Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräturmasta autoilijalle neljä vuotta vankeutta

Rikosoikeuden professori kummeksuu ajokiellon lyhyttä kestoa

Kaupunki
 
Markku Ulander Lehtikuva
Perjantaina tuomittu osallistui syyskuun lopulla asianajajansa Martti Mäkelän kanssa syyteasian pääkäsittelyyn Helsingin käräjäoikeudessa.
Perjantaina tuomittu osallistui syyskuun lopulla asianajajansa Martti Mäkelän kanssa syyteasian pääkäsittelyyn Helsingin käräjäoikeudessa. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Helsingin Meilahdessa loukkaantuneen polkupyöräilijän elokuinen kuolema toi 35-vuotiaalle autoilijalle neljän ja puolen vuoden ehdottoman vankeustuomion. Rikosoikeuden professori pitää vankeusrangaistusta rikosnimikkeisiin nähden keskimääräistä ankarampana mutta sen sijaan miehelle määrättyä ajokieltoa yllättävän lyhyenä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Pasi Ilmari Rouhiaisen törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä pahoinpitelystä ja liikennepaosta tieliikenteessä.

Artikkeliin liittyvät

Oikeus vapautti miehen tapposyytteestä, josta syyttäjä vaati ensisijaisesti rangaistusta. Jos miehen olisi katsottu syyllistyneen tappoon, hänet olisi syyttäjän mielestä pitänyt tuomita 8–8,5 vuodeksi vankeuteen.

"Rangaistus vastaa aika lähelle sitä, mitä tapon yrityksestä yleensä tuomitaan. Rangaistus on rikosnimikkeisiin nähden vähintään vallitsevan rangaistustason mukainen, ellei vähän kovempikin", sanoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Syyttäjän mukaan autoilija kiilasi pyöräilijän eteen ja teki tahallaan äkkijarrutuksen.

Kypärätön polkupyöräilijä lensi ohjaustangon yli pää edellä maahan ja kuoli sairaalassa vammoihinsa. Autoilija pakeni paikalta. Poliisi otti 35-vuotiaan miehen kiinni seuraavana päivänä.

Mies kiisti oikeudessa rikossyytteet ja kertoi, ettei ajanut turma-autoa eikä ollut edes tapahtumapaikalla. Käräjäoikeus ei uskonut miehen väitettä.

Tuomion mukaan miehen osallisuudesta turmaan todistivat silminnäkijäkertomukset sekä muun muassa se, että mies myönsi olleensa turman aikaan liikkeellä autollaan turmapaikan läheisyydessä.

Käräjäoikeus vakuuttui silminnäkijöiden kertomusten perusteella, että autoilija oli ensin ohittanut pyöräilijän läheltä ja pyöräilijä oli näyttänyt kuljettajalle keskisormea.

Autoilija oli hieman myöhemmin ohittanut uudelleen saman pyöräilijän, kiilannut hänen eteensä ja tehnyt tahallaan äkkijarrutuksen.

Se johti pyöräilijän lentämiseen maahan niin, että hän sai kuolettavat vammansa.

Oikeuden mukaan autoilijan on täytynyt etukäteen ymmärtää, että pyöräilijä törmää hyvin todennäköisesti äkkijarrutuksen tehneeseen autoon. Samoin autoilijan on täytynyt ymmärtää sekin, että seurauksena on todennäköisesti pyöräilijän vakava loukkaantuminen.

Kyse ei kuitenkaan ollut tahallisesta henkirikoksesta eli taposta, koska autoilija ei ollut käräjäoikeuden arvion mukaan tarkoittanut aiheuttaa pyöräilijän kuolemaa eikä ollut ymmärtänyt sitä todennäköiseksi seuraukseksi toiminnastaan.

"Tuomio on aika odotettu syyksi lukemisen osalta. Syyttäjän on aika vaikea näyttää toteen, että syytetyn on täytynyt pitänyt kuolemaa todennäköisenä", rikosoikeuden professori Tolvanen sanoo.

Tolvanen yllättyi käräjäoikeuden miehelle määräämän ajokiellon lyhyydestä. Ajokielto kestää ensi vuoden elokuuhun.

"Tässä olisi ollut mahdollisuuksia määrätä selvästi pitempikin ajokielto, sillä se voisi olla maksimissaan viisi vuotta. Millaisesta teosta määrätään vaikka kahden tai kolmen vuoden ajokielto, jos niin ei tehdä tällaisesta teosta?" Tolvanen ihmettelee.

Hän kummeksuu myös sitä, että käräjäoikeus päästi vangittuna olleen miehen vapaaksi odottamaan vankeusrangaistuksen mahdollista täytäntöönpanoa. Tyypillisesti yhtä pitkään vankeusrangaistukseen tuomitut pysyvät vangittuina.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Siitä on mahdollista valittaa ylempiin oikeusasteisiin.

Pasi Ilmari Rouhiainen menettää 4 000 euron arvoiseksi arvioidun henkilöautonsa rikoksentekovälineenä valtiolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat