Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhoillinen perhearvojen kannattaja aikoo tuoda Espoon johtoon äidillistä otetta

Espoon kaupunginhallituksen uusi puheenjohtaja on kokoomuksen Markus Torkki

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Markus Torkki kunnostaa 150 vuotta vanhaa torppaa, joka siirrettiin Vantaalta Torkin kotipihalle Bembölen kylkeen.
Markus Torkki kunnostaa 150 vuotta vanhaa torppaa, joka siirrettiin Vantaalta Torkin kotipihalle Bembölen kylkeen. Kuva: Rio Gandara HS

"Aion johtaa kuin ison perheen äiti", kuvailee Markus Torkki (kok) tulevaa rooliaan Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Espoon kaupunginvaltuusto valitsi Torkin toimeen maanantaina. Rooli on merkittävä: Torkki tulee johtamaan Suomen toiseksi suurimman kaupungin politiikkaa.

Kuka?

Jalkapalloileva ylilääkäri

 Markus Torkki on 51-vuotias ortopedi ja kokoomuksen kaupunginvaltuutettu.

 Torkki on toiminut aiemmin Espoossa sekä kaupunginvaltuuston että kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

 Työskentelee Omasairaalassa ylilääkärinä.

 Eli lapsuutensa Helsingin Etu-Töölössä.

 Harrastaa jalkapalloa ja vanhojen talojen kunnostamista.

 Perheeseen kuuluu neljä poikaa, kaksi tytärtä ja vaimo.

"Siinä on monta asiaa käynnissä samaan aikaan. Joku haluaa jäätelöä, joku kieriskelee lattialla ja jollekin pitää vaihtaa vaippa. Äiti hoitaa kaiken, eikä anna lasten pyörittää itseään", Torkki jatkaa.

Torkki on itse oiva esimerkki äitien tärkeydestä ja suomalaisesta luokkanoususta.

Hänen isovanhempansa olivat lukutaidotonta maalaisköyhälistöä. Äiti jäi orvoksi 16-vuotiaana, isä menetti isänsä nelivuotiaana.

"Isä kasvoi yksinhuoltajaäidin hoivissa. Isoäiti kävi välillä polkemassa rukkia, muuten he elivät sosiaalihuollon varassa. Lehmästä lypsettiin maitoa myytäväksi."

Köyhältä tulevaisuudelta Torkin isän ja äidin pelasti kylän hyväntekijä. "Yksi puuhanainen ja kirjakauppias Elma Tuikkanen otti äidin ja isän hoiviinsa ja laittoi heidät kouluun."

Näin juttelee Torkki, tohtori, yksityissairaalan perustaja ja espoolaisen ylemmän keskiluokan edustaja.

Torkkia pidetään tavattoman mukavana miehenä.

"En voisi kuvitella häntä ampumassa kaneja pihallaan, vaikka kanit olisivat tuhonneet hänen istuttamansa porkkanat", eräs espoolaispäättäjä kuvailee.

Toinen uskoo, että uuden puheenjohtajan kanssa on mahdollisuus löytää yhteisiä näkemyksiä asiakysymysten pohjalta, kun politiikka ei ole häiritsemässä keskustelua. Ei vallanhimoa eikä poliittista agendaa, sanovat valtuustotoverit.

Kokoomuslainen Torkki kuitenkin on, kodin peruja sekin. Torkki on arvokonservatiivi, lestadiolainen ja perinteisten perhearvojen kannattaja.

"Jos perheet vain pysyisivät yhdessä, menisi monella paljon paremmin."

Suuriin poliittisiin kysymyksiin kuten tasa-arvoiseen avioliittolakiin hän ei halua ottaa kantaa. Ei myöskään suuriin poliittisiin tulevaisuuden linjauksiin Espoossa.

"Asiat täytyy tarkastella asioina. Ei voida sanoa etukäteen, että tämä on varmasti noin tai näin."

Espoon politiikasta Torkilla on jo vuosien kokemus, eikä se enää järkytä häntä.

"Alussa se oli sokki. Valtuustossa puhuttiin toisen päälle, muille puhuttiin ilkeästi ja esitettiin sellaisia mielipiteitä, jotka eivät kestä minkäänlaista tarkempaa tarkastelua. Jouduin todella miettimään, mitä järkeä tässä demokratiassa oikein on", Torkki sanoo päätään puistellen.

"Tajusin, että kaikkien mielipiteitä ja näkemyksiä pitää yrittää ymmärtää. Suurella joukolla päädytään kuitenkin lopulta parempaan lopputulokseen."

Mikään unelmatyö kaupunginhallituksen puheenjohtajuus ei Torkille ole.

"En minä tähän hommaan pyrkinyt. Sillä onhan se vaan niin, että menisi tämä ihan näinkin."

Hän viittaa leppoisaan elämänvaiheeseen. Kuudesta lapsesta enää yksi asuu kotona. Aikaa olisi vihdoin jalkapallolle, ensimmäiselle lapsenlapselle ja vanhojen rakennusten kunnostamiselle.

Sisäpiiriläiset kertovat kokoomuksen tarvinneen Torkkia, sillä muita ehdokkaita pidettiin liian ristiriitaisina ja repivinä hahmoina. Torkki suostui velvollisuudesta.

"Olen saanut yhteiskunnalta hyvän koulutuksen. Nyt on annettava jotain takaisin. Ja koko ajan rummutetaan, että täytyy tehdä enemmän. No tehdään sitten."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat