Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tätä ei olisi moni uskonut: Helsingin rakennushankkeet pysyvät hyvin budjetissaan

Helsingin rakennushankkeet ylittävät vain harvoin budjettinsa. Rahaa jää usein jopa säästöön.

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Helsingin Torikortteleissa sijaitsevan panimoravintolan arvonlisäverottomaksi enimmäishinnaksi arvioitiin 1,7 miljoonaa euroa. Kustannukset nousivat 3,7 miljoonaan euroon. Ylitys oli 112,6 prosenttia.
Helsingin Torikortteleissa sijaitsevan panimoravintolan arvonlisäverottomaksi enimmäishinnaksi arvioitiin 1,7 miljoonaa euroa. Kustannukset nousivat 3,7 miljoonaan euroon. Ylitys oli 112,6 prosenttia. Kuva: Sami Kero HS

Lahjussyytteitä. Pimeää kuittikauppaa. Suuria veronmaksajien syliin kaatuvia hintaylityksiä.

Helsingin rakennushankkeet ovat esiintyneet julkisuudessa viime vuosina usein synkkinä.

Nyt niistä on hyviä uutisia: Helsingin vetämät hankkeet pysyvät hyvin budjetissaan, ja rakennustöihin käytetään usein jopa vähemmän rahaa kuin niihin on myönnetty.

"Raha jää silloin joko seuraavien vuosien hankkeisiin tai kokonaan veronmaksajien säästöksi", sanoo rakennusviraston asiantuntijaosaston HKR-Rakennuttajan tulosryhmän johtaja Jukka Forsman.

HS pyysi tietoja Helsingin rakennushankkeisiin osallistuvilta suurtoimijoilta, kuten HKR-Rakennuttajalta, kiinteistöviraston tilakeskukselta ja Asuntotuotantotoimistolta.

Tietojen mukaan hankkeet pysyvät yleensä hyvin enimmäishinnoissa, jotka niille on annettu suunnitteluvaiheessa.

"Yleensä hankkeita jumpataan suunnitteluvaiheessa aika pitkään, että ne saadaan menemään sovittuun hintaan. Jos hankkeissa on ylityksiä, niin silloin niissä on jokin isompi kysymys", sanoo tilakeskuksen toiminnasta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr).

"Esimerkiksi vanhojen rakennusten perusparannushankkeissa ei välttämättä tiedetä hyvin rakennuksen lähtötietoja."

Kari Pullinen
Töölön kirjaston enimmäishinnaksi arvioitiin 6 miljoonaa euroa. Nyt se on 7,3 miljoonaa euroa. Kustannusylitys oli 21,7 prosenttia.
Töölön kirjaston enimmäishinnaksi arvioitiin 6 miljoonaa euroa. Nyt se on 7,3 miljoonaa euroa. Kustannusylitys oli 21,7 prosenttia.

HKR-Rakennuttajan talohankkeissa vuosina 2001–2014 kahdeksan hanketta ylitti ennen rakentamisvaihetta annetun budjetin. HKR-Rakennuttajalla oli tuolloin 220 rakennushanketta. Budjettinsa ylittäneiden hankkeiden osuus kaikista hankkeista oli siis noin 3,4 prosenttia.

HKR-Rakennuttajan hankkeiden arvo ilman arvonlisäveroa oli vuosina 2000–2014 yli 1 250 miljoonaa euroa. Hankkeista aiheutui kaupungille budjettiylityksiä 10,8 miljoonaa euroa.

Budjettiylityksiä huomattavasti yleisempää on, että hankkeet alittavat niille annetun enimmäisbudjetin. HKR-Rakennuttajan hankkeissa vuosina 2000–2014 on käytetty rahaa arvonlisäverottomana yli 160 miljoonaa euroa vähemmän kuin niihin on varattu.

Ylitysten huomioimisen jälkeen hankkeista on jäänyt käyttämättä noin 150 miljoonaa.

"Se kertoo hyvästä ja ammattitaitoisesta suunnittelusta", Forsman sanoo.

"Yhdessä vaiheessa julkisuudessa oli paljon puhetta siitä, että julkiset rakennushankkeet ylittävät aina budjettinsa. Tämä tarkastelu osoittaa, ettei se pidä paikkaansa."

HKR-Rakennuttaja on saanut viime vuosina paljon julkisuutta rakennusviraston hankkeissa paljastuneen lahjusringin takia. Poliisi epäilee, että HKR-Rakennuttajan entinen projektinjohtaja on ottanut järjestelmällisesti lahjuksia vuosina 2003–2011.

Kihlakunnansyyttäjä on nostanut tapahtumista 13 ihmiselle syytteen törkeästä petoksesta. Forsman aloitti HKR-Rakennuttajan tulosryhmän johtajana vasta syyskuussa, joten hän vältti pahimman julkisen paineen.

Juhani Niiranen HS
Latokartanon peruskoulun arvonlisäverottomiksi rakennuskustannuksiksi arvioitiin noin 12,8 miljoonaa euroa. Kustannukset ylittivät arvion 1,8 miljoonalla eurolla. Kustannusylitys oli 14,3 prosenttia.
Latokartanon peruskoulun arvonlisäverottomiksi rakennuskustannuksiksi arvioitiin noin 12,8 miljoonaa euroa. Kustannukset ylittivät arvion 1,8 miljoonalla eurolla. Kustannusylitys oli 14,3 prosenttia.

Myös rakennusviraston toiminnasta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) pitää tilannetta melko hyvänä.

"Tietenkään yhtään ylityksiä ei saisi tulla", hän sanoo.

Saurin toimialaan kuuluu myös Helsingin liikennelaitos (HKL). Senkin budjetit ovat pitäneet pääosin hyvin. Alkuperäisiä arvioita kalliimmiksi veronmaksajille ovat tulleet lähinnä metroasemien peruskorjaushankkeet.

Pahiten pieleen on toistaiseksi mennyt Siilitien aseman peruskorjaus, joka maksoi lopulta lähes kaksinkertaisen summan alkuperäiseen arvioon verrattuna.

Tilanne on pitkälti sama myös muissa Helsingin hankkeissa.

Esimerkiksi Asuntotuotantotoimiston vuosien 2011–2015 uudisrakennushankkeiden urakkahinnat ovat alittuneet keskimäärin 5,6 prosenttia, kun urakoita verrataan niiden kustannusarvioihin. Uudiskohteiden arvo on ollut tuona aikana noin 880 miljoonaa euroa.

Asuntotuotantotoimiston peruskorjaushankkeissa kustannukset ovat alittuneet keskimäärin 7,2 prosenttia. Peruskorjaushankkeisiin on käytetty näinä vuosina vajaat 300 miljoonaa euroa.

Ari-Veikko Peltonen
Siilitien metroaseman kustannuksiksi arvioitiin 5,8 miljoonaa euroa. Ne olivat lopulta noin 10 miljoonaa euroa. Ylitys oli 70,1 prosenttia.
Siilitien metroaseman kustannuksiksi arvioitiin 5,8 miljoonaa euroa. Ne olivat lopulta noin 10 miljoonaa euroa. Ylitys oli 70,1 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat