Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kutsuplussalle tuli sata uutta pysäkkiä

Neuvottelut kyytipalvelun tulevaisuudesta jatkuvat

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Kutsuplus-palvelu saattaa päättyä kuluvan vuoden jälkeen.
Kutsuplus-palvelu saattaa päättyä kuluvan vuoden jälkeen. Kuva: Juhani Niiranen HS

Vaikka Helsingin seudun liikenne (HSL) luopuu kuluvan vuoden jälkeen Kutsuplus-kuljetuspalvelun järjestämisestä, toiminta saattaa hyvinkin jatkua uuden toimijan voimin.

HSL:n ryhmäpäällikön Kari Rissasen mukaan neuvotteluja jatkajasta käydään parhaillaan kuumeisesti.

"Tavoitteena on saada neuvottelut päätökseen kuluvan vuoden aikana. Neuvottelujen tässä vaiheessa en kuitenkaan voi kertoa jatkajaehdokkaista mitään", hän sanoo.

HSL:n rahkeet Kutsuplussan pyörittämiseen loppuvat, kun Helsingillä, Espoolla, Vantaalla ja Kauniaisilla ei ole enää antaa siihen rahaa.

Kutsuplus-palvelu on linja-auton ja taksin yhdistelmä, jonka maksu määräytyy 3,50 euron lähtötaksan jälkeen kyytikilometrien mukaan. Asiakas saa palvelun käyttöönsä tarvitsemanaan ajankohtana, ja kyytiin tulee reitin varrelta muitakin matkustajia.

Palvelun suosio on Rissasen mukaan tasaisessa kasvussa.

"Heinäkuussa autoilla ajettiin tuntimääräisesti 30 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Tämä kasvatti lipputuloja 60 prosentilla."

Käyttöön onkin juuri otettu sata uutta pysäkkiä.

"Varsinkin Kalasataman asukkaat ovat toivoneet alueelle lisää kuljetuspalvelua", Rissanen kertoo.

Uudet pysäkkialueet ovat Kalasataman lisäksi Tapiolassa, Vallikalliossa, Pukinmäessä, Malmilla, Roihuvuoressa, Herttoniemessä ja Herttoniemenrannassa.

Kalasatama on yksi niistä alueista, jonne on saatu lisää myös niin sanottuja virtuaalipysäkkejä. Näillä pysäkeillä ei ole tolppia eikä kylttejä, vaan tiedot niistä välittyvät kuljettajan ja matkustajan välillä valokuvin.

"Virtuaalipysäkkejä olemme perustaneet muun muassa paikoille, jotka ovat helppokulkuisia huonojalkaisille. Lisäksi niitä on esimerkiksi harrastuspisteiden lähettyvillä mahdollisimman turvallisilla paikoilla", Rissanen selvittää.

Hänen mukaansa uudet pysäkit eivät ole merkki siitä, että Kutsuplussalle olisi jo löytynyt uusi palveluntarjoaja.

"Ne perustuvat täysin asiakkaiden toiveisiin ja lisäävät palvelun saamia lipputuloja. Autojen määrä ei kasva nykyisestä viidestätoista."

Kokeiluvaiheessa vielä oleva Kutsuplus on Rissasen mukaan järkevä tapa kuljettaa ihmisiä siellä, missä joukkoliikenne ei tarjoa tarpeeksi vaihtoehtoja.

"On laskettu, että Kutsuplussan ansiosta saatavat ympäristöhyödyt ovat 715 miljoonaa euroa vuodessa."

Ympäristöhyötyihin lasketaan esimerkiksi säästöt, joita saadaan, kun esimerkiksi liikenneonnettomuudet ja pysäköintialueiden tarve vähenevät.

"Tämän vuoden aikana lipputulomme kasvavat noin puoleen miljoonaan euroon. On silkkaa huuhaata väittää, että toimintaa ei saataisi kannattavaksi", Rissanen sanoo.

Ensi vuoden toiminnan pyörittämiseen 45 autolla nykyisen 15 auton sijaan olisi tarvittu viisi miljoonaa euroa, mutta sitä ei siis kaupungeilta saada kokoon.

Rissasen mielestä palvelua pitää kehittää niin, että autoja saadaan rinkiin lisää ja toiminta-aluetta laajennetaan edelleen. Tällä hetkellä Kutsuplus-autot kiertävät aluetta, joka rajoittuu lännessä Tapiolaan ja Leppävaaraan, pohjoisessa Kehä I:een ja idässä Itäkeskukseen.

Rissanen uskoo informaatiotekniikan mullistavan koko joukkoliikenteen. Kutsuplussan käyttäjän on rekisteröidyttävä, ja kyyti tilataan verkkopalvelun kautta tai tekstiviestillä.

"Palvelun pitää olla asiakkaalle helppokäyttöinen, ja kuljetuskapasiteettia pitää olla tarpeeksi, jotta kyydin saa nopeasti."

Tällä hetkellä Kutsuplussalla on 31 000 rekisteröityä asiakasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat