Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi palvelu välittää hoitajia kiireavuksi

Anette Kettunen on eläkkeellä – ja hänellä on kolme työpaikkaa

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Vuosi sitten virallisesti eläkkeelle jäänyt Anette Kettunen tekee keikkatyötä palvelukoti Hopeassa Vantaalla. Vieressä talon asukas Maija Aavio.
Vuosi sitten virallisesti eläkkeelle jäänyt Anette Kettunen tekee keikkatyötä palvelukoti Hopeassa Vantaalla. Vieressä talon asukas Maija Aavio. Kuva: Rio Gandara HS

Eläkeläiseksi Anette Kettusen arki on merkillistä. Kettusella on nimittäin kolme työpaikkaa: hän työskentelee seurakunnalla lastenohjaajana sekä kahdessa eri paikassa hoitajana. Toinen on tämä Betesda-säätiön palvelukoti Hopea Vantaalla.

Kettusen kaltaisia kokeneita työmyyriä on aina ollut hoitoalalla. Nyt heitä houkutellaan takaisin työpaikoille entistä järjestelmällisemmin.

Fakta

Vanhuuseläkkeellä saa tehdä töitä

 Vanhuuseläkkeellä ja varhennetulla vanhuuseläkkeellä saa tehdä töitä niin paljon kuin haluaa.

 Suuretkaan ansiot eivät vaikuta suoraan eläkkeen määrään, mahdolliseen asumistukeen ja verotukseen sen sijaan kyllä. Alle 68-vuotiaan eläkeläisen tekemät työt kartuttavat vielä eläkettäkin.

 Työkyvyttömyyseläkkeessä ja työttömyyseläkkeessä on ansiotuloille tarkka tuloraja. Työkyvyttömyyseläkkeen voi jättää lepäämään jopa kahdeksi vuodeksi.

 Osa-aikaeläkkeessä ja osatyökyvyttömyyseläkkeessä palkka ei saa ylittää tiettyä prosenttimäärää aiemmista vakiintuneista ansioista.

Lähteet: tyoelake.fi, Kela, eläkeyhtiöt

Yksi esimerkki tästä on eläkeläishoitajille rakennettu tuore työnvälityspalvelu, Joiku of Life. Palvelua kokeillaan kolmessa eri kohteessa, joista yksi on ympärivuorokautista hoitoa tarjoava Hopea.

Kettunen saa työstään palkkaa ihan normaalisti. Keikkailuun on kuitenkin muita, vielä tärkeämpiä syitä.

"Saa olla tutussa työyhteisössä. Saa olla hyödyksi. Täällä tuntee itsensä todella tervetulleeksi aina kun tulee", hän kertoo.

Töitä saa myös tehdä silloin ja sen verran kuin itselle sopii. Jollain viikolla töitä kertyy liki jokaiselle arkipäivälle.

Kettunen haluaa kuitenkin varata paljon aikaa esimerkiksi lastenlapsilleen: mummipäivälle vuoroja ei oteta.

Kukaan ei tarkalleen tiedä, paljonko hoitoalalla on Kettusen kaltaisia työntekijöitä. Tarkkoja tilastoja ei ole, mutta määrä näyttäisi olevan kasvussa.

Opettajat ja hoitajat ovat aiemmissa selvityksissä olleet suurimmat työntekijäryhmät, jotka suostuvat töihin eläkkeelläkin.

60 vuotta täyttäneiden työssäolijoiden määrä kuntien palkkalistoilla on ollut kasvussa jo pidemmän aikaa.

Tätä tosin selittää työtehtävien lisäksi myös se, että eläkkeelle jäädään entistä vanhempana.

Työnantajalle luotettava seniori on aarre.

Betesda-säätiöstä kerrotaan, että sijaisten löytäminen ei ole tällä haavaa vaikeaa. Siitä on apua, että sijaiset ovat eri elämäntilanteissa. Hoitoalan opiskelijat esimerkiksi tekevät usein mielellään kokonaisia ilta- ja viikonloppuvuoroja, joista saa tiedon ajoissa. Seniorihoitajat taas pääsevät kiireavuksi lyhyellä varoitusajalla ja vaikka vain muutamaksi tunniksi kerrallaan. Parhaimmillaan sijainen tuo tullessaan paljon muutakin kuin helpotuksen ruuhkahuippuun.

"Kokeneilla hoitajilla on valtavasti osaamista ja hiljaista tietoa", sanoo Hopeaa johtava Armi Hyry.

Joiku of Lifen kehittämiseen ovat osallistuneet niin työnantajat kuin hoitajat Tekesin rahoituksella. Nyt sitä testataan Vantaan lisäksi Lohjalla ja Sipoossa.

Yksi syy on käytännöllinen. Hoitoalan työnantajilla sijaisten järjestämiseen ja soittelurumbaan palaa huomaamatta runsaasti työaikaa.

Käytännön avun lisäksi palvelun aloittajat puhuvat eläkeläisten vaikutuksesta koko yhteiskuntaan.

"Hoitoalan eläkeläisillä voi olla valtava merkitys kansantaloudelle. Osa kokeneista hoitajista kaipaa mielekästä tekemistä", perustelee rekrytoinnista vastaava Tanja Verho.

Joikun tekijät puhuvat mieluummin yhteisöstä kuin palvelusta, koska tarkoitus olisi myös tarjota vertaisapua hoitajille ja jakaa tietoa.

Yhteisö tarjoaa myös vapaa-ajan rientoja, kuten kulttuuriretkiä työntekijöille.

Kaikki kun eivät ole niin kuin Anette Kettunen, jonka työt sujuvat tutussa paikassa tuttujen ihmisten kanssa.

"Tuttuun paikkaan on helpompi mennä, vieraampaan meno voi pelottaa. Tämän vuoksi me rakennamme yhteisöä", Verho sanoo.

Kettunen sanoo, että tämä on tarpeen, kokeneellekin.

"Kyllä sijaisenkin pitää olla ja tehdä asioita uudessa paikassa jonkin aikaa ennen kuin hahmottaa, miten minä hoidan juuri tätä ihmistä kaikkein parhaiten", hän sanoo.

Maija Aalto HS
Myyrmäki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat