkien ammattiin opiskelevien kohdalla.

Entä miten ammattikoulu voi? Barometrin mukaan usein hyvin, mutta ongelmiakin on. Noin esimerkiksi, viidennes tutkimukseen vastanneista sanoo, että ystävyyssuhteita on vaikea solmia.

Sanavalmiille kolmikolle itselleen yksinäisyys ei ole tuttua, mutta eivät he sitä oikein tunnista ympäriltäänkään.

"Kyllä täällä aika lailla sellainen henki on, että kaikkien kanssa tullaan toimeen. Läppää lentää aina", sanoo Ole.

"Enemmän se ehkä oma valinta on, jos haluaa olla yksin. Porukkaan voi aina tulla mukaan" sanoo myös Lumppio.

Espoolaiset sanovat myös, että he eivät juuri koe stressiä opiskelleessaan.

Toisessakin asiassa haastatellut nuoret ovat vielä ikätovereitaan positiivisempia. Amisbarometriin vastanneista hyvin vain pieni osa uskoo varauksetta, että nuoret itse voivat vaikuttaa oppilaitoksensa asioihin. Espoossa sen sijaan arvellaan, että kyllä opiskelijoita kuunnellaan.

"Kyllä asioihin voi vaikuttaa, jos haluaa", sanoo Silander.

Maija Aalto HS
Leppävaara

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat