Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaalaisessa kalliossa on modernin luolamiehen puumerkki

Luontoon maalattu graffiti – miten sellainen voisi olla olematta taidetta?

Vantaa on muuttanut suhtautumistaan graffiteihin

Kaupunki
 
Kapinallisesta graffitista on tullut museokelpoista taidetta
Kapinallisesta graffitista on tullut museokelpoista taidetta
Intendentti Kati Huovinmaa kertoo, että Vantaan taidemuseon kokoelmiin aiotaan ottaa katutaidetta. Toimittaja: Lari Malmberg, kuvaus: Jukka Gröndahl, leikkaus: Kristiina Marttinen

Mäntymuurin läpi mollottava lokakuinen aurinko muodostaa kehämäisen loisteen kallioseinään maalatun punaisen naaman ympärille. Spraymaalipurkista siinnyt pallopää näyttää aavistuksen tuskaiselta. Tunnetila saattaa kuitenkin johtua aurinkoa enemmän siitä, että hahmon suun tukkeeksi on maalattu musta nauha.

"Ainakin tässä on ollut selkeä idea, joka on sitten toteutettu", Vantaan taidemuseota johtava intendentti Kati Huovinmaa analysoi.

Hänet on kutsuttu tänne ottamaan selvää tärkeästä kysymyksestä: missä kulkee töhryn ja taiteen raja? Huovinmaa kääntyy katsomaan punaisen naaman viereen hopeiselle pohjalle maalattua piissiä – I, R ja F kirjaimista koostuvaa graffititaiteilijan allekirjoitusta.

"Tästä tulee vähän mieleen Miró", Huovinmaa sanoo.

Espanjalainen Joan Miró on yksi 1900-luvun kuuluisista surrealisteista.

Jukka Gröndahl HS
Havukallion graffitit ovat tuttu näky Koivukylänväylää pitkin ajaville autoilijoille.
Havukallion graffitit ovat tuttu näky Koivukylänväylää pitkin ajaville autoilijoille.

"Tässä on samantyylistä leikkisyyttä ja muotoa. Etenkin nuo tähdet ja pallot ovat hyvin samanlaiset kuin Mirólla", Huovinmaa sanoo.

Graffititaiteilijoiden Havukalliolle tekemät työt ovat tuttu näky Havukoskea halkovaa Koivukylänväylää pitkin ajaville autoilijoille. Vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä niitä ja muita graffiteja pidettiin pääkaupunkiseudun kuntien virallisessa liturgiassa lähes poikkeuksetta ilkivallantekijöiden töhryinä.

2010-luvulla asenne graffiteja ja muuta katutaidetta kohtaan on kuitenkin muuttunut nopeasti. Vantaan kaupungin palkkalistoilla oleva Kati Huovinmaakin voi nyt myöntää myös virallisessa roolissaan, ettei graffiti ole enää kirosana.

"Taiteen tehtävä on ravistaa pysähtyneisyyttä ja rauhoittaa hermostuneisuutta. Graffiteilla voi olla tätä samaa voimaa."

Asennemuutos näkyy Vantaalla jo teoissakin. Myyrmäkeen perustettiin toissa vuonna 120 metriä pitkä graffitiseinä, johon graffititaiteilijoilta toivotaan taidetta. Myyrmäen juna-asema taas koristeltiin remontissa lähes kokonaan katutaiteella.

Leif Rosas/redstar
Myyrmäen uusi graffitiasema on vaikuttava näky.
Myyrmäen uusi graffitiasema on vaikuttava näky.

Vantaa on siis tunnustanut, että spraymaalipurkista voi tulla jotain kulttuurisesti arvokasta?

"Kyllä. Me olemme myös suunnitelleet, että Vantaan taidemuseon kokoelmiin otettaisiin katutaidetta. Mutta ero töhryjen ja taiteen välillä on edelleen olemassa. Laittomasti kiinteistöjen seiniin tehtyihin graffiteihin suhtaudutaan edelleen töhryinä", Huovinmaa kertoo.

Sitten hän lähtee kipuamaan kallion päälle. Jos siellä vaikka olisi lisää ulkotaidenäyttelyn teoksia.

Graffitit on aina mielletty kapinan taiteeksi, osaksi valtakulttuurin haastavaa vastakulttuuria. Kati Huovinmaan mukaan niiden ei kuitenkaan tarvitse menettää voimaansa, vaikka ne hyväksyttäisiin taidepiirien salonkeihin. Samaa mieltä on puhelimeen vastaava graffititaiteilija Charles Liquor.

"Laillinen ja laiton graffiti tulevat varmaan aina kulkemaan rinnakkain. Laillinen graffiti on ihan hyvä asia. Ehkä jotkut saavat tästä vielä rahaakin", Liquor sanoo.

Syyskuussa järjestetyissä graffitin SM-kisoissa finaaliin päässeen Charles Liquorin mukaan lailliset graffitiseinät vaikuttavat vain siihen, että kaupunkilaisten nähtäville ilmestyy entistä tasokkaampia töitä. Sellaisia, joita on tehty ilman kiinnijäämisen pelosta syntyvää kiirettä.

Huovinmaa epäilee, että lopulta graffitille saattaa käydä vähän kuin valokuvaukselle.

"Eihän valokuvaustakaan ensin hyväksytty museoihin. Ehkä meillä on tulevaisuudessa yhä enemmän myös katutaiteen museoita", Huovinmaa sanoo.

Aurinko kimaltelee Havukallion miromaisen piissin pinnassa. On vaikea sanoa, minkä ikäinen se on. Tai onko se edes erityisen hieno. Mutta ainakin se tulee säilymään luolamaalauksien kaltaisena muistona yhden ihmisen tahdosta ilmaista jotain itsestään maailmalle.

Vaikka se olisi laitonta, miten sellainen voisi olla olematta taidetta?

"Niin, se on vähän siinä rajalla. Ainakin tämä on mielestäni ajatuksia herättävä paikka. On kiinnostava ajatus, että nuoret miehet ja naiset ovat halunneet kivuta tänne luonnon helmaan maalaamaan."

 

Tiedätkö hienon kallioon maalatun graffitin? Lähetä kuva osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Graffitien ei tarvitse menettää voimaansa, vaikka ne hyväksyttäisiin taidepiirien salonkeihin, sanoo Vantaan taidemuseon intendentti Kati Huovinmaa.
Graffitien ei tarvitse menettää voimaansa, vaikka ne hyväksyttäisiin taidepiirien salonkeihin, sanoo Vantaan taidemuseon intendentti Kati Huovinmaa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat