Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juna imee lentokentälle menijöitä – 615-bussissa "koko porukka on ihan tatti otsassa"

Kaupunki
 
Kehäradan uudet asemat esittäytyvät
Kehäradan uudet asemat esittäytyvät
Kehäradan kaikki uudet asemat ovat nyt käytössä, kun viimeisimpänä perjantaina avautui Helsinki-Vantaan lentokentän rautatieasema. Katso HS:n video, miltä 18 kilometrin kehärata näyttää kuljettajan silmin, ja millaisia ovat Vehkalan, Kivistön, Aviapoliksen, Lentoaseman ja Leinelän asemat. Kuvaus ja leikkaus: Jani Viskari HS.

Lentokentälle matkustetaan nyt enemmän junalla kuin Helsingin seudun liikenteen (HSL) busseilla. Sitä ei arvaisi, kun seuraa tiistaina illansuussa menoa lentoaseman bussipysäkillä.

"Meneekö tämä bussi Helsingin keskustaan", Hollannista tullut Wilke Pontier kysyy matkustajia lentokenttäjunalle syöttävän bussin kuljettajalta. "Ei mene", vastaa kuljettaja. Pontier jää odottamaan HSL:n bussia 615. Siihen nousee 20 matkustajaa ja junabussiin yhdeksän.

HSL:n tilastojen mukaan juna on kuitenkin matkustajien suosikki. Elokuussa lentokentälle matkusti junalla 3 200 matkustajaa päivässä.

Lentokenttäbussi 615:een puolestaan nousee kentältä yhä harvempi: Viime vuonna lokakuun ensimmäisellä viikolla heitä oli 6 200, tänä vuonna samalla viikolla 4 300 – eli noin 614 matkustajaa päivässä.

Kehäradan avaamisen jälkeen bussi 615 kulkee entistä pidempää reittiä ja entistä harvemmin, ja siitäkös HSL saa kuulla kunniansa heiltä, jotka ajavat bussilla päivittäin.

"Koko porukka on ihan tatti otsassa", kuvaa tuntoja lentokentällä 31 vuotta työskennellyt Lilli Ansari. Ennen bussimatka Sörnäisistä kesti 35 minuuttia ja nyt lähes tunnin. Bussit ovat tupaten täynnä etenkin alkuiltapäivästä, mutta jopa yöllä.

"Kello 00.10 lähtevä vuoro on ihan piripinnassa jo terminaalilla, eikä välipysäkeiltä enää mahdu kyytiin." Työtoveri Jenni Salin vahvistaa asian matkan varrella Tammistossa: bussi on ajanut usein täytenä ohi.

Finnairin lentokenttäbussin asiakasmäärissä kehäradan avaus tai bussin 615 vuorojen harvennukset eivät näy, kertoo toimitusjohtaja Heikki Alanko bussia operoivasta Pohjolan Liikenteestä.

Junan vetovoima kasvanee, kun kentältä alkaa päästä junalle suoraan ilman syöttöbussia.

Uuden yhteyden piti valmistua jo lokakuun lopussa, mutta siihen ei projektipäällikkö Juha Kansosen mukaan ehditä.

Vaikka lentomatkustajat ovat äänestäneet jaloillaan junan puolesta, myös bussin 615:n matkustajamäärät ovat kasvaneet. Matkustajia on nyt päivittäin 5 100, kun vuosi sitten heitä oli 3 600.

HSL ottaa linjalle tilavampia autoja ja avaa marraskuussa ruuhkaliikennettä tukemaan uuden linjan 617. Se kulkee Hakaniemestä lentoasemalle.

Sami Kero HS
Bussin 615 vuorojen karsinta saa kylmää kyytiä lentokentällä työskenteleviltä Oskari Laurilta (edessä) ja Lilli Ansarilta (vas.). Uusi bussilinja helpottaa marraskuusta alkaen heidän työmatkaansa ainakin ruuhka-aikoina.
Bussin 615 vuorojen karsinta saa kylmää kyytiä lentokentällä työskenteleviltä Oskari Laurilta (edessä) ja Lilli Ansarilta (vas.). Uusi bussilinja helpottaa marraskuusta alkaen heidän työmatkaansa ainakin ruuhka-aikoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat