Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Motoristit kitkevät kiusaamista

Koulukiusaamisesta puhuvat kuskit kävivät ensi kertaa Helsingissä

Kaupunki
 
Motoristit kurvasivat kirkolle kitkemään kiusaamista - HSTV seurasi letkaa
Motoristit kurvasivat kirkolle kitkemään kiusaamista - HSTV seurasi letkaa
Koulukiusaamista vastustavat motoristit vierailivat ensi kertaa Helsingissä. HSTV seurasi, kuinka pyörien letka kurvasi koululaisten luokse Agricolan kirkolle. Järjestäjät kertovat, miksi he haluavat puuttuva kiusaamiseen. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Janne Järvinen ja Esa Juntunen, musiikki: AC/DC - Back in black.

Siinä seisoo yli 400 kiloa kiihtyvää rautaa punaisen kuoren alla, että olkaapa lapset varovaisia. Joukko Tehtaankadun alakoulun kolmasluokkalaisia roikkuu moottoripyörän penkeissä, putkissa ja ohjaustangossa.

"Hieno."

"Aika uusi varmaan."

"Ehkä ottaisin mieluummin mopoauton."

Iso Honda on pysäköity moottoripyörien riviin Sepänpuiston kentälle Helsingissä maanantaina. Kännykkäkuvia räpsivät ohikulkijat saattavat luulla, että kyseessä on näyttely – mutta täällä ollaan liikkeellä vakavalla asialla.

Nyt puhutaan koulukiusaamisesta. Marko Saarinen saapuu selittämään erikoista yhtälöä.

"Me motoristit olemme samaa porukkaa riippumatta rodusta, pyörän merkistä, naisesta tai miehestä. Me autamme toisia, ja morjenstamme tien päällä. Niinhän koululainenkin omassa koulussaan on samaa porukkaa, ja on todella tyhmää kiusata oman porukan jäseniä."

Saarinen on Motoristit koulukiusaamista vastaan -yhdistyksen sihteeri. Tamperelaislähtöinen yhdistys kiertää kaksirenkaisilla kouluja ja kampanjoi kiusaamista vastaan. Näin on tehty parin vuoden ajan – nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä.

"Kouluaika on loppupeleissä lyhyt, mutta jäljet voivat kantaa pitkälle. Se on se syy, miksi kiusaamisen ehkäisemiseen kannattaa panostaa", kertoo tapahtuman pääpuhuja Ari Santaharju.

Tällä kertaa pyörät pysäköidään kivenheiton päähän Tehtaankadun koulusta, Sepänkadun kentälle. Siitä marssitaan Mikael Agricolan kirkkoon, koska koulun sali kävisi pieneksi.

Satapäisen motoristiryhmän seisominen alttarilla on poikkeuksellinen näky. Santaharju laulattaa lapsia ja johdattaa tarinoiden kautta itse asiaan.

"Ja on kuulkaa jännä juttu: mitä pahemmasta pulasta autat kaverin, sitä lämpöisemmältä tuntuu sydämessä."

Motoristit ovat viime vuosina aktivoituneet ottamaan kantaa sosiaalisen median kautta. Netissä kootaan kuskeja ajamaan milloin veteraanien, milloin lastensairaalan puolesta.

Osa kuskeista kertoo, että tällainen työ myös pehmentää kuvaa tavallisista motoristeista, jotka helposti lokeroidaan pyörien ja pukeutumisen perusteella liivijengeihin.

Tapahtumaan osallistui 119 pyörää. Santaharjun mukaan parasta ovat lasten rehelliset reaktiot. "Sellainen pienen lapsen suusta tuleva vilpitön kiitos."

Esa Juntunen HS
Punavuori

Janne Järvinen HS
Tehtaankadun oppilaat Aku Björkman (vas.), Jaakko Sarkkinen, Samuel Tähtinen (takana), Johannes Aalto-Setälä, Eero Kuusanmäki, Kasper Karttunen, Nikolas Mrouè ja Sampo Torri innostuivat pyörästä.
Tehtaankadun oppilaat Aku Björkman (vas.), Jaakko Sarkkinen, Samuel Tähtinen (takana), Johannes Aalto-Setälä, Eero Kuusanmäki, Kasper Karttunen, Nikolas Mrouè ja Sampo Torri innostuivat pyörästä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat