Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmisto: Helsingin pitäisi katsoa peiliin

Helsingin poliitikot pitävät kaupungin sairauspoissaoloja huolestuttavina

Kaupunki
 

Helsingin poliitikoilla on kaupungin työntekijöiden korkeissa sairauspoissaoloissa peiliin katsomisen paikka, sanovat vasemmistoliiton kaupunginvaltuutetut Dan Koivulaakso ja Paavo Arhinmäki. HS kertoi keskiviikkona, että Helsingin työntekijät sairastavat vuodessa keskimäärin 18,8 päivää. Taso on selvästi korkeampi kuin esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla.

"Voimme katsoa valtuustossa vain peiliin, jos sairauspoissaolojen määrä kääntyy nousuun", Koivulaakso sanoi.

Tästä on kyse

 HS kertoi eilen Helsingin työntekijöiden sairastavan vuodessa keskimäärin 18,8 päivää.

 Poissaoloja on paljon muun muassa naisvaltaisilla ja pienipalkkaisilla aloilla.

 HS laski, että hallituksen esittämä sairauspoissaolojen karenssi voisi säästää kaupungille noin 20 miljoonaa vuodessa. Kaupunki maksaa sairauslomalla oleville palkkaa vuosittain kymmeniä miljoonia.

Helsingissä sairauspoissaoloja on paljon esimerkiksi naisvaltaisilla ja pienipalkkaisilla aloilla.

Esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja Palmian työntekijöiden kohdalla sairauspoissaoloja oli vuonna 2014 keskimäärin 18 päivää työntekijää kohden. Palmian työntekijöiden keskipalkka oli kaupungin henkilöstöosaston mukaan viime vuonna hieman yli 2 200 euroa kuukaudessa. Varhaiskasvatuksen työntekijöiden keskikuukausipalkka oli hieman alle 2 350 euroa.

"Me voimme budjettia tehtäessä vaikuttaa siihen, kuinka kuormittavaksi työ näillä sektoreilla tehdään", Koivulaakso sanoi.

Skp:n Yrjö Hakasen mielestä sairauspoissaolojen taso on Helsingissä "huolestuttava".

"Eroja on työn kuormittavuuden lisäksi selvästi myös johtamisessa. Kärjessä ovat virastot joissa työmäärää on lisätty", Hakanen sanoi.

Vihreiden Mari Holopainen sanoi, että kaupungin on tehtävä töitä sen eteen, että naisvaltaisten alojen henkilöstön vaihtuvuus ei kasva liian suureksi.

"Lastensuojelussa ja päiväkodeissa vaaditaan korkea koulutus, mutta palkat ovat silti matalalla. Tähän pitäisi kiinnittää huomiota. Emme voi taata työn onnistumista, jos henkilöstö vaihtuu jatkuvasti."

Myös Helsingin suurin puolue kokoomus kantoi huolta poissaolojen määrästä.

Aihe nousi keskiviikkona esiin Pia Pakarisen (kok) valtuuston kyselytunnille jättämän kysymyksen takia. Hän halusi tietää muun muassa, miten esimiestyötä seurataan yksiköissä, joissa sairauspoissaoloja on paljon. Sirpa Asko-Seljavaara (kok) toivoi kaupungin alkavan seurata sairauspoissaolojen määrää.

"Lain mukaan työterveyden tehtävä on työkyvyn ylläpito ja sen palauttaminen. Me päätimme perustaa uuden työterveys-liikelaitoksen. Toivon, että uusi liikelaitos todella parantaa helsinkiläisten työntekijöiden työkykyä. Toivon, että tätä tarkastellaan vuoden päästä, että onko se todella parantunut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat