Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahdistunut Aki tappoi itsensä – äiti on odottanut kaksi vuotta tietoa, hoidettiinko poikaa oikein

Ahdistunut Aki tappoi itsensä kaksi vuotta sitten. Hänen äitinsä Marjo Törmänen tahtoisi tietää, oliko pojan hoito asiallista ja miksi se ei auttanut.

Kaupunki
 
Äiti kertaa itsemurhan tehneen Akin viimeisen vuoden
Äiti kertaa itsemurhan tehneen Akin viimeisen vuoden
Marjo Törmäsen poika Aki tappoi itsensä elokuussa 2013. Äidin mukaan apua haettiin monesta paikasta, mutta monen vaiheen jälkeen itsetuhoinen nuori lähetettiin armeijaankin. Videolla äiti kertoo poikansa viimeisestä vuodesta. Toimittaja: Päivi Paulavaara, kuvaus ja editointi Esa Syväkuru

Espoolainen Marjo Törmänen on odottanut kaksi vuotta vastausta kysymykseen "miksi".

Elokuussa 2013 Törmäsen poika Aki tappoi itsensä 21-vuotiaana. Äiti tietää, miksi niin kävi: mieli heitteli ja särkyi, ja maailma musteni.

Mutta Törmänen odottaa yhä vastausta siihen, miksi Aki ei tuntunut saavan tarvitsemaansa apua ahdistukseensa, lukuisista yrityksistä huolimatta.

Johtuiko tämä siitä, että Aki ei ymmärtänyt käytöksensä muuttumista, vai vaikuttivatko päihdekokeilut ammattilaisten asenteisiin? Tätä äiti pohtii edelleen.

HS kertoi espoolaisen Akin kohtalosta 9. syyskuuta 2013.
HS kertoi espoolaisen Akin kohtalosta 9. syyskuuta 2013.

HS kertoi Akin tarinan syyskuussa 2013. Aki teki itsemurhan kaksi kuukautta sen jälkeen, kun hänet oli kotiutettu Jorvin sairaalan psykiatriselta P3-osastolta.

"Aki sanoi puhuneensa itsensä ulos osastolta", äiti sanoo.

Nuorimies oli kuljetettu hoitoon, kun hän oli jättänyt äidilleen viestin "pitääkö täällä ruveta tappamaan itseään tai muita, jotta saa apua".

Kevään ajan Aki ja hänen vanhempansa olivat hakeneet apua nuoren miehen oireiluun ja ajoin sekavaan käytökseen Jorvin sairaalan päivystyksestä, Samarian terveysasemalta sekä Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelukeskus Empusta.

Mielenterveyspalveluiden mukaan kyseessä oli päihdeongelma, päihdepalveluiden mukaan mielenterveysongelma.

"Aki ei tuntunut olevan riittävän mielenterveys- tai päihdeongelmainen, että hänen ongelmansa otettaisiin tosissaan", äiti muistelee.

Kuukausi itsemurhaviestin ja lyhyen Jorvin-hoitojakson jälkeen mies lähetettiin armeijaan.

"Eihän sen kuntoista ihmistä olisi pitänyt voida armeijaan lähettää!" äiti kummastelee.

Aki kotiutettiin viikon jälkeen kuulovamman ja jalkavaivojen takia – sekä ahdistuksen vuoksi.

Fakta

Valvira ja avit vartioivat palvelujen laatua

 Sosiaali- ja terveyspalveluita valvovat Valvira ja aluehallintovirastot eli avit.

 Valvira valvoo toimintaa sekä suunnitelmallisesti että jälkikäteen.

 Jälkikäteen tehtävä valvonta alkaa usein Valviran saamien ilmoitusten tai kantelujen perusteella. Valviran toiminta on valtakunnallista.

 Avit ohjaavat sosiaali- ja terveydenhuoltoa alueellaan. Avi valvoo esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden laatua ja saatavuutta.

Oliko Akin kohtelu Espoon kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä Jorvin sairaalassa asianmukaista? Tekivätkö sosiaali- ja terveysammattilaiset kaikkensa auttaakseen ahdistunutta ja oireilevaa nuorta?

Marjo Törmänen pyysi Valviraa selvittämään tämän jo syksyllä 2013. Vastausta hän ei ole saanut vieläkään: sitä on luvattu aina puolen vuoden päästä.

Nyt kantelu on edennyt myös eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Törmänen ei ole ainut, joka joutuu odottamaan pitkään vastauksia sosiaali- ja terveyspalveluita koskeviin kysymyksiinsä.

Kanteluiden ja selvityspyyntöjen keskimääräinen käsittelyaika Valvirassa on noin 8–9 kuukautta, kertoo ylilääkäri Tuula Nylund. Monimutkaisten asioiden selvittäminen voi viedä selvästi pitempään. Lisäksi tapaukset, joissa on selvä turvallisuusriski myös muille potilaille, pyritään käsittelemään mahdollisimman nopeasti, Nylund sanoo.

Vireille tulleiden uusien asioiden, kuten kanteluiden ja selvityspyyntöjen, määrä on lähes nelinkertaistunut 2000-luvun alusta. Viime vuonna vireille tuli 1 167 uutta asiaa.

Yhteydenottojen suuren määrän vuoksi Valvira on joutunut nostamaan selvitettäväksi otettavien asioiden kynnystä tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Priorisointi on pohjautunut riskinarviointiin, todetaan Valviran vuosikertomuksessa 2014.

Valviran selvitystä odottaa myös Espoon perusturvajohtaja Juha Metso. Hänen vastuullaan on valtaosa niistä palveluista, joiden toiminnasta Törmänen haluaa selvityksen.

"En ymmärrä, mikä siinä maksaa, miksi hän ei ole saanut vastausta. Kun näin on käynyt, on pelkästään hyvä, että asia selvitetään juurta jaksaen", Metso sanoo.

Jos Valvira löytää selvityksessään huomautettavaa, se voi auttaa Espoota parantamaan toimintaansa, Metso sanoo.

Juhani Niiranen HS
Espoolainen Marjo Törmänen tietää, että selvisi hänen poikansa hoidosta mitä tahansa, se ei tuo itsemurhan tehnyttä Akia takaisin. Mielenterveyspalveluiden toimivuus on silti selvitettävä, koska moni muukin suomalainen on hoidosta huolimatta päätynyt itsemurhaan.
Espoolainen Marjo Törmänen tietää, että selvisi hänen poikansa hoidosta mitä tahansa, se ei tuo itsemurhan tehnyttä Akia takaisin. Mielenterveyspalveluiden toimivuus on silti selvitettävä, koska moni muukin suomalainen on hoidosta huolimatta päätynyt itsemurhaan.

Toteaa Valviran selvitys hoidon asianmukaiseksi tai ei, se ei tuo Akia takaisin. Kun oma lapsi on kuollut, mikään vastaus ei tyydytä, oli taustalla mitä tahansa. Törmänen tietää sen.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden toimivuuden selvittämisellä on hänestä kuitenkin kiire.

"En minä tätä itseni takia tee. Mutta joka päivä kaksi kolme suomalaista päättää päivänsä."

Törmänen sanoo, ettei hänen poikansa ole ainoa, jonka kohdalla yhteiskunnan turvaverkko tuntuu pettäneen.

"Tiedän tapauksia, joissa potilas on läheisen huolesta välittämättä kotiutettu psykiatriselta osastolta ja hän on päätynyt pian itsemurhaan."

Suurin osa itsemurhan tehneistä on hakenut apua, mutta itsemurhariskiä ei voida täysin poistaa parhaallakaan hoidolla, muistuttaa Valviran lääkintöneuvos, psykiatri Markus Henriksson, joka on tutkinut itsemurhia. Hän vertaa asiaa sydänsairauksiin: ihmisiä kuolee parhaassakin mahdollisessa hoidossa.

Tämän tietää Törmänenkin, mutta palveluiden toimivuus on hänestä silti selvitettävä.

"Kyllä osa itsemurhista voidaan estää sosiaali- ja terveydenhuollon toimilla", Henriksson arvioi.

Valvira selvittää vuosittain noin kymmenen kertaa, onko itsemurhaan päätyneen hoito ennen tekoa ollut asiallista.

"Vain osassa tapauksista todetaan hoidon olleen epäasianmukaista."

Tänään, sunnuntaina 11. lokakuuta, Akin kuolemasta on kulunut melko tarkalleen 800 päivää.

Samojen päivien, viikkojen ja kuukausien aikana lähes 2 000 suomalaista on päätynyt samaan tekoon kuin Aki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat