Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki paisuu kohti Tamperetta

Kasvukäytävällä sukkuloi töissä jo yli 300 000 henkeä. Uusia asuntoja voisi nousta esimerkiksi Hämeeseen.

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Janakkalassa asuva Juha-Pekka Pystynen sukkuloi töihin Helsinki-Vantaan lentoasemalle monella eri kulkuvälineellä. Tällä kertaa hän ajaa omalla autolla, mutta joskus hän käyttää bussia ja kehäradan junaa.
Janakkalassa asuva Juha-Pekka Pystynen sukkuloi töihin Helsinki-Vantaan lentoasemalle monella eri kulkuvälineellä. Tällä kertaa hän ajaa omalla autolla, mutta joskus hän käyttää bussia ja kehäradan junaa. Kuva: Sami Kero HS

Finavian johtajan Juha-Pekka Pystysen työmatkan loppupätkä on kurvailua rakennustöiden myllertämässä Aviapoliksessa. Parkkipaikkaakin saartaa kaksi rakennustyömaata.

70 kilometriä moottoritietä Janakkalan Tervakoskelta lentoasemalle hujahtaa 40 minuutissa.

"Kun ajan autojen virrassa tänne WTC-torniin, vastaan tuleva liikennevirta pohjoiseen on yhtä vilkas", Pystynen kuvaa.

Hän on yksi niistä yli 300 000 ihmisestä, jotka sukkuloivat työmatkojaan Helsingin ja Tampereen välisessä käytävässä molempiin suuntiin. He ylittävät maakuntien ja kuntien rajoja – eivätkä edes huomaa sitä.

Jos Suomi ymmärtäisi ja uskaltaisi ohjata kaupunkien tulevaa kasvua valtasuonen suuntaan, Pystysen kotiseudulta ja vähän kauempaakin on tarjolla yllin kyllin tilaa asunnoille ja yrityksille, kohtuuhintaan.

Tätä mieltä ovat tietokirjailija Osmo Soininvaara ja Aalto-yliopiston tohtori Mikko Särelä. He ovat kirjoittaneet vastikään julkaistun pamfletin Kaupunkien Voitto.

"Osan Helsingin seudun kovasta väestönkasvusta voisi suunnata mainiosti Helsingin ja Tampereen väliselle vyöhykkeelle", entinen vihreiden kansanedustaja Soininvaara sanoo.

Koska kaikki eivät halua asua tiiviissä kaupungissa, luonnonläheisempään asumiseen pitäisi olla tarjolla vaihtoehtoja.

"Jos pääradan varteen kehittyisi nauhamainen puutarhakaupunki, uutta väestönkasvua saisivat esimerkiksi Riihimäki ja Hämeenlinna", Särelä jatkaa.

Nykyistä tiheämmät junavuorot toisivat lisää vetoa kasvukäytävään.

"VR:n pitäisi tarjota työmatkaliikenteen tueksi edulliset ja riittävän tiheät taajamajunien vuorovälit. VR:llehän tämä alue on ylivoimaisesti kannattavin", Soininvaara muistuttaa.

Jo nyt Juha-Pekka Pystynen pitää arkitilanteisiinsa sopivien kulkuvälineiden ja reittien valinnanmahdollisuuksia hyvinä. Joskus hän hyppää bussiin, jää pois Vantaan Keimolassa ja vaihtaa kehäradan junaan.

Joskus hän taas suuntaa autolla ensin Riihimäen asemalle. Junan kyydissä on helppo tehdä töitä kannettavalla ja vaihtaa Tikkurilassa kehäradan junaan.

Hänen vaimonsa hallintojohtaja Eeva Pystynen jatkaa matkaa työpaikalleen Helsingin keskustaan.

Työmatkaliikenne sujuisi tulevaisuudessa vieläkin paremmin, jos Suomen kasvukäytävä -projektin johtaja Anna-Mari Ahosen hahmottelemat uudistukset toteutuisivat. Projektin ovat perustaneet 22 kuntaa ja kolme maakuntaliitoa.

"Auttaisi paljon, jos eri kulkuvälineitä käyttävät voisivat maksaa matkansa yhdellä lipulla", Ahonen sanoo.

Helpotusta toisivat myös kännykkään ladattavat sovellukset, joiden avulla löytäisi nopeimman ja joustavimman reitin työmatkalle.

Liikenne- ja viestintäministeriötä kiinnostaa älyliikenne ja jopa panostus kehitystyöhön.

"Kasvukäytävä on otollinen alue, jossa yritykset voisivat testata ratkaisujaan käytännössä. Kehitystyöstä voisi syntyä kansainvälisestikin kiinnostavaa bisnestä", sanoo liikenneneuvos Sabina Lindström. Hän johtaa liikenteen tietovarannot -yksikköä.

Helppo työmatkaliikenne on valtti, jonka Ahonen uskoo houkuttelevan entistä enemmän koulutettua väkeä ja uusia yrityksiä. Työmarkkina-alue kasvaa sen avulla tarpeeksi suureksi, jolloin työntekijät löytävät sen sisältä aina töitä ja yritykset itselleen osaajia.

"Käytävän kunnista löytyy perheen kummallekin puoliskolle töitä. Toinen voi matkata etelään, toinen pohjoiseen", Ahonen sanoo.

Jos työpaikka menee alta, uuden työn perässä ei tarvitse muuttaa. Kasvukäytävällä on valinnanvaraa, sillä siellä on jo nyt 40 prosenttia Suomen työpaikoista. Ja siellä syntyy puolet kaikkien suomalaisten yritysten liikevaihdosta.

Marja Salmela HS
Aviapolis

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat