Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastensuojeluilmoitukset vähentyneet

Myös huostaanottojen määrä on laskenut. Sijaiskoteja etsitään lapsen läheisverkostosta.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Lastensuojelussa on yritetty vähentää laitoshoitoa.
Lastensuojelussa on yritetty vähentää laitoshoitoa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Lastensuojeluilmoitusten määrä väheni pääkaupunkiseudulla ja monissa muissakin suurissa kaupungeissa viime vuonna. Koko vuonna kuudessa suuressa kaupungissa tehtiin yhteensä 39 035 lastensuojeluilmoitusta. Määrä väheni Oulussa jopa 12,5 prosenttia, mutta Helsingissäkin 6,2, Espoossa 4,2 ja Vantaalla 4 prosenttia.

Tiedot selviävät suurten kaupunkien lastensuojelua tarkastelevasta Kuusikko-raportista.

Fakta

Avohuoltoon vain viidennes menoista

 Vaikka yli 90 prosenttia lastensuojelun asiakkaista on avohuollossa, rahasta siihen uppoaa vain 20 prosenttia. Viime vuonna tämä tarkoitti Helsingissä 25 miljoonaa euroa. Sijoitusten kustannukset nousivat Helsingissä yli 100 miljoonaan euroon.

 Yhden lapsen sijoittaminen kodin ulkopuolelle maksaa noin 51 000 euroa vuodessa. Vuorokausi laitoksessa voi maksaa jopa yli 300 euroa.

 Sen sijaan kevyempi tuki eli avohuolto maksaa noin 3 000 euroa vuodessa lasta kohden.

"Lastensuojeluilmoitusten määrän laskeminen voi kertoa siitä, että perheet osaavat itse pyytää ajoissa apua ja sitä myös saavat", pohtii Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen.

Heinosen mukaan perheet ovat aikaisemmin joutuneet odottamaan monia hyvinvointia tukevia peruspalveluita pitkään, mikä on johtanut ongelmien pahenemiseen.

Erityisesti peruspalveluissa on kehitetty viime vuosina erilaisia konkreettisen tuen muotoja pikkulapsiperheille, Heinonen muistuttaa.

"Pikkulapsiperheet ovat juuri niitä, joille konkreettinen apu tuo helpotuksen arkeen."

Varhainen puuttuminen säästää monesti kärsimystä ja rahaa. "Kehitys on pikkuhiljaa menossa oikeaan suuntaan", toteaa myös Helsingin lastensuojelun johtaja Sisko Lounatvuori.

Lastensuojeluilmoitusten vähenemisen lisäksi myönteistä on Heinosen ja Lounatvuoren mukaan se, että kiireellisten sijoitusten määrä on raportin perusteella vähentynyt.

Eli aiempaa harvemmin perheen tilanne johtaa siihen, että lapsi viedään kiireesti ja monesti vastentahtoisesti kotoaan muualle asumaan.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä väheni Helsingissä viime vuonna 7,6 prosenttia, Espoossa 7 ja Vantaalla 0,4 prosenttia. Kokonaan uusien sijoitusten määrä väheni esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa jopa viidenneksen.

Heinosen mukaan Kuusikko-raportin perusteella näyttää siltä, että lastensuojeluilmoituksiin tartutaan nopeasti ja että lasten ja perheiden tuen tarpeet pystytään ennakoimaan.

Vuonna 2012 voimaan tulleen lain myötä lastensuojelussa on pyritty vähentämään myös laitoshoitoa, ja yhä useampi kodin ulkopuolelle sijoitettu lapsi pääsee asumaan sijaisperheessä.

Entistä tarkemmin on pyritty selvittämään entistä ponnekkaammin myös sitä, löytyisikö sijaiskoti lapsen lähipiiristä, jos omassa perheessä asuminen ei syystä tai toisesta onnistu. Hanna Heinosen mukaan Suomessa läheisverkostoja onkin tähän asti käytetty onnettoman vähän.

"Lapselle läheisverkostosijoitus mahdollistaa hienolla tavalla yhteydenpidon omiin juuriin", Heinonen sanoo.

Lastensuojelun asiakkaina olleiden lasten osuus väheni edellisvuodesta. Viime vuonna lastensuojelun asiakkaana oli Helsingissä 9,7, Espoossa 7,2 ja Vantaalla 10,7 prosenttia 0–17-vuotiaista lapsista. Luvut ovat hieman pienempiä kuin vuonna 2013.

Viime vuonna Kuusikkokunnissa tehdyt ilmoitukset koskivat 22 143:a lasta. Ilmoituksen tehneet olivat harvoin yksin huolensa kanssa, vaan jokaisesta lapsesta tehtiin keskimäärin 1,8 ilmoitusta. Yli puolet ilmoituksista koskee kehitystä vaarantavia olosuhteita eli kotioloja. Noin joka kolmannessa ilmoituksessa on taustalla lapsen oma käytös.

Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa lapsesta huolestunut. Pääkaupunkiseudulla viranomaiset kantavat muuta maata suuremman vastuun lastensuojeluilmoitusten tekemisestä.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla viime vuonna tehdyistä lastensuojeluilmoituksista jopa 80 prosenttia oli viranomaisten tekemiä. Muissa suurissa kaupungeissa viranomaisten käsistä lähti noin 73 prosenttia ilmoituksista.

"Ero saattaa johtua siitä, että isoissa kunnissa asiat tulevat viranomaisillekin vastaan useammin, joten voi olla, että lastensuojelulliset asiat tunnistetaan helpommin", Lounatvuori arvelee.

Viranomaisista eniten ilmoituksia tekee poliisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat