Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähijunien kilpailutus lähestyy

HSL ja VR vääntävät yhä jatkosopimusta. Ilmalan varikon käyttö ja kulut ovat vielä auki.

Kaupunki
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Helsingin ratapiha on nyt VR:n valtakuntaa. Lähiliikenteen kilpailuttaminen muuttaa tilanteen lähivuosina.
Helsingin ratapiha on nyt VR:n valtakuntaa. Lähiliikenteen kilpailuttaminen muuttaa tilanteen lähivuosina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Kovasanainen keskustelu VR:n ilmoittamista reittikarsinnoista ja junaliikenteen mahdollisesta kilpailuttamisesta on vain hipaissut Helsingin seudun lähiliikennettä.

Silti lähiliikenteessä kilpailuttamisen edellytykset ovat jo nyt monin tavoin paremmat kuin kaukoliikenteessä, sillä lähiliikenteen tarvitsema junakalusto on hankittu vuoden 2017 loppuun mennessä.

Helsingin seudun kuntien yhteisesti omistama Junakalusto Oy saa silloin valmiiksi kymmenen vuotta kestäneen urakkansa. Sen omistamia junia tarjotaan kaikkien liikennöitsijöiden tarpeisiin.

Sopivan kaluston lisäksi kilpailijoiden on pystyttävä myös huoltamaan junia ja saamaan varikkotiloja käyttöönsä järkevillä hinnoilla.

Jos näin ei ole, liikenteen tilaaja Helsingin seudun liikenne (HSL) ottaa riskin, että alhaisen hinnan tarjoaja ei kykene suoriutumaan liikenteestä kunnialla. Silloin matkustajat kärsivät.

On myös mahdollista, että tarjouskilpailun hintataso pysyy korkeana: ulkopuoliset yrittäjät joutuvat hinnoittelemaan palvelunsa yläkanttiin epäselvien järjestelyjen vuoksi.

HSL:n tavoitteena on, että junaoperaattori hoitaa sekä liikenteen että junien tarvitseman päivittäishuollon. Tämä on mahdollista, koska Stadlerin valmistamien Flirt-junien ympärillä toimii Euroopassa useita alan yrityksiä.

Kilpailijoiden ei siten tarvitse neuvotella VR:n kanssa huollon hinnoista, kuten tavaraliikenteessä VR:n kilpailijoille on käynyt (HS 4. 10.).

Ilmalan varikon huoltotiloja sekä eräitä erikoiskoneita VR:n kilpailijoiden pitäisi silti päästä käyttämään. Tämä on yksi syy siihen, että HSL ja VR sorvaavat parhaillaan nykyiselle vuoteen 2018 ulottuvalle sopimukselle kolmen vuoden jatkoaikaa.

Neuvotteluissa HSL haluaa varmistua siitä, että varikon käyttö ja kulut kirjataan yksiselitteisesti. Ilman huoltotiloja ei yksikään junaoperaattori vielä pärjää, vaikka päivittäishuolto tehdään jo nyt useimmiten maastossa.

VR taas hakee jatkoaikaa, jotta se voisi trimmata toimintaansa yhteen Suomen raideliikenteen kovimmista tarjouskisoista.

Lähijunaliikenne maksaa nyt 70 miljoonaa euroa vuosittain. Tämän verran HSL on maksanut VR:lle joka vuosi nykyisen ostosopimuksen aikana.

Kakku on niin suuri, että se on jo pitkään kiinnostanut kansainvälisiä toimijoita. Näitä VR:n jatkosopimus tuskin ilahduttaa.

VR suostuu pidennetyn sopimuskauden vastineeksi pudottamaan hintaansa 15 prosentilla ensi keväästä lähtien.

"Se oli meidän edellytyksemme jatkoneuvotteluille. Jos nimiä ei saada paperiin vuoden loppuun mennessä, me palaamme alkuperäiseen aikatauluun", sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Silloin kilpailutettu liikenne alkaisi vuonna 2018.

VR:n lähiliikennejohtajan Topi Simolan mukaan junien huoltotilat järjestyvät Ilmalasta joka tapauksessa.

Lisäaikaa tarvitaan myös Junakalustoyhtiön osakejärjestelyihin, sillä VR on yhtiössä osakkaana. Tässä vaiheessa on epäselvää, kuka ottaa VR:n osakkeet haltuunsa, valtio vai kunnat.

Helsingin ratapihan järjestelyt on myös uudistettava. Tällä hetkellä VR hoitaa lähiliikenteen opastuksen ja ohjauksen.

Monen yrittäjän mallissa jonkun puolueettoman osapuolen pitäisi ottaa nämä tehtävät vastuulleen. Tehtävä ei ole helppo, koska ruuhkainen ratapiha sumputtuu häiriötilanteissa helposti.

Kilpailun kannalta on olennaista tietää, miten ruuhkia puretaan. Kenen juna jää seisomaan Kaisaniemeen, ja kenen juna pääsee laiturin päähän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat