Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläiskoululaisilla vain vartti aikaa syödä – yhdistämiset tuovat tungosta ja kiirettä kouluihin

Koululaisten vanhemmat huolestuivat Kannelmäessä, kun remontin varjolla yhdistetyt koulut jäävät ehkä pysyvästi yhteen

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo HS
Pelimannin oppilaat Ruut Saastamoinen (keskellä), 11, ja Auri Sarivaara, 11, valmistautuivat ottamaan tarjottimilleen kalahampurilaiset perjantaina Runon ruokasalissa Helsingin Kannelmäessä. Syysloman jälkeen ahtaus koululla hiukan helpottaa, kun pihalle rakennettu paviljonki saadaan oppilaiden käyttöön.
Pelimannin oppilaat Ruut Saastamoinen (keskellä), 11, ja Auri Sarivaara, 11, valmistautuivat ottamaan tarjottimilleen kalahampurilaiset perjantaina Runon ruokasalissa Helsingin Kannelmäessä. Syysloman jälkeen ahtaus koululla hiukan helpottaa, kun pihalle rakennettu paviljonki saadaan oppilaiden käyttöön. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Noin vartin välein jonoon lipuu pari luokkaa odottamaan hampurilaisia lahnapihveillä. Edellisten pitää ehtiä alta pois, ettei Kannelmäen peruskoulun Runon ruokala tule täyteen.

"Hyvin ehtii syödä. Täällä on ahdasta siksi, että täällä on nyt paljon kavereita", selittää Pelimannin ala-asteen koulun oppilas Ruut Saastamoinen, 11.

Lasten kiire on yksi asioista, joista Kannelmäen vanhemmat ovat huolissaan.

Kannelmäen tilanne on pienoiskuva koko Helsingistä. Kaupunki pyrkii yhdistämään kouluja riittävän suuriksi yhtenäiskouluiksi ja päättämään, mitä remonttia vaativille rakennuksille tehdään. Pelkästään tänä syksynä kouluverkkoa myllätään seitsemällä alueella. Osassa vanhemmat nousevat vastarintaan.

Pelimanni tyhjennettiin keväällä remonttia varten. Nyt Pelimannin lapset käyvät koulua Kannelmäen kolmessa koulurakennuksessa. Pelimannin remontti on todettu niin kalliiksi, että talo on tarkoitus purkaa. Poliitikot päättävät Pelimannin ja Kannelmäen yhdistämisestä myöhemmin syksyllä.

Vanhemmat eivät kaipaa purkukuntoista rakennusta. Koulujen hallinnollinen yhdistyminenkin on useimmista järkevää.

"On hyvä, että kylällä on vain yksi koulu", Tuija Laine vanhempainyhdistyksestä sanoo.

Fakta

Näistä kouluista päätetään syksyllä

 Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto ehdottaa Brahenpuiston koulun siirtoa tulevaan Kalasataman kouluun. Opetuslautakunta ehdottaa Myllypuron ylä- ja ala-asteiden yhdistämistä. Molemmista päättää valtuusto.

 Lokakuun lopussa aletaan käsitellä kolmea kouluverkkopäätöstä: Kannelmäkeä ja Pelimannia, Ylä-Malmia ja Kotinummea sekä Vesalan ylä- ja ala-asteita.

 Joulukuussa käsitellään vielä kahden alueen kouluja: Vuosaaren sekä Pikku Huopalahden ja Meilahden.

Vanhempia huolestuttaa sen sijaan se, että väliaikaiseksi tarkoitettu tilanne venyy vuosien mittaiseksi. He eivät myöskään usko opetusviraston laskelmia, joiden mukaan kouluissa on liikaa tilaa.

"Missä se väljyys on, kun samaan aikaan tarvitaan parakkeja?" Katja Ritari kysyy.

Alkusyksy ei ole sujunut ihan suunnitellusti. Väistötilaksi tarkoitettu paviljonki Runon pihalla piti saada käyttöön elokuussa, mutta se on vasta nyt valmis. Siksi Runossa on väliaikaisesti pulpetteja liikuntasalissa, Kanneltiellä taas tanssisalissa ja atk-luokassa. Käsityötunneille oppilaat kävelevät koulun toimipisteestä toiseen kesken päivän. Pihalla on välillä tungosta.

Kolmesta toimipisteestä Kaarelanraitti on aiemmin päätetty sulkea huonokuntoisena, mutta otettu nyt taas käyttöön.

Runossa osa opettajista on syksyllä oireillut sisäilman takia. Koulun mukaan tästä selvitään puhdistamalla ilmastointiputket. Vanhemmat eivät luota ratkaisuun. "Tässä otetaan yksi koulutila pois, muttei anneta mitään tilalle", Laine summaa.

Vanhemmat ehdottavatkin, että voitaisiin joko rakentaa pysyvää lisätilaa jonkin Kannelmäen koulun rakennuksen viereen tai uusi tila 1.–2.-luokkalaisille ja päivähoidolle Pelimannin paikalle. Tämä helpottaisi myös varhaiskasvatuksen ja iltapäivähoidon tilantarvetta, varsinkin siinä vaiheessa, kun iltapäiväkerholaisia paljon vetävä leikkipuisto Kannelmäki menee remonttiin.

"Ehkä tällainen voisi olla mahdollista myöhemmin, kun päivähoito miettii omia ratkaisujaan alueella. Totta kai saa keskustella ja ehdottaa uutta", opetusviraston perusopetuslinjan päällikkö Outi Salo sanoo.

Virasto tarjoaa ratkaisuksi Kuninkaantammen tulevaa koulua 2020-luvulla. Vanhemmista sinne on liikaa matkaa.

Vanhemmat uskovat myös, että Kannelmäen lasten määrä lisääntyy väestöennusteita nopeammin. Aluetta tiivistetään, ja käynnissä on sukupolvenvaihdos. Toisaalta seudulta on perinteisesti lähdetty kouluun lähikoulua etäämmälle.

Kannelmäen rehtori Sirkka Kovanen sanoo, että syksy on ollut vilkas. Hänestä muutoksista on selvitty hyvin. Uusi paviljonki avataan loman jälkeen.

"Tilanne helpottuu lisää, kun yhdistymme kokonaan yhdeksi kouluksi", hän sanoo.

Ryhmät voidaan jakaa fiksummin. Hallinnon tiloista osa saadaan remontoitua oppilaiden käyttöön. Koulussa kerätään myös parhaillaan henkilökunnalta ja oppilailta ideoita, miten 1960-luvun koulurakennus voisi taipua uudenlaiseksi oppimisympäristöksi.

Ruokalassa ei perjantaina näy kaaosta. Lapsia on paljon, mutta istumaan sopii, eivätkä jonot veny.

Rehtorit rauhoittelevat, että hitaasti syövältä ei viedä lautasta käsistä. Jos ruokailu on kesken, saa jäädä toisen ryhmän kanssa syömään.

"Jos aikataulut pitävät, tämä toimii sujuvasti. Ja ruoka on hyvää", Pelimannin rehtori Mikko Kytömäki sanoo.

Vanhemmat kertovat, että osa lapsista ei uskalla ottaa lisää. Yläluokkalaiset jättävät tungoksen takia ruokailuja väliin.

Kysytään vielä nuorilta itseltään. Hampurilaisiaan syövä porukka väittää, että kovat kundit syövät paljon. Se vie ainakin kaksikymmentä minuuttia.

"Minulta menee 5–10 minuuttia yleensä. Aika ahdasta täällä on ruokalassa ja käytävillä. Mutta kivaa, erilaista", Julius Tähtisalmi, 12, sanoo.

Maija Aalto HS
Kannelmäki

16.10. Täsmennetty Kaarelanraitin sivutoimipisteen tilannetta. Koulu on siis aiemmin päätetty sulkea, mutta se ei ole tässä välissä ehtinyt olla poissa käytöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat