Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmin kentän puolustajat katsovat kaikki kortit

Tiistaina luovutetussa kuntalaisaloitteessa on ennätysmäärä allekirjoittajia

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
"Siinä on teille hieman luettavaa", Malmin lentoaseman ystävien puheenjohtaja Timo Hyvönen sanoo kirjaaja Tiina Jauhiaiselle. Sami Saikkonen tallentaa tilanteen Siivet-lehteä varten.
"Siinä on teille hieman luettavaa", Malmin lentoaseman ystävien puheenjohtaja Timo Hyvönen sanoo kirjaaja Tiina Jauhiaiselle. Sami Saikkonen tallentaa tilanteen Siivet-lehteä varten. Kuva: Mika Ranta HS

Yhteensä 13 198 henkeä on allekirjoittanut kuntalaisaloitteen Helsingin Malmin lentokentän säilyttämisen puolesta. Kyseessä on Suomen ennätys uusimuotoisen kuntalaisaloitteen historiassa.

Allekirjoittajista 25 ahtautui tiistaiaamuna Helsingin kaupungintalon pieneen kirjaamoon aloitteen luovutusta varten. Virallinen kuntalaisaloite pakottaa Helsingin kaupungin käsittelemään asiaa valtuustossa.

Artikkeliin liittyvät

Kun aloitteen kulku varmistui, väki puhkesi taputuksiin.

"Meitä on tässä taustaltaan hyvin erilaisten ihmisten joukko, jota Malmin kenttä yhdistää", luonnehtii Malmin lentoaseman ystävien puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Kentän puolustajien vakaumusta ei ole horjuttanut edes oikeuskanslerin ratkaisu, jonka mukaan valtion päätös vetäytyä Malmilta on tapahtunut oikeassa järjestyksessä. Oikeuskansleri tyrmäsi kentän puolustajien kantelun maanantaina.

"Valtion osuus kentän toiminnasta on kuitenkin vähäinen, noin 15 prosenttia. Sitä paitsi ratkaisu oli odotettu," Hyvönen sanoo.

Puolustajia ei myöskään lannista uhka lennonjohtopalveluiden poistumisesta. Hyvönen arvioi, että palvelut ovat ostettavissa Finavialta.

Uutta kenttäoperaattoria varten Malmi-aktiivit ovat laatineet budjetin, jossa kenttätulot nousevat 1,2 miljoonaan euroon ja menot jäävät 1,1 miljoonaan.

Finavian toimintatapaa Hyvönen moittii raskaaksi.

Kentän lakkauttamisen sijasta aloitteen tekijät ehdottavat selvitettäväksi kahta eri täydennysrakentamisen vaihtoehtoa, joissa Malmin toinen eli itäinen kiitotie olisi vapautettu rakentamiseen. Läntinen kiitotie pysyisi lentokäytössä.

Täydennysrakentaminen tukeutuisi Tattarisuohon, mutta myös kentän länsipuolelle voisi sijoittua maastoon soveltuvaa asuin- ja toimitilarakentamista.

Kaupunki on kaavaillut Malmin kenttää noin 25 000 ihmisen asuinalueeksi lentotoiminnan päätyttyä.

"Olemme yrittäneet saada päättäjiä tutustumaan alueeseen ja näihin vaihtoehtoihin, mutta turhaan", Hyvönen sanoo.

Kentän puolustajat ovat jo pitkään kokeneet puhuvansa kuuroille korville. Yksityisissä keskusteluissa poliitikoilta tulee sympatiaa, mutta puolustajien esittämistä vaihtoehdoista ei ole haluttu keskustella. Malmin kentän kaavoitus ratkeaa Helsingin uuden yleiskaavan myötä ensi vuonna.

Lentokentällä toimii 29 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 300 ihmistä. Niiden liikevaihto ilman Rajavartiolaitosta ja Finaviaa on yhteensä 16 miljoonaa euroa. Finavia ei ole yksilöinyt, miten suuri sen liikevaihto Malmilla on.

Koska korvaavaa kenttää ei ole löydetty, toiminta on jäämässä yksittäisten yritysten ratkaisujen varaan. Hyvönen epäilee, että 80 prosenttia firmoista lopettaa. Rajavartiolaitoksenkin lentoja ollaan keskittämässä Helsinki-Vantaalle.

Marja Salomaa HS
Kruununhaka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat