Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakaniemi vahvoilla Helsingin uusien jättisiltojen alkupisteeksi

Uuden siltayhteyden kaava Helsingin kaupunginhallituksen eteen ensi viikolla

Kaupunki
 

Hakaniemi on kiilautumassa Helsingin keskustasta Kruunuvuorenrantaan kulkevan joukkoliikennesillan alkupisteeksi.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina yli 200 miljoonaa euroa maksavan siltayhteyden asemakaavaa. Kaavassa mahdollistettaisiin siltayhteyden rakentaminen Kruunuvuorenrannasta Korkeasaaren kautta Kalasataman Sompasaareen.

"Tämän kaavan hyväksyminen on tärkeää nyt siksi, että valtuusto on kehottanut meitä aloittamaan sillan rakentamisen vuosien 2017–2019 välillä", sanoo liikenneinsinööri Niko Setälä kaupunkisuunnitteluvirastosta.

"Jos kaava saadaan nyt läpi, niin siitä valitetaan todennäköisesti, jolloin menisi pari vuotta ennen kuin sillan kaava olisi lainvoimainen. Asemakaavapäätös mahdollistaisi sen, että siltaa päästäisiin rakentamaan vuonna 2018", Setälä jatkaa.

Kaavan hyväksyminen näyttää poliittisesti todennäköiseltä. Kiinnostavin kysymys koittaa sen jälkeen: miten siltayhteys kulkee Sompasaaresta eteenpäin?

Vaihtoehtoja on kolme. Ensimmäisessä vaihtoehdossa siltayhteys rakennettaisiin Merihakaan. Toisessa ja kolmannessa vaihtoehdossa siltayhteys rakennettaisiin Kruununhakaan, Pohjoisrannan ja Tervasaarenkannaksen risteykseen. Toisessa vaihtoehdossa liikenne ohjattaisiin Liisankadulle ja kolmannessa Pohjoisrantaa pitkin Aleksanterinkadulle.

Kaupunkisuunnitteluvirasto selvittää paraikaa vaihtoehtojen hintaa ja vaikutusta liikenteelle.

Tällä haavaa näyttää siltä, että virasto on taipumassa Hakaniemen vaihtoehdon suuntaan.

"Ehkä se Hakaniemen kautta tuleva suora yhteys voisi olla luontevin, mutta mitään valintoja ei ole tehty", sanoo kaupunkisuunnitteluvirastoa johtava Mikko Aho.

Liikenneinsinööri Setälän mielestä Hakaniemi olisi sillan kannalta hyvä vaihtoehto, sillä se "vaikuttaisi kaikkein vähiten olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen".

"Hakaniemessä on heti hyvät yhteydet. Mahdollinen Pisara-rata tekisi siitä vieläkin paremman vaihtoehdon, mutta Pisara ei ole edellytys tälle hankkeelle", Setälä sanoo.

Päätöksen asiasta tekevät poliitikot. Helsingin kolmanneksi suurimman puolueen, Sdp:n, valtuustoryhmää johtava Osku Pajamäki pitää Hakaniemeä luontevimpana valintana. Kyseinen yhteys palvelisi Pajamäen mielestä parhaiten esimerkiksi Itä-Helsingin kehittämistä.

"Matka [Sompasaaren ja Merihaan välillä] on niin lyhyt, joten pidän sitä luontevimpana vaihtoehtona", Pajamäki sanoo.

"Siihen voisi saada aika edullisesti yhdellä tekosaarella viihtyisän, vaikka rantakäyttöön tehtävän alueen Merihaan ja Kalasataman väliin", Pajamäki hahmottelee.

Hakaniemen siltayhteys herättää valtuutetuissa myös huolta. Esimerkiksi Helsingin toisiksi suurimman puolueen, vihreiden, valtuustoryhmää johtava Otso Kivekäs pelkää sen tukkivan alueen liikenteen.

"Näppituntumani on, että Pohjoisranta olisi paras vaihtoehto. Hakaniemessä riskinä on Pitkänsillan ruuhkautuminen", Kivekäs sanoo.

"Kaikissa vaihtoehdoissa on kuitenkin puolensa, eikä ole itsestään selvää, mikä olisi paras."

Helsingin suurimmassa puolueessa, kokoomuksessa, ei vielä haluta sanoa mitään mahdollisesta siltalinjauksesta.

Kaupunginhallitusta johtava Tatu Rauhamäki (kok) ja kokoomuksen ryhmää johtava Lasse Männistö sanovat, että tärkeää on löytää liikenteen ja talouden kannalta paras ratkaisu. Molempien mielestä Vartiosaarella on keskeinen rooli sillan rakentamisen kannalta.

"Olisin toivonut, että silta olisi avattu myös autoille", Rauhamäki sanoo.

"Mielestäni sillan toteuttaminen on suurissa määrin kytköksissä siihen, rakennetaanko Vartiosaareen asuntoja vai ei."

Siltojen kulkuvaihtoehdosta on tarkoitus päättää ensi kesään mennessä. Ennen sitä tarvitaan kuitenkin myös päätös siitä, miten Helsinki aikoo järjestää energiantuotantonsa tulevaisuudessa.

"Hanasaaren voimalaa koskeva päätös on ihan fataali tämän siltapäätöksen kannalta", muotoilee kaupunkisuunnitteluvirastoa johtava Mikko Aho.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat