Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki aikoo myydä tappiollisen bussiyhtiönsä 20 miljoonan alihintaan – "Tarjolla on vain huonoja vaihtoehtoja"

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki sanoo, että kauppa pelastaa yhtiön työpaikat

Kaupunki
 

Helsingin kaupunginhallitus kannattaa kaupungin omistaman bussiyhtiön Helsingin bussiliikenteen (HelB) myymistä Koiviston Auto-konserniin kuuluvalle Viikin Linjalle. Kauppahinta on 24 miljoonaa euroa.

Helsinki on myymässä yhtiön sikäli edullisesti, että bussiyhtiön kirjanpidollisena arvona pidetään 47 miljoonaa euroa. Kaupunki on siis myymässä yhtiötä laskennallisesti 23 miljoonaa euroa liian halvalla.

"Muita ostajia ei ole, joten joudumme tekemään valinnan huonojen vaihtoehtojen välillä", sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

"Tämä on Helsingille järkevä vaihtoehto. Mieluummin pelastetaan työpaikat tällaisella ratkaisulla kuin päästetään yhtiö konkurssiin."

Helsingin bussiyhtiön toiminta on ollut raskaasti tappiollista sen perustamisesta saakka. Esimerkiksi neljän viime vuoden yhteenlaskettu tulos on vajaat 13 miljoonaa euroa tappiollinen.

Helsinki saa kaupasta käteisenä 10 miljoonaa. Tämän lisäksi Koiviston auto maksaa HelB:lle kuuluvia velkoja 14 miljoonan edestä.

Tästä huolimatta Helsingille jää HelB:n velkoja maksettavaksi 15 miljoonan euron edestä.

Koiviston auto saa kaupassa 23 prosentin markkinaosuuden pääkaupunkiseudun lähibussiliikenteestä.

Lopullisesti ratkaisun kaupasta tekee Helsingin kaupunginvaltuusto. Se käsittelee asiaa keskiviikkona 21. lokakuuta.

Helsingin bussiyhtiö on ollut tappiollinen sen perustamisesta saakka. Yhtiö perustettiin kymmenen vuotta sitten, kun Helsingin bussiliikennetoiminta yhtiöitettiin Suomen Turistiauton kanssa. Rauhamäen mielestä Helsinki olisi säästänyt paljon rahaa, jos kaupunki olisi luopunut jo tuolloin bussiliikennetoiminnasta.

Koiviston Auto-konserniin kuuluu 1 400 työntekijää. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna 110 miljoonaa euroa.

Sillä on 700 linja-autoa. Konsernilla ei ole tällä haavaa kaupunkiliikennettä pääkaupunkiseudulla.

Helsingin bussiliikenteellä puolestaan on nykyisin palveluksessaan 918 henkilöä. Heistä suurin osa, 820 henkilöä toimivat kuljettajina. Henkilöstö siirtyy Koiviston Autolle niin sanotusti vanhoina työntekijöinä.

Helsinki on kartoittanut bussiyhtiölleen ostajia aiemminkin. Esimerkiksi vuonna 2012 yhtiötä yritettiin kaupata valtion omistaman VR:n omistamalle Pohjolan liikenteelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat