Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairauslomien leikkaaminen kurittaisi pienituloisia – Helsinki säästää 20 miljoonaa vuodessa, jos hallituksen esitys toteutuu

Kaupunki
 
kaisa rautaheimo / hs
Helsingin kaupunginkirjaston erikoiskirjastovirkailija Raija Saloriutta sanoo, ettei hänellä olisi varaa sairastaa, jos ensimmäinen sairauslomapäivä muutettaisiin palkattomaksi.
Helsingin kaupunginkirjaston erikoiskirjastovirkailija Raija Saloriutta sanoo, ettei hänellä olisi varaa sairastaa, jos ensimmäinen sairauslomapäivä muutettaisiin palkattomaksi. Kuva: kaisa rautaheimo / hs

"Tuntuu melko järjettömältä. Näin pienipalkkaisilla ihmisillä ei ole varaa sairastaa, vaikka sairastaa pitäisi, jos sairas on."

Helsingin kaupunginkirjastossa työskentelevä Raija Saloriutta tiivistää HS:n haastattelemien työntekijöiden näkemyksen hallituksen aikeista leikata sairausloma-ajan palkkaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus esittää, ettei sairastamaan jääville työntekijöille maksettaisi palkkaa heidän ensimmäisenä sairauslomapäivänään. Seuraavasta yhdeksästä päivästä työntekijöille maksettaisiin esityksen mukaan 80 prosenttia palkasta.

"Itse olen ollut kirjastolla töissä 30 vuotta, ja palkkani on 2 660 euroa kuukaudessa. Siinä on mukana kaikki lisät, eikä se voi olla koskaan enempää", erikoiskirjastovirkailijana työskentelevä Saloriutta jatkaa.

Helsingin kaupunki säästäisi HS:n selvityksen mukaan lähes 20 miljoonaa euroa vuodessa, jos Saloriutan ja muiden kaupungilla työskentelevien sairausloma-ajan palkkoja leikattaisiin hallituksen esityksen mukaisesti. 20 miljoonaa riittäisi lähes kokonaan vaikkapa Alppilan lukion perusparannushankkeeseen.

HS:n selvitys perustuu Suomen kuusi suurinta kuntaa kattavaan Kunta10-tutkimukseen ja Helsingin kaupungilta saatuihin tietoihin. Kunta10-tutkimuksen mukaan leikkaus jättäisi kuntien työntekijät vuosittain ilman keskimäärin noin 3,79 päivän palkkaa.

Tämä säästäisi Kunta10-kuntiin kuuluville Helsingille, Espoolle, Vantaalle, Tampereelle, Turulle, Oululle, Raisiolle, Nokialle, Valkeakoskelle, Naantalille ja Virroille laskennallisesti lähes 50 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeriön mukaan esitys säästäisi kaikille Suomen kunnille palkkakustannuksina yhteensä 170 miljoonaa.

Leikkaus säästäisi kunnilta paljon rahaa, mutta se osuisi työntekijöihin epätasaisesti, sillä maksajiksi joutuisivat paljon sairastavat työntekijät. Heitä on paljon naisvaltaisten alojen pienipalkkaisissa työntekijöissä.

"Tämä on erittäin epätasaisesti työvoimaan kohdistuva tapa hankkia säästöä, sillä säästö haetaan kaikkein sairaimmista ihmisistä. Saman säästön saisi helposti leikkaamalla enemmän lomarahoja", sanoo Kunta10-tutkimusta tehnyt kansanterveystieteen professori Jussi Vahtera.

Hallitus on jo esittänyt lomarahoihin 30 prosentin leikkausta. Valtiovarainministeriön arvion mukaan se säästäisi kunnille noin 300 miljoonaa.

Myös Helsingissä sairauspoissaolot painottuvat pienipalkkaisille ja naisvaltaisille aloille. Helsinki maksaa työntekijöilleen pääsääntöisesti täyttä palkkaa 60 päivän ajan. Seuraavalta 120 päivältä palkkaa maksetaan kaksi kolmasosaa peruspalkasta. Tämän jälkeiset sairauspoissaolot ovat palkattomia.

Fakta

Näin Helsingin säästö laskettiin

 Kunta10-tutkimuksen mukaan sairausloman palkkaleikkaus toisi 3,79 päivän palkkakustannussäästön työntekijää kohden.

 HS laski Helsingin virastojen keskipalkkojen perusteella, paljonko sairauslomaleikkaus voisi tuoda säästöjä Helsingille.

 Laskelmassa virastojen keskipalkat on jaettu 22 päivällä, jolloin on saatu kunkin viraston päiväpalkka. Päiväpalkka on kerrottu virastojen työntekijämäärällä ja virastojen palkat on laskettu yhteen. Saatu summa on jaettu kaupungin vakituisilla ja määräaikaisilla työntekijöillä, ja se on kerrottu luvulla 3,79.

 Tulokseksi saatu laskennallinen säästö on 17,6 miljoonaa.

Vuonna 2013 Helsinki maksoi sairauslomalla oleville työntekijöilleen palkkaa yli 46 miljoonaa euroa. Vuoden 2014 luku saattaa nousta Helsingin virastojen sairauspoissaolotietojen valossa jopa noin 65 miljoonaan euroon. Luvut vastaavat 3,3–4,6:ta prosenttia Helsingin kaikista viime vuonna maksamista palkoista.

Hallituksen tavoitteena on parantaa leikkauksen avulla työn kannattavuutta ja vähentää sairauspoissaoloja. Esitys vähentäisi todennäköisesti lyhyitä, yhden päivän mittaisia sairauslomia. Kunta10-tutkimuksen mukaan päivän poissaolojen osuus kaikista sairauslomista on suurkunnissa yli neljännes.

Huomattavaa tosin on, että lähes neljännes työntekijöistä ei sairastanut viime vuonna lainkaan. Helsingin sairauslomista noin viidennes kestää 1–3 päivää.

Tästä on kyse

 Hallitus pyrkii pudottamaan työn kustannuksia ja lisäämään työn tehokkuutta muun muassa karsimalla sairauspoissaolojen määrää.

 Valtiovarainministeriön (VM) mukaan sairauspoissaolojen palkan leikkaus säästäisi kunnille suoraan palkkakuluina 167 miljoonaa ja epäsuorasti 205 miljoonaa.

 VM:n laskelman mukaan sairausloma-ajan palkkaleikkaus vähentäisi verotuloja yhteensä yli 200 miljoonaa euroa.

"Lyhyiden poissaolojen lisääntyminen kertoo siitä, että takana saattaa olla huonoa työilmapiiriä tai johtamista. Niissä todellinen syy ei ole sairauksissa vaan jossain muussa", sanoo Helsingin työterveyskeskuksen johtaja Tiina Pohjonen.

Pohjosen mielestä Helsingin erityinen ongelma eivät ole lyhyet sairauspoissaolot vaan poissaolojen pitkittyminen.

"Työnantajan etu olisi, että paneuduttaisiin pitkiin sairauspoissaoloihin, sillä yli puolet meidän sairauslomista kestää yli kaksi viikkoa. Pitäisi aiemmin tunnistaa ihmiset, joilla on pitkittyvän sairausloman riski ja miettiä, miten heidät saataisiin pysymään töissä." 

 

Juttua varten on haastateltu myös JHL:n Helsingin yhteisjärjestön puheenjohtajaa Merja Ruotsalaista sekä Työterveyslaitoksen palvelukeskuksen johtajaa Kari-Pekka Martimoa.

Kaisa Rautaheimo HS
Staran konepajalla raskaan kaluston asentajana työskentelevän Haki Obaidin mukaan työpaikka on niin viihtyisä, ettei sieltä halua olla pois pikkuflunssan takia. Ensimmäisen sairauslomapäivän muuttaminen palkattomaksi huolestuttaa, sillä kaupungin palkat ovat pieniä.
Staran konepajalla raskaan kaluston asentajana työskentelevän Haki Obaidin mukaan työpaikka on niin viihtyisä, ettei sieltä halua olla pois pikkuflunssan takia. Ensimmäisen sairauslomapäivän muuttaminen palkattomaksi huolestuttaa, sillä kaupungin palkat ovat pieniä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat